ΤΟΠΙΚΑ

Στο ΚΑΣ ο δίδυμος κυκλικός κόμβος

στο-κασ-ο-δίδυμος-κυκλικός-κόμβος-61195

Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έφθασε το έργο του δίδυμου κυκλικού κόμβου, που προγραμματίζει να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου στη Ν. Ιωνία, μπροστά από το παλιό κοιμητήριο «Ταξιαρχών». Ο Δήμος κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Μαγνησίας, η οποία γνωμοδότησε αρνητικά στο κυκλοφοριακό έργο, υποστηρίζοντας ότι θα «στραγγαλίσει» το παλιό Κοιμητήριο «Ταξιαρχών».

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, που έγινε χθες το απόγευμα, θα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, για να υποστηρίξει την ένσταση του Δήμου Βόλου, ο μελετητής του έργου καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικός σύμβουλος της Ελλάδας και της Ευρώπης σε ελέγχους οδικής ασφάλειας και στον σχεδιασμό οδικών έργων, Νίκος Ηλιού, ο οποίος βρισκόταν στο Αμστερνταμ, στο πλαίσιο συνεδρίου. Ωστόσο, το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη Πέμπτη. Η ένσταση επρόκειτο να συζητηθεί ως το έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης, πλην όμως, η συζήτηση «κόλλησε» σε προηγούμενο θέμα και το ζήτημα του κυκλικού κόμβου θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Ο δίδυμος κυκλικός κόμβος στη Ν. Ιωνία συνιστά ένα έργο πνοής για την περιοχή, που όμως περνά από… σαράντα κύματα. Το έργο πρόκειται να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που εντοπίζεται στο σημείο μπροστά από το Κοιμητήριο Ταξιαρχών, να ρυθμίσει θέματα ασφαλούς κίνησης των πεζών και αναμένεται να βάλει σε τάξη την αναρχία που επικρατεί στην περιοχή.

Ωστόσο, στο έργο αντέδρασε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Θεσσαλίας υποστηρίζοντας ότι διακόπτεται ο βασικός άξονας πρόσβασης από την πόλη στο Παλιό Κοιμητήριο Ταξιαρχών. Μετά την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε ο Δήμος Βόλου και την παρουσίαση που έκανε ο κ. Ηλιού, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής άναψε πράσινο φως για τον κόμβο.

Το νέο εμπόδιο ήρθε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία γνωμοδότησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι ο κόμβος δεν θα επιτρέπει την ανάδειξη του μνημείου που συνιστά το Κοιμητήριο Ταξιαρχών, το οποίο «στραγγαλίζεται».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιού, το κυκλοφοριακό έργο δεν θα αναβαθμίσει απλώς την οδική ασφάλεια αλλά επιπλέον είναι περιβαλλοντικά συμβατό και θα αναδείξει ολόκληρη την περιοχή. Θα ρυθμίσει θέματα εισόδου στο παλιό Κοιμητήριο και επιπλέον επικαλείται μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Βόλου για τη μετατροπή του «Ταξιαρχών» σε ανοιχτό μουσείο.

Αν το ΚΑΣ δεν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ του έργου, η κατασκευή του δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμος Βόλου θα προχωρήσει στην κατασκευή του έργου με ίδιους πόρους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου