ΤΟΠΙΚΑ

Παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια της Καρτάλη, Ιωλκού και «Φαρδύ»

παρεμβάσεις-σε-πεζοδρόμια-της-καρτάλ-617755

Σε ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες σε Βόλο και Ν. Ιωνία προχωρά ο Δήμος Βόλου.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.825.000 ευρώ για το οποίο θα υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και περιλαμβάνει πέρα από την ανακατασκευή των πεζοδρομίων και παρεμβάσεις προκειμένου να είναι προσβάσιμα από όλους.

Το έργο αφορά στην περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πεζοδρομίων κατά μήκος των οδών Κ. Καρτάλη (από Αργοναυτών έως Αναλήψεως), Ελ. Βενιζέλου (από Γαλλίας έως Αναλήψεως) στο κέντρο του Βόλου και της Λ. Ειρήνης (από Ζάχου έως Δορυλαίου) στη Ν. Ιωνία του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που κατατίθεται προς έγκριση στη σημερινή οικονομική επιτροπή, στη μία το μεσημέρι, οι οδοί Κ. Καρτάλη και Ελ. Βενιζέλου έχουν πλάτος οδού 14μ. και είναι δύο παράλληλες, μονοδρομημένες (με αντίθετη κατεύθυνση), κεντρικές αρτηρίες που διασχίζουν το κέντρο Βόλου και συνδέουν το εμπορικό κέντρο της πόλης και το εμπορικό λιμάνι με τα χωριά του Πηλίου. Στην Κ. Καρτάλη τα κτίρια είναι 2όροφα και 5όροφα ενώ στην Ελ. Βενιζέλου υπάρχουν πολλά ισόγεια κτίρια και πολυκατοικίες με 2 έως 5 ορόφους. Και στις δύο οδούς υπάρχουν ως επί τω πλείστων εμπορικά καταστήματα, γραφεία, ιατρεία, υπηρεσίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η Λ. Ειρήνης είναι κεντρική αρτηρία της Ν. Ιωνίας Βόλου, με πλάτος οδού που κυμαίνεται από 14-20μ. και ενώνει τα δύο εμπορικά κέντρα της πόλης. Τα κτίρια είναι ως επί τω πλείστων ισόγεια και διώροφα και κάποια φτάνουν του 4 ορόφους. Και σε αυτή την περιοχή οι χρήσεις είναι μικτές εμπορικές (στα ισόγεια των κτιρίων) και κατοικίας (στους ορόφους), ενώ υπάρχουν και αρκετοί χώροι γραφείων, Υπηρεσίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Λόγω των παραπάνω χρήσεων υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση των πεζών κατά μήκος των πεζοδρομίων των οδών. Τα πλάτη των πεζοδρομίων είναι ικανοποιητικά και κυμαίνονται από 3,00μ – 3,50μ. Ωστόσο, τα πεζοδρόμια της περιοχής είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκή για την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και των ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα διότι δεν υπάρχουν κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών για την κάλυψη των υψομετρικών διαφορών, ούτε λωρίδες όδευσης τυφλών, ενώ σε πολλά σημεία τα κράσπεδα και οι πλακοστρώσεις των πεζοδρομίων είναι κατεστραμμένα.

Στόχος της μελέτης είναι η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση της προσβασιμότητας της κεντρικής περιοχής του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Προτείνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις επί των πεζοδρομίων κατά μήκος των οδών Κ. Καρτάλη (από Αργοναυτών έως Αναλήψεως, μήκους 780μ. ), Ελ. Βενιζέλου (από Γαλλίας έως Αναλήψεως, μήκους 350.) και της Λ. Ειρήνης (από Ζάχου έως Δορυλαίου μήκους 335μ.) στη Ν. Ιωνία του Δήμου Βόλου, χωρίς διαπλάτυνσή τους επί του οδοστρώματος. Το σύνολο της επιφάνειας των πεζοδρομίων της προτεινόμενης παρέμβασης ανέρχεται στα 8.870 τ.μ.

Οι εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των πλακοστρώσεων των υφιστάμενων πεζοδρομίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Πιο συγκεκριμένα προτείνονται δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,50μ., οδηγός όδευσης τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών στις απολήξεις των πεζοδρομίων και αύξηση του πρασίνου όπου είναι δυνατόν και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου