ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ασφαλίζονται τα σχολεία έναντι ατυχημάτων κατά τις σχολικές εκδρομές

δεν-ασφαλίζονται-τα-σχολεία-έναντι-ατ-614447

Για να μην ανεβαίνει το κόστος της εκδρομής – Εγγραφο της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προς τα σχολεία αν καλύπτονται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις

Ζήτημα ασφάλειας των μαθητών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών ανοίγει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που σχολικές μονάδες είτε ακυρώνουν εκδρομές είτε μειώνουν τη διάρκειά τους είτε πάλι τελούν υπό κατάληψη από τους μαθητές, με αφορμή την καταδίκη δύο καθηγητών – συνοδών σε εκδρομή Γυμνασίου της Μαγνησίας το 2008.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με έγγραφό του προς τις σχολικές μονάδες, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Δοδοντσάκης, ζητά από τους Διευθυντές να δηλώσουν αν κατά τις σχολικές εκδρομές καλύπτονται οι απαιτούμενες ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Το έγγραφο έρχεται να ανοίξει σε νέα βάση το ζήτημα των σχολικών εκδρομών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα τουριστικά πρακτορεία προσφέρουν μεν αστική και επαγγελματική ασφάλεια, ωστόσο τα σχολεία δεν φροντίζουν να έχουν στα χέρια τους την εγκεκριμένη λίστα από την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία με τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων στην κάθε εκδρομή.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νόμος προτρέπει, δεν υποχρεώνει τα σχολεία να προχωρούν σε ασφάλεια έναντι ατυχήματος. «Αν ζητήσει τέτοιου είδους ασφάλεια ένα σχολείο το κόστος της εκδρομής ανεβαίνει και για το λόγο αυτό γίνεται σπάνια», αναφέρουν σχολικοί παράγοντες.

Καταλήψεων συνέχεια

Στο μεταξύ, καταλήψεων συνέχεια… στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή την ακύρωση σχολικών εκδρομών από τους καθηγητές που αρνούνται να «παίξουν το κεφάλι τους κορώνα γράμματα».

Χθες, οι μαθητές δύο Λυκείων του Βόλου, κλείδωσαν λουκέτα αντιδρώντας στην άρνηση των καθηγητών τους να τους συνοδεύσουν στις σχολικές εκδρομές της επόμενης περιόδου, μετά την καταδίκη δύο εκπαιδευτικών Γυμνασίου που κρίθηκαν ένοχοι για σωματική βλάβη από αμέλεια 14χρονου μαθητή σε εκδρομή το 2008 στη Ζάκυνθο.

Σε κατάληψη χθες βρέθηκαν το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου και το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταλήψεις είχαν γίνει σε συνολικά έξι σχολικές μονάδες, ενώ τρεις Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου Βελεστίνου, του ΕΠΑΛ Βελεστίνου και του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, εξέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης στους δύο συναδέλφους τους που καταδικάστηκαν και ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών αυτής της χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τέθηκε και στην συνέλευση της Ολομέλειας των Προέδρων των ΕΛΜΕ, το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη.

Ο κ. Σαβελίδης κατέθεσε ψήφισμα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να υπάρχει προστασία του εκπαιδευτικού και ζήτησε την πλήρη ηθική και νομική κάλυψη των καθηγητών που διώκονται από την ΟΛΜΕ. Το ψήφισμα, θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αναληφθεί πρωτοβουλία σε κεντρικό επίπεδο.

Η αναστάτωση στα σχολεία πάντως δεν λέει να κοπάσει. Προγραμματισμένες εκδρομές είτε αναβάλλονται λόγω άρνησης καθηγητών να τις συνοδεύσουν, είτε αποφασίζεται η μείωση της διάρκειάς τους, π.χ. από τριήμερες σε μονοήμερες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου