ΤΟΠΙΚΑ

Σιγή… ασυρμάτου για το κτήριο Καπνού

σιγή-ασυρμάτου-για-το-κτήριο-καπνού-851206

Σε γραπτή δήλωση-διευκρίνιση, σε μια προσπάθεια πιθανότατα να μετριάσει το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου για την αξιοποίηση του Κτιρίου Καπνού, προέβη χθες ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς.

Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την παρουσίαση της πρώτης φάσης του ερευνητικού έργου που ανατέθηκε σε ομάδα αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη αξιοποίηση του Κτιρίου Καπνού, ο πρώην νομάρχης επικρίθηκε έντονα για την επιλογή του συστήματος μελετοκατασκευής, το οποίο από την πλειοψηφούσα παράταξη χαρακτηρίστηκε διάτρητο και αναξιόπιστο, αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς αρχικά και ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας στη συνέχεια ανακάλεσαν στη μνήμη όλων έντονες φημολογίες που κυκλοφορούσαν στην προεκλογική περίοδο γύρω από το κτίριο Καπνού και τη μελετοκατασκευή, διευκρινίζοντας ότι δεν τις υιοθετούν.
Χθες, μία ημέρα μετά την ταραχώδη συνεδρίαση, ο κ. Ξηρακιάς προχώρησε στην εξής γραπτή δήλωση:
«Στο χθεσινό νομαρχιακό συμβούλιο τονίσαμε ότι η δημοπράτηση έργων με το σύστημα μελετοκατασκευή δεν διασφαλίζει τη διαφάνεια και δίνει την ευκαιρία για αρνητικά σχόλια αθέμιτων πολιτικών παρεμβάσεων στη φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων.
Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει την προεκλογική περίοδο, όπου τα πράγματα λέγονται με μια δόση υπερβολής, όπως συνέβη με την περίπτωση του κτηρίου Καπνού, οι φήμες οργιάζουν.
Σε μια εποχή που αμφισβητείται το πολιτικό προσωπικό η επισήμανση έγινε όχι γιατί υιοθετούνται οι φήμες που τότε «κυκλοφορούσαν», αλλά για να καταδειχτεί ότι η «τρωτότητα» της μεθόδου δημοπρασίας και να αναζητηθούν διαδικασίες πλήρους διαφάνειας, που θα διασφαλίζουν την εγκυρότητα μιας άρτιας μελέτης σε συνδυασμό με μια οικονομική κατασκευή.
Η έγκριση που είχε εξασφαλίσει ο τ. Νομάρχης από το ΥΠΕΧΩΔΕ για το κτήριο Καπνού θα αξιοποιηθεί, με όρους όμως που θα συμφωνηθούν από πριν ώστε να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα.»
Στη συνεδρίαση πάντως του νομαρχιακού συμβουλίου όσα ειπώθηκαν σε βάρος της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής δημιούργησαν κλίμα καχυποψίας για τους χειρισμούς της γύρω από την επιλογή του συστήματος της μελετοκατασκευής για το κτίριο Καπνού.
– Ηλ. Ξηρακιάς: Προεκλογικά ασκήσαμε κριτική για το σύστημα της μελετοκατασκευής, το οποίο έχει επικριθεί σφοδρότατα από το Τ.Ε.Ε. Και ενώ επί προεδρίας του στο Τ.Ε.Ε. ο κ. Πρίντζος επέκρινε το σύστημα, όταν έγινε νομάρχης το ξέχασε. Και αντί να προχωρήσει στη μελέτη, επί 36 μήνες προετοίμαζε το σύστημα και έκανε μεγάλες προσπάθειες για να του εγκριθεί η δυνατότητα αυτή. Να μην πούμε τι ακούγονταν προεκλογικά για μελετητές…
– Ι. Πρίντζος: Να σας πω εγώ τι ακούγεται τώρα. Αν έχετε στοιχεία να τα αναφέρετε τώρα. Μη ρίχνετε λάσπη παντού. Μην προκαλείτε. Συνέλθετε και να είστε σεμνός.
– Ηλ. Ξηρακιάς: Προεκλογικά ακούγονται και υπερβολές και δεν είναι όλα πιστευτά. Παρότι έχουμε επικρίνει το σύστημα, έχουμε συνεννοηθεί με τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιριών και των μελετητών, ώστε να τηρήσουμε μια διαδικασία που θα διασφαλίζει απόλυτα την αρτιότερη μελέτη και την οικονομικότερη κατασκευή.
Συνέχεια έδωσε με την τοποθέτησή του ο νομάρχης Μαγνησίας.
– Απ. Παπατόλιας: Με περισσή σαφήνεια ο κ. Ξηρακιάς ανέφερε ότι προεκλογικά κυκλοφορούσαν φήμες με υπερβολές, όχι ότι τις υιοθετεί (…). Καταλογίζουμε ολιγωρία στην τέως νομαρχιακή αρχή, γιατί δεν τήρησε προσωπικές δεσμεύσεις. Πίεζε τον φίλο υπουργό να πάρει κατ’ εξαίρεση έγκριση για το σύστημα της μελετοκατασκευής. Αυτή είναι η αλήθεια και θα τη λέμε.
– Ι. Πρίντζος: (…) Δεν δώσαμε ποτέ δικαίωμα για όσα λέτε. Αν θέλετε να διαδίδετε τέτοιες φήμες, σας χαρακτηρίζει.
– Απ. Παπατόλιας: (…) Προεκλογικά βοούσε η Μαγνησία. Εκτός αν ζούσατε σε άλλο νομό. Βγείτε στην πιάτσα για να βρείτε ονόματα και διευθύνσεις…
– Ι. Πρίντζος: Όπως βοά τώρα για εσάς.
Πιο αναλυτικά βεβαίως τα όσα ειπώθηκαν και μεταφέρθηκαν στα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων προς ενημέρωση των αναγνωστών είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της συνεδρίασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου