ΤΟΠΙΚΑ

Διχασμένοι… και στην Εργατική Πρωτομαγιά

διχασμένοι-και-στην-εργατική-πρωτομ-615657

Σε διαφορετικές ημέρες και συγκεντρώσεις ΕΚΒ, ΑΔΕΔΥ και ταξικά συνδικάτα… υπερασπίζονται το 8ωρο

Τη φετινή χρονιά η Εργατική Πρωτομαγιά πέφτει Μεγάλο Σάββατο και βάσει νόμου μετατέθηκε η αργία στην πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 4 Μαΐου, με τα συνδικάτα όμως να μην καταφέρνουν να ομονοήσουν.

Ετσι η ΓΣΕΕ και κατ΄ επέκταση το Εργατικό Κέντρο Βόλου, που εκπροσωπούν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία που προκηρύχθηκε την Τρίτη 4 Μαΐου. Αντιθέτως το ΝΤ Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ ακολουθώντας την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προκήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου στο πλαίσιο της απεργίας στις 10 το πρωί, την ερχόμενη Τρίτη, προγραμματίζει κατάθεση στεφάνων, στον τόπο θυσίας των καπνεργατών στον Βόλο, στην συμβολή των οδών Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου, μπροστά στο κτίριο των ΕΛΤΑ.

Αντίστοιχα την Πέμπτη 6 Μαΐου το συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και άλλα συνδικάτα του δημοσίου τομέα διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση, στις 18.00, στην πλατεία Ελευθερίας.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι η δεύτερη που τιμάται στην περίοδο της καραντίνας, για αυτό και προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα τήρησης των αποστάσεων και χρήση φυσικά μάσκας.

Αποτελεί δε «μητέρα των μαχών» για τα συνδικάτα με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, καθώς εξαπολύονται σφοδρά πυρά για το 8ωρο κ.α.

Οι ανακοινώσεις ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς

«135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, ξαναγίνεται η ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, να αντισταθούμε σθεναρά ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει όλες τις κατακτήσεις μας, με πρώτο και βασικότερο το 8ωρο, νομοθετώντας το 10ωρο, και καταργώντας τις συλλογικές μας συμβάσεις, βάζοντας έτσι στο γύψο τα συνδικάτα και μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ανυπεράσπιστους όμηρους των εργοδοτών.

Επειδή εάν αφήσουμε να συμβεί αυτό, συνυπογράφουμε τη θανατική καταδίκη μας, πρέπει να ορθώσουμε τώρα το αγωνιστικό μας ανάστημα», καλεί το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Προειδοποιεί επίσης ότι «δεν θ’ αφήσουμε να μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων» και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι είναι «εμπνεύσεως… ΣΕΒ» και ότι θα επιφέρει «Αρμαγεδδώνα», στις εργασιακές σχέσεις.

Το ΕΚΒ ζητά μέτρα θωράκισης της εργασίας, κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας, άμεση επαναφορά του πλαισίου προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, έτσι όπως προεκλογικά μάς υποσχόταν και αυτή η κυβέρνηση κ.α.

Να σημάνει γενικός συναγερμός στους χώρους δουλειάς προτρέπει το συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 18.00 στην πλατεία Ελευθερίας.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει το 8ωρο. Να φέρει νόμο για την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση αμοιβής των υπερωριών, ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της ευελιξίας. Η κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Κυριακής – αργίας για περισσότερους κλάδους καθώς και βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων αποτελούν σημαντικό χτύπημα στα δικαιώματά μας, στον ίδιο το σκοπό της ύπαρξης και της δράσης των συνδικάτων. Θέλουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200 ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες τη βδομάδα», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Κάνει επίσης αναφορά στα θέματα υγείας με φόντο την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιτίθεται στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας και να μη συγκροτηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί.

Κάλεσμα συμμετοχής στην Εργατική Πρωτομαγιά απευθύνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στις αποτυχημένες, αναποτελεσματικές και αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες εμμονές της, επιδιώκει να νομοθετήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το νομοσχέδιο που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης ξηλώνει κατακτήσεις δεκαετιών, και την ίδια στιγμή δεν απαντά στις ανάγκες του σήμερα για την ενίσχυση του ρόλου των εργαζομένων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και στις συνθήκες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ενώ ο επιστημονικός διάλογος γύρω από την οργάνωση της εργασίας, όπως επίσης και συντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι, τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, η ΝΔ νομοθετεί πρακτικές που εμβαθύνουν την κοινωνική αδικία και παραβιάζουν τη δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής μάχης για να μην περάσουν και να ανατραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. Η ΝΔ θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους».

Τέλος, ο η ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους συνδικαλιστικών και εργατικών φορέων, με σκοπό να συμβάλλει στην απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 6 Μαΐου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου