ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κατώφλι» της μονιμότητας στη Μαγνησία

στο-κατώφλι-της-μονιμότητας-στη-μαγ-614458

Εκατό και πλέον υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου σε ΟΤΑ, δικαστήρια και άλλες υπηρεσίες

Εκατό και πλέον υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου από το Βόλο θα περάσουν το κατώφλι της μονιμότητας. Η μετατροπή των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ) σε μόνιμους, αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να μην υπάρχουν υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων ακόμη και στις ίδιες υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ που θα μονιμοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται όσοι υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ αλλά και δικαστικοί υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα έχουν ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους και μισθολογικά, άρα δεν θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος, ωστόσο η ρύθμιση θα βοηθήσει στην ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο αλλά και στην κινητικότητα, καθώς μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν ΙΔΑΧ σε θέσεις μονίμων υπαλλήλων με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, ειδικά στους Δήμους, όπου οι μετακινήσεις είναι πιο συχνές και απαραίτητες προκειμένου να καλυφθούν διάφορα κενά. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που θα αποκτήσουν εργασιακή σχέση μόνιμου προσωπικού θα μπορούν να διατηρήσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να παραμείνουν στον ασφαλιστικό φορέα που κατέβαλλαν εισφορές, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν το ΙΚΑ.

«Μέχρι σήμερα υπήρχαν αγκυλώσεις και εμπόδια για τη μετακίνηση του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία τους διαφέρει από αυτό του μόνιμου προσωπικού. Παράλληλα, η καθιέρωση μιας ενιαίας σχέσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο σε συνδυασμό με τη δημιουργία οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού θωρακίζει τους εργαζόμενους από απολύσεις» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημ. Κουτσούκος, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Βόλο.

Η ΑΔΕΔΥ εξάλλου εκτός από τους ΙΔΑΧ πιέζει προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα «πατήσει» η Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για να επιστρέψουν στις θέσεις τους όσοι απολύθηκαν μετά τη λήξη του προγράμματος διαθεσιμότητας – κινητικότητας, όπως έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπολογίζεται ότι στη Μαγνησία συνολικά υπάρχουν 70 υπάλληλοι που έχουν απολυθεί από διάφορες υπηρεσίες και τους ΟΤΑ που θα «ευνοηθούν» από τη νέα ρύθμιση και θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου