ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για αποκλεισμό μαθητών της Μαγνησίας από το πρόγραμμα Euroscola

αντιδράσεις-για-αποκλεισμό-μαθητών-τ-620117

Η ανακοίνωση των επιτυχόντων Θεσσαλών μαθητών στο γραπτό διαγωνισμό του προγράμματος Euroscola και των 24 που προκρίθηκαν να συμμετέχουν στη συνάντηση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, έφερε αντιδράσεις στη Μαγνησία.

Οι 24 μαθητές που πέτυχαν στο διαγωνισμό που έγινε σε περιφερειακό επίπεδο και θα πάνε στο Στρασβούργο, είναι –σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν- 20 από τη Λάρισα και τέσσερις από τα Τρίκαλα. Κανένας από τη Μαγνησία, κανένας από την Καρδίτσα.

Σε τοπικό επίπεδο, εγέρθηκαν αντιδράσεις. Αποδέκτης της δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι ούτε ένας μαθητής από τη Μαγνησία δε θα συμμετέχει στο Euroscola έγινε η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι για την επιλογή των μαθητών, οι συμμετέχοντες περνούν από γραπτό διαγωνισμό, και βάσει της βαθμολογίας τους επιλέγονται να εκπροσωπήσουν την Θεσσαλία στο Στρασβούργο.

«Ακολουθείται το μοντέλο των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου η διαδικασία να είναι αδιάβλητη. Τα γραπτά των μαθητών συγκεντρώνονται στο βαθμολογικό κέντρο, όπου βαθμολογούνται από δύο βαθμολογητές. Κανείς δε γνωρίζει ποιου μαθητή το γραπτό βαθμολογεί. Πάνω στα ονόματα υπάρχει μαύρο αυτοκόλλητο, όπως ακριβώς γίνεται και στις πανελλαδικές», σημείωσε η κ. Αναστασοπούλου, αποδίδοντας το γεγονός ότι οι 20 από τους 24 επιτυχόντες είναι από τη Λάρισα, στο ότι ο συγκεκριμένος νομός είναι πολυπληθέστερος και στατιστικά υπάρχει η πιθανότητα να έχει περισσότερες επιτυχίες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Euroscola δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι τι είναι και τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εμπλακούν στον ευρωπαϊκό διάλογο και να αποκτήσουν την ξεχωριστή εμπειρία της ευρωπαϊκής πολυμορφίας και αλληλεγγύης.

Με το πρόγραμμα αυτό, προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Οργανώνονται πολλές φορές τον χρόνο με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης. Ορισμένες φορές και με μαθητές που προέρχονται από υποψήφια για ένταξη κράτη.

Σε κάθε EUROSCOLA, προετοιμασμένοι στα σχολεία τους, συγκεντρώνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, 500 περίπου έφηβοι για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, για να ευαισθητοποιηθούν στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και να αξιοποιήσουν την επιθυμία τους για προσφορά

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου