ΤΟΠΙΚΑ

«Καταφύγιο» στον Ξενώνα Αστέγων

καταφύγιο-στον-ξενώνα-αστέγων-61843

Καταφύγιο στον Ξενώνα Αστέγων Αλλης Μεριάς βρήκε ο 72χρονος άνδρας, ο οποίος βρέθηκε στον δρόμο, όταν το διαμέρισμα στο οποίο έμενε και το οποίο ο ιδιοκτήτης του είχε ζητήσει να παραδώσει, είχε τυλιχθεί στις φλόγες, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τότε, τον 72χρονο αναζητούσε Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και Αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της φωτιάς, που κατέστρεψε το διαμέρισμα και λίγο έλειψε να θέσει σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές, αν δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση.

Ο 72χρονος την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, επρόκειτο να φύγει από το διαμέρισμα. Είχε δώσει ραντεβού με στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας, προκειμένου προσωρινά να φιλοξενηθεί στον Ξενώνα Αστέγων. Μετά τη φωτιά, τα ίχνη του χάθηκαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ήταν εκείνος που είχε εμφανιστεί στον νάρθηκα του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, όπου κοιμόταν πάνω σε χαρτόνια. Κινητοποιήθηκαν κοινωνικές υπηρεσίες της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ για την προσωρινή στέγασή του σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Ωστόσο, εξαιτίας του εορταστικού τριημέρου της Αποκριάς, Καθαράς Δευτέρας, δεν υπήρχαν για το συγκεκριμένο διάστημα διαθέσιμα δωμάτια και ο ίδιος επέστρεψε στα χαρτόνια στον νάρθηκα του Αγίου Νικολάου.

Φιλοξενήθηκε από πρώην κρατούμενο

Ιερέας που τον είδε, ανέλαβε άμεση δράση. Είναι η περίπτωση του ηλικιωμένου που φιλοξενήθηκε από πρώην κρατούμενο στο σπίτι του, μετά από παρέμβαση του ιερέα, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αστεγίας του 72χρονου. Το περιστατικό μάλιστα είχε φέρει στην επιφάνεια ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος».

Ενώ φιλοξενούνταν στο σπίτι πρώην κρατούμενου, ο 72χρονος έζησε μία ακόμη περιπέτεια, αυτή τη φορά με την υγεία του. Περπατούσε στον κεντρικό πεζόδρομο της Ερμού, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος για δέκα ημέρες.

Για το συμβάν ενημερώθηκε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, η οποία ζήτησε από το Νοσοκομείο να υποβάλλουν τον 72χρονο σε εξετάσεις, προκειμένου, όταν αναρρώσει, να ενταχθεί στον Ξενώνα Αστέγων.

Από το Νοσοκομείο στον Ξενώνα

Ο ηλικιωμένος βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον Ξενώνα Αστέγων στην Άλλη Μεριά, μέχρι να καταφέρει να ορθοποδήσει. Οπως ανέφερε, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έχει χάσει όλα του τα υπάρχοντα εξαιτίας της φωτιάς, ακόμη και προσωπικά έγγραφα, ταυτότητα και κάρτα τραπεζικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ούτε το μικρό επίδομα που λαμβάνει για να ζει. Οπως ανέφερε, όταν ξέσπασε η φωτιά, εκείνος δεν βρισκόταν στο διαμέρισμα.

Σήμερα, προσπαθεί να συνέλθει από την τριπλή περιπέτεια που έζησε μέσα σε διάστημα ενός μήνα: την έξωση από το διαμέρισμα, την αστεγία, την περιπέτεια με την υγεία του.

Στο πλευρό του, βρίσκεται η κ. Χάλαρη η οποία μεριμνά ακόμη και για τη χορήγηση των φαρμάκων που λαμβάνει για λόγους υγείας αλλά και για τη διεκπεραίωση της έκδοσης ταυτότητας και νέας τραπεζικής κάρτας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου