ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις και στο Βόλο για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

δράσεις-και-στο-βόλο-για-την-παγκόσμια-610889

«20 Μαρτίου 2015. Μια ζωή χαμόγελο»

Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας Στοματικής Υγείας, αναφέρει ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, τιτλοφορείται «Μια ζωή χαμόγελο». Αυτό είναι το Παγκόσμιο Σύνθημα που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, γιατί ευχόμαστε ένα ισόβιο και υγιές χαμόγελο για κάθε άνθρωπο σε όλες τις ηλικίες.

Το σύνθημα «Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2015, Μια ζωή χαμόγελο» έχει διπλή σημασία: «ισόβιο χαμόγελο» και «γιορτάζοντας τη ζωή».

Επιπλέον, παραπέμπει στη θετική ματιά και τη διασκεδαστική πλευρά της ζωής καθώς οι άνθρωποι χαμογελούν μόνο όταν είναι χαρούμενοι και ζουν μια υγιή ζωή.

Οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ανθρώπων.

Ολα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

Οι στοματικές ασθένειες προξενούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους μεταβλητούς παράγοντες κινδύνους με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Η αντιμετώπιση τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης θα περιορίσουν την επιβάρυνση μιας σειράς ασθενειών με σοβαρό αντίκτυπο.

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχα οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Αλλα απλά μέτρα συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας: η χαμηλή σε ζάχαρη υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη των στοματικών νοσημάτων.

Ο τοπικός Σύλλογος, θα προχωρήσει με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα σε διανομή πληροφοριακού υλικού, ενώ μέλη του θα πραγματοποιήσουν δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις σε τρίτεκνες οικογένειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου