ΤΟΠΙΚΑ

Ανάδειξη του Κάστρου των Παλαιών

ανάδειξη-του-κάστρου-των-παλαιών-851206

Η ανάδειξη σημαντικών μνημείων που ήρθαν στο φως στην περιοχή των Παλαιών
και η ένταξή τους στο Δ’ ΚΠΣ εντάσσεται στις προτεραιότητες της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Για τον λόγο αυτό θα συνταχθούν μελέτες ωρίμανσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Πολιτισμός” με την προοπτική ανάδειξης του Κάστρου στο πλαίσιο του Δ’ ΚΠΣ. Συγκεκριμένα στα πλαίσια του μέτρου 3.3 “Μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πολιτισμός, εντάχθηκε η πράξη με τίτλο “Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης βυζαντινών μνημείων της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων”. Συγκεκριμένα πρόκειται να ολοκληρωθούν τρεις μελέτες που ξεκινούν για πρώτη φορά και αφορούν στα παρακάτω μνημεία: Κάστρο Παλαιών στο Βόλο, Τεκές του Χασάν Μπαμπά στο διαμέρισμα Τεμπών, της Κοινότητας Αμπελακίων και Ιερό Ναό Παναγίας και Ασκηταριών στο Πύθιο Ελασσόνας του Δήμου Ολύμπου. Συγκεκριμένα για το καθένα από τα παραπάνω μνημεία θα εκπονηθούν αρχαιολογική προμελέτη, αρχιτεκτονική προμελέτη, προμελέτη δομικής αποκατάστασης και στατικής επάρκειας νέων κατασκευών, προμελέτη εξωτερικού φωτισμού και προμελέτη συντήρησης τοιχογραφιών μόνο για τον Ιερό Ναό της Παναγίας και Ασκηταριών στο Πύθιο Ελασσόνας του Δήμου Ολύμπου, Νομού Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά στο Κάστρο, “οι μελέτες ωρίμανσης αφορούν κατά βάση στη δυτική κυρίως πλευρά, στο ύψος του Τσαλαπάτα και στα ανατολικά πίσω κυρίως από το Μουσείο της πόλης”, όπως εξηγεί η διευθύντρια της 7 ΕΒΑ κ. Ασπα Ντίνα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία ανάδειξης του Κάστρου κι όπως αναφέρει η κ. Ντίνα “συνεχής και αδιάκοπη υπήρξε η κατοίκηση του Κάστρου του Βόλου από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας”.
Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως, συγκαταλέγονται το παλαιοχριστιανικό τείχος, η Παλαιοχριστιανική Βασιλική, η οποία αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, νότια από τον σύγχρονο ναό, πάνω σε αρχαιότερο κτίσμα, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, τα λουτρά της ίδιας περιόδου, πολλά παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη, κιονόκρανα, επιθήματα, θωράκια και άλλα. Αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής των Παλαιών είναι αναμφίβολα το τείχος, η παλαιότερη φάση του οποίου μπορεί να τοποθετηθεί στα πρώιμα παλαιοχριστιανικά χρόνια, κατά την οποία “υφίστατο συνοικισμός ακμαίος επί του Φρουρίου του Βόλου”. Σύμφωνα με τις προθέσεις της 7ης ΕΒΑ “είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπλαση-ανάδειξη του Κάστρου του Βόλου, το οποίο διαδραμάτισε μια μακρόχρονη πορεία από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας”.
Στο πλαίσιο μάλιστα παλαιότερου συνεδρίου για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της περιοχής, η διευθύντρια της 7 ΕΒΑ κ. Ντίνα υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στον “καθαρισμό και την αποκάλυψη του τείχους περιμετρικά και ήδη έχει γίνει από την Εφορεία η σχεδιαστική αποτύπωση τμημάτων της δυτικής πτέρυγας του τείχους, προκειμένου να στερεωθούν και να αναστηλωθούν, ο ηλεκτροφωτισμός του τείχους και των ανασκαμμένων μνημείων, η δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στον χώρο της Υπερτοπικής Αγοράς” και η εν γένει ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου προς όφελος γηγενών αλλά και επισκεπτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου