ΤΟΠΙΚΑ

Ομάδα εργασίας για τους βοσκότοπους

ομάδα-εργασίας-για-τους-βοσκότοπους-610564

Για την ορθολογική διαχείριση των εκτάσεων – Ανακούφιση στη Μαγνησία

Ανοίγει ο δρόμος για την «χαρτογράφηση» των βοσκότοπων. Ικανοποίηση στους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας καθώς σημαντικές εκτάσεις είχαν κριθεί μη επελέξιμες με αποτέλεσμα να χάνουν εισόδημα για αυτό και ζητούσαν να γίνει ορθολογική κατανομή των εκτάσεων προς όφελος της ανάπτυξης αλλά και επιβίωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας.

Χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία ορίζεται η ομάδα εργασίας που συστήνεται για τη διαχείριση των βοσκοτόπων της χώρας.

Η ομάδα εργασίας είναι οκταμελής και θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε δύο χρόνια. Μέλη της ομάδας είναι οι Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Χαράλαμπος Κουταλάκης, Ουρανία Νάκου, Σπυρίδων Μάμαλης, Παναγιώτης Πλατής, Παναγιώτης Πεβερέτος και Δημήτρης Καμπούρης

Το θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων το οποίο για την περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς με την υιοθέτηση του νέου ορισμού για τους βοσκοτόπους (Ε.Ε.) εξαιρούνται πολλές εκτάσεις όπως δασώδεις εκτάσεις, επικλινείς περιοχές και αλπικές ζώνες (πάνω από 1. 500 μ. υψόμετρο). Με δεδομένο αυτές τις εξαιρέσεις οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι μειώνονται δραματικά και συγκεκριμένα τα 54 εκ. στρέμματα μειώθηκαν περίπου σε 17 εκ.

Πέρα από όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται για την κτηνοτροφία, προκύπτει επίσης ως αρνητικό αποτέλεσμα και η εμπλοκή στις πληρωμές των επιδοτήσεων οι οποίες εξαρτώνται από την ύπαρξη βοσκοτόπων συγκεκριμένης έκτασης, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο.

Για το πρόβλημα που είχε προκύψει, έγινε μία πρώτη ρύθμιση το Δεκέμβριο του 2014, όπου χωρίσθηκε η Ελλάδα σε δύο ζώνες, δημιουργήθηκαν όμως μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιλύθηκαν. Για αυτό άλλωστε και οι κτηνοτρόφοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλα θεσμικά όργανα είχαν προτείνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα ο επαναπροσδιορισμός των βοσκοτόπων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της υπαίθρου, ότι δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της κτηνοτροφίας είναι εκτατικής μορφής και ότι η εκτατική αιγοτροφία είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη την επικράτεια σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου