ΤΟΠΙΚΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ: Τέλος στις παράνομες χωματερές

θανασησ-νακοσ-τέλος-στις-παράνομες-χω-851206

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, ως πρόεδρος της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, παρουσίασε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο ένα «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, ως πρόεδρος της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και τα μέλη της υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Γιάννης Παπαθανασίου και Σταύρος Καλαφάτης, παρουσίασαν χθες στο Ζάππειο Μέγαρο ένα «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης των Στερεών Αστικών Αποβλήτων» για το σύνολο της χώρας.
Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής και υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκο, «το 2004 οι ανεξέλεγκτες χωματερές σε ολόκληρη την Ελλάδα έφταναν τον τρομακτικό αριθμό των 2.974. Ο χάρτης μιλά από μόνος του. Ακόμη πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι από τις χωματερές που θα αποκατασταθούν έως το τέλος του 2008, το 65% είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.
Οι χαμένες ευκαιρίες, τα λάθη και οι καθυστερήσεις του παρελθόντος δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι.
Η ώρα της ευθύνης για όλους μας είναι τώρα.
Για την κυβέρνηση το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος στην απαράδεκτη σημερινή κατάσταση των παράνομων χωματερών και των ξεπερασμένων πρακτικών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2008 να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί ακόμη 1.555 χωματερές και να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο 492.
Να παραμείνουν δηλαδή χωματερές μόνο εκεί όπου δεν θα έχουν ακόμη ολοκληρωθεί τα έργα επεξεργασίας των απορριμμάτων που προβλέπουν οι 13 περιφερειακοί σχεδιασμοί της χώρας.
Θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω δύο ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία.
Πρώτο, την ελπίδα ότι, αν καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας, θα έχουμε στα χέρια μας ισχυρά όπλα και σημαντικά επιχειρήματα για να πείσουμε τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι μας αξίζει μία θετική αντιμετώπιση.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, ότι δεν μας ενδιαφέρει μόνο να κλείσουν οι χωματερές, για να αποφύγουμε το πρόστιμο. Στόχος μας είναι να αποκατασταθούν οι χωματερές, ώστε οι τοπικές κοινωνίες, εκτός από καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής, να μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους για αθλητικές, ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες. Πρόκειται για εκτάσεις που συνολικά πλησιάζουν τα 35.000 στρέμματα.
Γνωρίζουμε ότι ο στόχος μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά φιλόδοξος ή ακόμη και εξωπραγματικός.
Προχωράμε όμως με σωστό σχεδιασμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και έχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τον πετύχουμε.
Εργαζόμαστε ταυτόχρονα, μια και ο χρόνος πιέζει, σε τρεις παράλληλες κατευθύνσεις.
Κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων χωματερών.
Ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται από τους περιφερειακούς σχεδιασμούς.
Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών για αξιοποίηση των υπολειμμάτων και του βιοαερίου και μετεξέλιξη έτσι των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.
Προωθούμε ήδη νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το έργο των Φορέων Διαχείρισης, κυρίως στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται.
Στο τέλος του 2008 φιλοδοξούμε η εικόνα της χώρας ανά περιφέρεια να είναι αυτή που βλέπετε, φίλες και φίλοι.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποκαταστάθηκαν 152, στόχος να αποκατασταθούν ως το τέλος του 2008 άλλες 152 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 29 χωματερές.
Στην Αττική αποκαταστάθηκε 1 χωματερή, στόχος να αποκατασταθούν ως το τέλος του 2008 άλλες 10 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 20 χωματερές.
Στη Θεσσαλία αποκαταστάθηκαν 149, στόχος να αποκατασταθούν 272 και να παραμείνουν 61.
Στη Στερεά Ελλάδα αποκαταστάθηκαν 73, στόχος να αποκατασταθούν 190 και να παραμείνουν 37.
Στην Πελοπόννησο αποκατασταθήκαν 35, στόχος να αποκατασταθούν 166 και να παραμείνουν 80.
Στο Νότιο Αιγαίο αποκαταστάθηκαν 14, στόχος να αποκατασταθούν 29 και να παραμείνουν 45.
Στην Κρήτη αποκαταστάθηκαν 44, στόχος να αποκατασταθούν 67 και να παραμείνουν 12.
Στη Δυτική Μακεδονία αποκαταστάθηκαν 119 και στόχος είναι να αποκατασταθούν όλες και οι 88 χωματερές, μέχρι το τέλος του έτους.
Στη Δυτική Ελλάδα αποκαταστάθηκαν 56, στόχος να αποκατασταθούν 64 και να παραμείνουν 42.
Στο Βόρειο Αιγαίο αποκαταστάθηκαν 31, στόχος να αποκατασταθούν 64 και να παραμείνουν 21.
Στην Ήπειρο αποκαταστάθηκαν 122, στόχος να αποκατασταθούν 92 και να παραμείνουν 52.
Στα Ιόνια Νησιά αποκαταστάθηκαν 4, στόχος να αποκατασταθούν 28 και να παραμείνουν 11.
Τέλος, στην Κεντρική Μακεδονία αποκαταστάθηκαν 127, στόχος να αποκατασταθούν μέχρι του τέλος του έτους 333 και να παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία 82.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 60 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, κατασκευάζονται άλλοι 45, ενώ στο αρχικό στάδιο μελετών βρίσκονται άλλοι 29.
Απόφασή μας, είναι να περάσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι ΧΥΤΑ να μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ. Στην κατεύθυνση αυτή, για παράδειγμα στην Αττική, δρομολογείται η κατασκευή 4 μονάδων επεξεργασίας, δύο στη Φυλή και από μία στο Γραμματικό και την Κερατέα, όπως προσδιορίστηκε από μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου