ΤΟΠΙΚΑ

Δικαίωση για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου

δικαίωση-για-τον-αγροτικό-συνεταιρισ-620959

Προσαυξημένη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τα μέλη της Οργάνωσης, λόγω καλλιέργειας προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Αποδεκτό έγινε το αίτημα της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστού από το εμπορικό σήμα «ZAGORIN», για προσαυξημένη αποζημίωση των μελών του από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου 2020, λόγω καλλιέργειας Π.Ο.Π. προϊόντων.

Ο ΕΛ.ΓΑ. ση χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε το αίτημα. Ο κανονισμός ασφάλισης φυτικού κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. εμπεριέχει σχετική πρόβλεψη από τη τελευταία επικαιροποίηση του 2011, ωστόσο απαιτήθηκε συστηματική προσπάθεια για ενεργοποίηση του άρθρου, έπειτα από σχετική κινητοποίηση του αιωνόβιου συνεταιρισμού.

Το αίτημα αφού τέθηκε υπόψιν του ΕΛ.Γ.Α., υποστήριξαν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που υπέβαλαν σχετικές επερωτήσεις στο Κοινοβούλιο. Τα μέλη του Συνεταιρισμού για πρώτη φορά πρόκειται να λάβουν προσαυξημένη αποζημίωση από ζημιά.

Ο πρόεδρος Γιάννης Κράββαρης, το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, εκ μέρους και των 800 περίπου μελών, εκφράζουν «τις θερμές ευχαριστίες τους σε όλους τους θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛ.Γ.Α. για την συνεργασία επί του θέματος, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν με τις ενέργειές τους στην θετική έκβαση του ζητήματος».

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων μήλων έχουν κατοχυρώσει Π.Ο.Π. από το 1996, ενώ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι και τα φιρίκια Πηλίου από το 2011.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου