ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη αστυνομικού Τμήματος της Μαγνησίας

καταδίκη-αστυνομικού-τμήματος-της-μα-620056

«Ο νεαρός που έχεις είναι αδερφός της …. Μπορείς να κάνεις κάτι;», «Αν σου ζητήσει συγνώμη, θα τον αφήσεις ελεύθερο;»…

Δεκαοχτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε αστυνομικό Τμήματος σε δήμο της Μαγνησίας για παρότρυνση σε ανώτερό του να μη σχηματίσει δικογραφία και να μην οδηγήσει στο Αυτόφωρο κατηγορουμένους υπόθεσης για «φρουτάκια».

Ο αστυνομικός δικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο με την κατηγορία της πρόκλησης για την εκτέλεση κακουργήματος.

Οι τηλεφωνικές του συνομιλίες αλλά και οι διάλογοί του στο Τμήμα καταγράφηκαν. Το Μάρτιο του 2012 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου είχαν κάνει αιφνιδιαστικό έλεγχο σε καφέ. Δεν είχαν ενημερώσει ούτε καν τον προϊστάμενο του αστυνομικού Τμήματος.

«Το Αστυνομικό Τμήμα δεν λειτουργεί καλά. Όχι λόγω υποστελέχωσης, αλλά λόγω εντοπιότητας» ήταν τα πρώτα λόγια του Εισαγγελέα έδρας, ξεκινώντας την πρότασή του στο Δικαστήριο.

Υπάρχουν, εξήγησε, δεσμοί φιλίας, έχθρας, συμπάθειας, αντιπάθειας. «Είναι αυτός ο λόγος που σε εμάς τους Εισαγγελείς δεν επιτρέπει να καθόμαστε πολύ καιρό σε ένα μέρος. Στη Αστυνομία δεν υπάρχει τέτοια διάταξη. Επαφίεται στην αίσθηση καθήκοντος του καθενός» συμπλήρωσε.

Ο Εισαγγελέας έδρας είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με το Στρατηγό. Όπως εξήγησε, «ο ιδιοκτήτης του καφέ είχε επάνω του λεφτά και γι αυτό τον συνέλαβαν. Οι ίδιοι οι παίκτες άνοιξαν τα μηχανήματα. Εφτασε ο κόσμος ο ίδιος που αφήνει το εισόδημά του στο τζόγο να καταγγέλλει».

Περαιτέρω επικαλέστηκε τις καταθέσεις των μαρτύρων και έκρινε ότι ο ένας αστυνομικός που κατηγορούταν για παράβαση καθήκοντος είναι αθώος. Αρνήθηκε να δώσει κατάθεση, διαφωνώντας με τη διαδικασία αυτή. «Εκτέλεσε παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Η πράξη που τον βαρύνει μπορεί να είναι πειθαρχικά ελέγξιμη. Αν όλοι οι προϊστάμενοι κάναμε αναφορές σε υπαλλήλους, τότε δεν θα υπήρχε Δημόσιο» συνέχισε ο Εισαγγελέας.

Για το δεύτερο κατηγορούμενο, όμως, πρότεινε ενοχή και επικαλέστηκε τις προαναφερόμενες συνομιλίες. Συνδεόταν με αίσθημα φιλίας με μία από τις σερβιτόρες του μαγαζιού, εξήγησε, ενώ επισήμανε ότι ενδιαφέρθηκε εμπράκτως για την τύχη των συλληφθέντων και πήρε τηλέφωνο.

«Ήταν πολλά χρόνια στο Τμήμα και δημιουργήθηκε αυτή η ελαφρότητα στο χειρισμό της υπόθεσης. Θεωρούσε ότι μπορούσε να πείσει οποιουσδήποτε άλλους, καθώς το θέμα είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη. Ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπεριφορά, τις δυσχέρειες που υπάρχουν με τις μεταγωγές» κατέληξε.

Να επισημανθεί ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου