ΤΟΠΙΚΑ

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για το “ρωμαίικο”

η-μεγαλύτερη-ευκαιρία-για-το-ρωμαίικ-851206

Ελπίζω ειλικρινά να τα πάτε με το νομοσχέδιο για την αλλαγή της διοικητικής δομής και του αντίστοιχου συστήματος τής χώρας, πολύ καλύτερα από ό,τι τα πήγατε με το ασφαλιστικό των στρογγυλοποιημένων μεταρρυθμίσεων, αλλά κυρίως πολύ καλύτερα από ό,τι τα πήγατε με την περίφημη συνταγματική μεταρρύθμιση, που τελικά θα μείνει στα χαρτιά.
Επειδή το ρωμαίικο υποφέρει στην καθημερινότητά του πολύ περισσότερο από όσα του προκαλούν στο εσωτερικό του τα δικά του κρατικά “κουσούρια”, παρά από εκείνα που του προκαλούν οι εξωτερικοί “εχθροί” του, πραγματικοί και φανταστικοί, αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι η πιο καθοριστική για την πορεία του τόπου.
Πολύ καλά τα είπε ο αρμόδιος υπουργός κ. Παυλόπουλος ότι όλα πρέπει να ξεκινούν από την οικονομική αυτοτέλεια των νέων μονάδων αυτοδιοίκησης. Μόνο που από το πνεύμα των δηλώσεων μού μένει ο φόβος μήπως πάμε πάλι για ένα κεντρικό κράτος – αφέντη, που δείχνει απλώς κατανόηση προς τους φτωχούς συγγενείς που συναποτελούν τις βαθμίδες τής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το κράτος δεν πρέπει να παραχωρήσει μόνον πόρους για να έχουμε αποτελεσματικότερη αυτοδιοίκηση και μάλιστα δευτεροβάθμια. Πρέπει να αποξενωθεί από το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων του. Να μείνουν τα υπουργεία πια σε ένα καθαρά επιτελικό ρόλο, ώστε να μελετούν και να χαράζουν πολιτική για το σήμερα και το αύριο και όχι να αναλίσκονται στη διαχείριση ακόμη και των πιο ασήμαντων υποθέσεων της καθημερινότητας. Πρέπει να αποξενωθεί, μεταφέροντάς τους στην περιφέρεια, και από το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που στοιβάζονται στα υπουργεία και άλλες υδροκεφαλικού χαρακτήρα υπηρεσίες.
Αν την πιστεύετε όσο και όπως πρέπει αυτή την υπόθεση, αν την σχεδιάσετε όπως πρέπει, χωρίς μικρόψυχη κοπτορραπτική στα μέτρα της μιας ή της άλλης ομάδας πίεσης και των επιθυμιών του ενός ή του άλλου ισχυρού κομματικού παράγοντα ή μηχανισμού σας, θα αποδειχθεί κατά πολύ σημαντικότερη και από την αλλαγή του συντάγματος.
Αναγνωρίζοντας ότι ο “Καποδίστριας” του Αλέκου Παπαδόπουλου άνοιξε το δρόμο, και με επίγνωση του ότι ως τώρα η αυτοδιοίκηση είναι το πιο αμαρτωλό τμήμα του πολιτικού μας συστήματος, έχετε τώρα την χρυσή ευκαιρία να “αλλάξετε το ρωμαίικο”.
Ελπίζω να μην την σπαταλήσετε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου