ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απεβίωσε Βολιώτης της διασποράς, διακεκριμένος σεφ

απεβίωσε-βολιώτης-της-διασποράς-διακ-618964

Εφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος σεφ Δημήτριος Μορίκης σε ηλικία 94 ετών

Βολιώτης της διασποράς με λαμπρή καριέρα στην Αμερική, όπου διέμενε, ο Δημήτριος Μορίκης έφυγε από τη ζωή στις 6 Φεβρουαρίου σε ηλικία 94 ετών, μετά από γενναία μάχη με την πνευμονία.

Γεννημένος στον Βόλο στις 25 Οκτωβρίου του 1925, ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Νικόλαου Μορίκη και της Υπατίας Μωραϊτάκη. Τον Μάρτιο του 1952 παντρεύτηκε την Καλλιόπη Στεφάνου κι έζησε μαζί της 64 ευτυχισμένα χρόνια έγγαμου συζυγικού βίου. Την ευτυχία του ζευγαριού συμπλήρωσαν τα τρία παιδιά τους η Υπατία, ο Νικόλας και η Ιουλία.

Ο Δημήτριος προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Πολεμικό Ναυτικό ως σκοπευτής στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ολοκληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία ξεδίπλωσε το μαγειρικό του ταλέντο σπουδάζοντας σεφ. Ταξίδεψε στον κόσμο, μιλούσε επτά ξένες γλώσσες και τελικά μετανάστευσε στην Αμερική τον Ιούνιο του 1959 για να εργαστεί ως αρχιμάγειρας σε κορυφαία επιχείρηση της Νέας Υόρκης.

Το μαγειρικό του ταλέντο σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα που τον χαρακτήριζε έκαναν ξεχωριστή την παρουσία του στον χώρο της γαστρονομίας, ενώ απέσπασε πολλά βραβεία στη μαγειρική από διεθνείς φορείς, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πρώτη θέση που κατέκτησε στους ολυμπιακούς αγώνες μαγειρικής που διοργάνωσε η διεθνής έκθεση της Νέας Υόρκης.

Μόλις εγκαταστάθηκε στην Αμερική τον ακολούθησε η οικογένειά του, η σύζυγος και τα παιδιά του και ο πεθερός του δρ. Νικόλας Στεφάνου. Μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού, της Ιουλίας, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, για να ακολουθήσει η μετεγκατάσταση στο Νιού Πορτ Ρίτσι της Φλόριντα μετά τη συνταξιοδότησή του.

Παράλληλα με τη λαμπρή του σταδιοδρομία ως σεφ ήταν ένας αληθινός καλλιτέχνης με πολυσχιδές ταλέντο στη γλυπτική, την ξυλογλυπτική, τη ζωγραφική και πολλές ακόμη δραστηριότητες που τον ακολούθησαν σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία της οικογένειας, συγγενών, φίλων και ομογενών.

Ο Δημήτριος Μορίκης αναπαύεται δίπλα στη σύζυγό του Καλλιόπη και τον γιο του Νικόλα στη μακρινή Αμερική, όπου μετανάστευσε πριν από πολλά χρόνια, αναζητώντας το καλύτερο για την οικογένειά του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου