ΤΟΠΙΚΑ

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΙΣΤΟΥ» Αρνητική η ΟΚΕ για το Carrefour

λειτουργια-εκτοσ-ιστου-αρνητική-η-ο-851206

Το… δρόμο έξω από τον πολεοδομικό ιστό έδειξε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Μαγνησίας στην επένδυση του πολυκαταστήματος Carrefour.

Η ΟΚΕ κατά πλειοψηφία -16 κατά, ένα υπέρ και δύο λευκά- γνωμοδότησε αρνητικά στη λειτουργία του πολυκαταστήματος στη συνοικία της Νεάπολης στην προχθεσινή συνεδρίαση, επικαλούμενη κινδύνους πρόκλησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην πόλη.
Με το «όχι» της ΟΚΕ η επένδυση του Carrefour εισάγεται στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη με δύο αρνητικές (ΟΚΕ, Επιμελητήριο) και μία θετική ψήφο (δήμος Βόλου).
Σήμερα το θέμα θα εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εμπορίου, υπό την προεδρία της αντινομάρχη Εύης Τζαβέλλα-Αδαμάκη.
Θετικά στο μεταξύ δέχτηκαν οι έμποροι την γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την άρνηση λειτουργίας του πολυκαταστήματος εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
Στη συνεδρίαση της ΟΚΕ, η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση στη Νεάπολη, διαρκής ήταν η επίκληση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η λειτουργία του υπερκαταστήματος, κυρίως εξαιτίας του κυκλοφοριακού φόρτου που θα επιφέρει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού.

Εκτός ιστού

Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της ΟΚΕ, τα οποία έδωσαν αρνητική ψήφο στην επένδυση, υποστήριξαν ότι θα μπορούσε το πολυκατάστημα να λειτουργήσει εκτός του πολεοδομικού ιστού. Τοποθέτηση ωστόσο άκαιρη και χωρίς να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς η ΟΚΕ καλείται να γνωμοδοτήσει κάθε φορά επί συγκεκριμένου ζητήματος. Στην προκειμένη περίπτωση ζητήθηκε η σύμφωνη ή μη γνώμη της για τη λειτουργία του Carrefour στη Νεάπολη.
Η μοναδική θετική ψήφος για το υπερκατάστημα ήταν του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο μελέτησε την οικονομική μελέτη και τα σχέδια του επενδυτή, ενώ «λευκό» ψήφισαν ο πρόεδρος της ΟΚΕ και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχ. Ζουμπουλάκης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.
Στην εισήγησή του ο κ. Ζουμπουλάκης περιέγραψε τα τέσσερα θετικά και τα τρία αρνητικά σημεία της επένδυσης.
Η αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της ΟΚΕ, σημείωσε ότι σήμερα το θέμα θα εισαχθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής.
Η κ. Αδαμάκη θα εισηγηθεί το θέμα στην επικείμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ρητά ορίζει. Δηλαδή θα συμπεριλάβει στην εισήγησή της τις τρεις γνωμοδοτικές εισηγήσεις: του Επιμελητηρίου, της ΟΚΕ και του δήμου Βόλου.
Το θέμα εισάγεται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του νομαρχιακού, καθώς στην περίπτωση που εκπνεύσει η προθεσμία 50 ημερών από την υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου στην υπηρεσία θεωρείται ότι υπάρχει θετική απόφαση. Ο πλήρης φάκελος για την επένδυση του Carrefour κατατέθηκε την 1η Ιουλίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος
Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Σε ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις της πόλης μας έγινε κατανοητό ότι η λειτουργία ενός υπερκαταστήματος 9.500 τ.μ. μέσα στην πόλη θα επιφέρει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στα ομοειδή υπάρχοντα καταστήματα, στο επιβαρημένο κυκλοφοριακό, στο περιβάλλον κ.α.
Θα θέλαμε σαν Εμπορικός Σύλλογος να ευχαριστήσουμε όσους κατανόησαν την αγωνία των εμπόρων της πόλης μας και ψήφισαν αρνητικά. Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να λειτουργήσουν, όπως προβλέπει και ο Νόμος, σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από το πολεοδομικό κέντρο, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της χώρας.
Απομένει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η τελική απόφαση για την ίδρυση ή μη του Carrefour μέσα στην πόλη. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει εκφράσει εμπεριστατωμένα την άρνησή του για την δημιουργία μιας τέτοιου μεγέθους επιχείρησης στο Βόλο. Ευελπιστεί ότι θα εισακουστεί και θα στηριχθούν έμπρακτα οι τοπικές επιχειρήσεις.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου