ΤΟΠΙΚΑ

Αργύρης Διχτάς: Μετρούν απώλειες εν ώρα Υπηρεσίας οι αστυνομικοί

αργύρης-διχτάς-μετρούν-απώλειες-εν-ώρ-617630

Σημαντικές απώλειες έχουν εν ώρα καθήκοντος οι αστυνομικοί υπάλληλοι ενώ μάχονται κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Από το 2002 μέχρι και σήμερα η οικογένεια των αστυνομικών στη Μαγνησία θρήνησε έναν συνάδελφό της ενώ εκείνος βρισκόταν στην υπηρεσία και είδε 24 μέλη της να τραυματίζονται.

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας τονίζει ότι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αργύρης Διχτάς τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να το αναγνωρίσει αυτό καθώς σήμερα οι εποχές το απαιτούν.

Πέραν από την επικινδυνότητα το επάγγελμα του αστυνομικού συνοδεύεται και με έντονο εργασιακό στρες. Εκεί αποδίδει και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας τις είκοσι εφτά σοβαρές ασθένειες που αντιμετώπισαν μέλη της στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα δέκα από τα ασθενούντα μέλη της κατέληξαν σε θάνατο και μάλιστα κάποια εντελώς αιφνίδια και απροσδόκητα.

«Τα επάγγελμα του αστυνομικού στις μέρες μας είναι ένα λειτούργημα κατά το οποίο καλείσαι να φέρεις σε πέρας και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξαρτήτως αν έχεις τα κατάλληλα μέσα και τις γνώσεις ότι σου απαιτηθεί να αντιμετωπίσεις και να λάβεις άμεσα αποφάσεις για τις οποίες θα κριθείς εκ του αποτελέσματος.

Είναι ένα επάγγελμα που έχει ιδιαίτερες ψυχοφυσιολογικές απαιτήσεις και δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι συνοδεύεται με αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία του αστυνομικού. Είναι ένα επάγγελμα που συνδυάζει την επικινδυνότητα της φύσεώς του με ταυτόχρονο εργασιακό στρες», εξηγεί ο κ. Διχτάς.

Από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας (1984) έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας εκατοντάδες αστυνομικοί, ενώ σε χιλιάδες υπολογίζεται ο αριθμός εκείνων που έχουν τραυματιστεί σε περιστατικά με εγκληματίες, κατά τη διάρκεια καταδιώξεων, σε αθλητικές διοργανώσεις, συγκεντρώσεις- πορείες κ.λ.π, ενώ πολλοί από τους τραυματίες έχουν μείνει ανάπηροι.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας λέει ότι όλοι αυτοί έκαναν αυτό το οποίο ορκίστηκαν κατά την είσοδό τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Οντας αστυνομικός εργάζεσαι σε κυλιόμενες βάρδιες όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και σε ημέρες αργίας και εορτών.

Μελέτες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι οι εναλλασσόμενες βάρδιες βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εργαζομένων καθώς και ότι οι εργαζόμενοι σε κυλιόμενες βάρδιες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόμοιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αστυνομικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες από άλλους επαγγελματίες να αποκτήσουν καρδιακά προβλήματα. Επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), ένταξε τη νυχτερινή εργασία στην επίσημη λίστα των δυνητικών καρκινογόνων παραγόντων», επισημαίνει ο ίδιος.

Πλέον το επάγγελμα του αστυνομικού αναφέρεται ως ένα από τα πλέον στρεσογόνα επαγγέλματα, καθώς οι συνθήκες εργασίας του χαρακτηρίζονται από υψηλή πίεση, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της αποστολής του.

«Ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όταν έρχεται αντιμέτωπος με περιστατικά υψηλού κινδύνου ή βίαιων περιστατικών, ακόμα και σε καθημερινές απλές διαφορές μεταξύ πολιτών, των οποίων το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις δικές του ενέργειες, δημιουργείται σε αυτόν ένα επιπλέον άγχος, εργασιακό άγχος, το οποίο σύμφωνα με έρευνα, όσοι βιώνουν στον εργασιακό τους δώρο χρόνιο και έντονο άγχος έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάποιο καρδιακό επεισόδιο», εξηγεί ο ίδιος.

Ο κ. Διχτάς επισημαίνει ακόμη ότι είναι γνωστό ότι, το καθημερινό άγχος συνδέεται με την επιδείνωση της υγείας και συνδέεται άμεσα με καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια, πρόωρους θανάτους και ψυχικές διαταραχές.

Τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας οι εργαζόμενοι τις βιώνουν στο πετσί τους. «Εν κατακλείδι, καθώς η οικογένεια της Αστυνομίας είναι μικρή, πολλοί από εμάς τυχαίνει να γνωρίζουμε από κοντά συναδέλφους σοβαρών παθήσεων με καρδιοπάθειες, κακοήθειες, κακώσεις και άλλες ασθένειες, συνέπεια των επιβαρυντικών παραγόντων που προαναφέραμε.

Οπως επίσης και περιπτώσεις με αναπηρίες λόγω σοβαρότατων τραυματισμών ή περιστατικά αιφνίδιων θανάτων που καταγράφονται σε εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους μας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ή είχαν οικογένειες και η Πολιτεία τις άφησε εκτεθειμένες και αβοήθητες», επισημαίνει.

Εχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με γνώμονα τις αποδεδειγμένες δύσκολες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών οι συνδικαλιστές απαιτούν το δίκαιο, και ζητούν από την Πολιτεία να αναγνωριστεί το επάγγελμα του αστυνομικού ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, καθώς πλέον οι καιροί το απαιτούν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου