ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει η ιστορική «Αύρα»;

επιστρέφει-η-ιστορική-αύρα-616698

Το αγαπημένο στέκι του Βόλου έκλεισε το 2014 και φέτος φαίνεται έτοιμο να επαναλειτουργήσει

Ηταν πέρυσι Μεγάλη Παρασκευή όταν… «σταυρώνονταν» η ιστορική «Αύρα». Η κοσμοαγάπητη ταβέρνα στην παραλία του Αναύρου, έκλεινε τις πόρτες της μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θαμώνων της. Ενα χρόνο μετά τα λουκέτα είναι έτοιμα να ξεκλειδώσουν… Ο δρόμος για τη λειτουργία του ιστορικού μαγαζιού που έχει περάσει από τα χέρια τριών γενεών της ίδιας οικογένειας, ανοίγει.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα ρολά που κατέβηκαν στην «Αύρα» ήρθαν ως απόρροια της μακράς δικαστικής διαμάχης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Ελληνικό Δημόσιο και επιχειρηματίας βρέθηκαν αντιμέτωποι στις δικαστικές αίθουσες.

Το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριζε ότι ο χώρος του ανήκει και ότι καταπατήθηκε από τον επιχειρηματία το 1947. Μάλιστα υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη έκταση κρίνεται απαραίτητη για την κάλυψη άλλων κρατικών αναγκών, όπως δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αναψυχής και κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων. Αίτημα των ιδιωτών να τους παραχωρηθεί η έκταση με εξαγορά απορρίφθηκε από την Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου, η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την έκδοση απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που αναγνωρίζει ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και την έκδοση απόφασης από τα Διοικητικά Δικαστήρια, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου υποχρεώθηκε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να εκδώσει απόφαση σφράγισης για τις 8.4.2014. Το λουκέτο πήρε παράταση δέκα ημερών προκειμένου να απομακρυνθούν από τα ψυγεία ευαλλοίωτα προϊόντα.

Στη συνέχεια τα ρολά… κατέβηκαν. Οι ιδιοκτήτες της «Αύρας» άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Στέκι από το 1883

Δεν ήταν μόνο οι θέσεις εργασίας που χάνονταν πριν από ένα χρόνο. Ο Βόλος έχανε ένα στέκι με ιστορία πάνω από 100 χρόνια.

Η «Αύρα» είναι ένα μαγαζί που είναι συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης του Βόλου, καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά το 1883. Δύο χρόνια μετά την Απελευθέρωση του Βόλου από τον Οθωμανικό ζυγό: το Νοέμβριο του 1881. Ολα αυτά τα χρόνια η «Αύρα» αποτέλεσε ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς για χιλιάδες Βολιώτες που κατέκλυζαν τους χώρους της, πρωί – βράδυ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αναζητώντας ανάσες δροσιάς, δίπλα στο κύμα.

Ανοίγει ξανά;

Μετά από ένα χρόνο, η «Αύρα» ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει. Ο δρόμος ανοίγει μετά από αίτημα επιχειρηματία στο Δήμο Βόλου να του εκδώσει άδεια λειτουργίας, παρουσιάζοντας μισθωτήριο θεωρημένο από τη ΔΟΥ Βόλου.

Το αίτημα υποβλήθηκε στις δημοτικές υπηρεσίες τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Τοπικής Απασχόλησης και Προγραμματισμού – Διαχείρισης του ΣΕΣ, Αριστείδη Σαββάκη, το δρόμο για να γίνει το πρώτο βήμα επαναλειτουργίας της «Αύρας» ανοίγει Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο η συγκεκριμένη απόφαση περιορίζει το Δήμο Βόλου στον απλό έλεγχο των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση άδειας λειτουργίας και όχι στη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του δήμου έχουν να ελέγξουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κι να διερευνήσουν κρίνουν δικαστικές αποφάσεις. Με τη δικαστική διαμάχη να δείχνει να μην έχει τελειώσει, καθώς το Εφετείο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, μετά τον πρώτο έλεγχο του φακέλου, ο Δήμος Βόλου ετοιμάζεται να στείλει το φάκελο προς έλεγχο στο Υγειονομικό.

Πριν από αυτό ζήτησε και γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία επικαλείται επίσης την ΚΥΑ του 2013 αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα του 1980. «Η περίπτωση της Αύρας δεν εμπίπτει στις αποκλίσεις του Προεδρικού Διατάγματος», ανέφερε ο κ. Σαββάκης, που ετοιμάζεται να στείλει το φάκελο στην Υγειονομική Υπηρεσία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου