ΤΟΠΙΚΑ

Δυσοίωνες προβλέψεις για το πετρέλαιο

δυσοίωνες-προβλέψεις-για-το-πετρέλαι-851206

Νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε χθες η πτώση των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, με τα επενδυτικά κεφάλαια να εισρέουν μαζικά στις αγορές εμπορευμάτων. Μετά τη προχθεσινή άνοδο των τιμών κατά 4 δολάρια στο βαρέλι, χθες η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε έως και στα 141,98 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού έως και στα 141,71 δολάρια, επίπεδα τα οποία αποτελούν νέα ιστορικά ρεκόρ για τους δύο τύπους αργού πετρελαίου.
Χθες το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 1,75 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή “κλεισίματος”, με την τιμή του να ανέρχεται στα 141,39 δολάρια (νωρίτερα, κυμάνθηκε μεταξύ 141,71 δολαρίων και 138,61 δολαρίων).
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 141,11 δολάρια – νωρίτερα κυμάνθηκε μεταξύ 141,98 δολαρίων και 138,99 δολαρίων – κερδίζοντας 1,28 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό “κλείσιμο”.
Η νέα εκτίναξη των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές ήλθε παρά την έγκριση νομοθεσίας στις ΗΠΑ η οποία δίνει οδηγία στη CFTC, τη ρυθμιστική αρχή της αγοράς παραγώγων, να εξαντλήσει την εξουσία της, συμπεριλαμβανομένης της λήψης επειγόντων μέτρων, για “να περιορίσει άμεσα” το ρόλο της υπερβολικής κερδοσκοπίας στην προθεσμιακή ενεργειακή αγορά.
Οι τιμές εκτινάχθηκαν χθες, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα 140 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της National Oil Company της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ ότι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή της σε απάντηση σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο και το οποίο θα δίνει εξουσίες στην Ουάσινγκτον να μηνύσει τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ στην περίπτωση μείωσης της προσφοράς αργού πετρελαίου.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ είπε ότι “προβλέπω τιμές πιθανώς μεταξύ 150 δολαρίων και 170 δολαρίων αυτό το καλοκαίρι. Θα υποχωρήσουν ίσως προς τα τέλη του χρόνου”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου