ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διεθνείς διακρίσεις για Σκοπελίτη

διεθνείς-διακρίσεις-για-σκοπελίτη-610341

Ο Ιωάννης Κρικίδης μεταξύ των 100.000 κορυφαίων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο

Μία ακόμη μεγάλη διάκριση καταγράφεται στο βιογραφικό του Γιάννη Κρικίδη από τη Σκόπελο, αυθεντία στη νέα ψηφιακή τεχνολογία, με διεθνή αναγνώριση. Συγκεκριμένα, ο Σκοπελίτης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους κορυφαίους 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση κατάταξη ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

Συνολικά 28 ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνονται στην ανανεωμένη, για το 2020, κατάταξη των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο με τίτλο, «Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators». Η κατάταξη, που δημοσιεύθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford, βασίζεται σε αριθμό δεικτών με επίκεντρο τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019 και αφορά σε αξιολόγηση των δεικτών αυτών για πέραν των 8.000.000 επιστημόνων ανά το παγκόσμιο.

Στη λίστα της ομάδας του Πανεπιστημίου Stanford, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη, περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους υποπεδίου, που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε άρθρα. Η αξιολόγηση βασίστηκε στον αντίκτυπο του δημοσιευμένου ερευνητικού τους έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας τους και συγκεκριμένα στις αναφορές που έχει λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.

Παγκόσμιες διακρίσεις

Στη λίστα με τους κορυφαίους επιστήμονες, με τη μεγαλύτερη επιρροή ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβάνεται ο Σκοπελίτης Ιωάννης Κρικίδης, αυθεντία στις ασύρματες επικοινωνίες και τα συστήματα του μέλλοντος. Στα 43 του χρόνια, αποτελεί πρότυπο και σημείο αναφοράς στο διεθνές επιστημονικό πεδίο, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα, πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του.

Σε πρόσφατο αφιέρωμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, με αφορμή τη λίστα που ονομάζεται «The Highly Cited Researchers» και συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Web of Science Group, στο πλαίσιο του έργου Clarivate Analytics, παρουσιάστηκε το έργο του κορυφαίου επιστήμονα, ο οποίος διακρίθηκε συνολικά τέσσερις φορές, με το όνομά του να φιγουράρει σε περίοπτη θέση στον συγκεκριμένο κατάλογο, και τους Σκοπελίτες να καμαρώνουν για την εξαιρετική του επιστημονική εξέλιξη.

Γιος του Απόστολου και της Σοφίας Κρικίδη και αδελφός του γνωστού καρδιολόγου Δημήτρη Κρικίδη, ο διακεκριμένος επιστήμονας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου από το 2013, με δεκάδες ζηλευτές διακρίσεις στο βιογραφικό του, που τον κατατάσσουν στην κορυφογραμμή του ακαδημαϊκού χώρου.

Με τις διακρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, ο Σκοπελίτης επιστήμονας θέτει διαρκώς τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, με στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, μέσω των επιτευγμάτων που εγγράφονται στην πανεπιστημιακή του καριέρα.

Σχεδιάζει τις επικοινωνίες του μέλλοντος

Με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του, ως ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες διεθνώς στο χώρο του electrical engineering, με εξίσου σημαντική προσωπική στιγμή την χρηματοδότηση που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας το ERC, ασχολείται με τις ασύρματες επικοινωνίες, την ασύρματη μεταφορά ενέργειας, σχεδιάζοντας και αναλύοντας τη νέα γενιά συστημάτων του μέλλοντος.

Διεθνώς αναγνωρισμένο το ερευνητικό του έργο, ενώ από το 2017 μέχρι και το 2020 κατατάσσεται στη λίστα Highly cited Researchers και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις από διεθνής οργανισμούς.

Διαρκής και ανοδική η πορεία εξέλιξης του Ιωάννη Κρικίδη, ο οποίος είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό στο Παρίσι όπου παρέμεινε για έξι χρόνια, για να ακολουθήσει κύκλος σπουδών στο Εδιμβούργο.

O Ιωάννης Κρικίδης από τη Σκόπελο διακρίθηκε στον κλάδο επιστήμη των υπολογιστών στη λίστα HCR, ασχολείται, όπως προαναφέρθηκε, με τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες και το αντικείμενο του είναι η θεωρία και τα συστήματα ασύρματων επικοινωνιών, με σκοπό τη σχεδίαση και την ανάλυση προηγμένων συστημάτων ασύρματης τηλεπικοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου