ΤΟΠΙΚΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times

σύμφωνα-με-δημοσίευμα-των-sunday-times-851206

Συντηρείται η φημολογία για ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν πριν από τη λήξη της θητείας Μπους με την εφημερίδα Sunday Times να γράφει επικαλούμενη αξιωματούχο του Πενταγώνου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει αρχική έγκριση στο Ισραήλ για στρατιωτικό πλήγμα εάν καταρρεύσει η διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη.
Παρά την αντίδραση των ίδιων των Αμερικανών στρατηγών και τον έντονο προβληματισμό κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να ρισκάρουν τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός αεροπορικού πλήγματος στο Ιράν, ο Μπους έχει δώσει «κίτρινο φως» σε ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στις κεντρικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, λέει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου στους Sunday Times.
«Αυτό σημαίνει συνεχίστε τις προετοιμασίες και πείτε μας πότε θα είσαστε έτοιμοι» αναφέρει ο ίδιος υπό καθεστώς ανωνυμίας. Όμως, στην ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστεί από αμερικανικής πλευράς σαφές ότι δεν μπορεί να περιμένει άμεση βοήθεια από τις αμερικανικές δυνάμεις, ούτε και θα μπορεί να κάνει χρήση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ για λογιστική υποστήριξη.
Ούτε και είναι βέβαιο ότι η αρχική έγκριση Μπους θα μετατραπεί τελικώς σε «πράσινο φως» για ισραηλινή επίθεση εάν δεν υπάρξουν αδιάσειστες αποδείξεις για ιρανική εχθρότητα, επισημαίνει η εφημερίδα. Η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς από την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα θεωρήθηκε προκλητική από την Ουάσινγκτον, όμως τόσο το Πεντάγωνο, όσο και η CIA, κατέληξαν ότι δεν αποτελούν άμεση απειλή για ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους.
«Στην πραγματικότητα είναι θέμα των Ισραηλινών» λέει στους Sunday Times ο αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Η [αμερικανική] διοίκηση δεν θα επιτεθεί στο Ιράν. Όμως, ο πρόεδρος ανησυχεί πραγματικά για την πυρηνική απειλή εις βάρος του Ισραήλ και γνωρίζω πως δεν πιστεύει πως ο,τιδήποτε άλλο εκτός από βία θα αποτρέψει το Ιράν».
Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει στις ΗΠΑ ολοκληρωμένο σχέδιο στρατιωτικού πλήγματος.
Το τελευταίο διάστημα συντηρείται η φημολογία για σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων πριν από τη λήξη της θητείας του Τζορτζ Ο. Μπους τον προσεχή Ιανουάριο, καθώς σε περίπτωση εκλογής Δημοκρατικού προέδρου αναμένεται να υποστηριχθεί η διαπραγμάτευση έναντι της χρήσης βίας.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε πως είναι πιθανές στο κοντινό μέλλον συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν (Irna).
Επισήμανε, πάντως, πως οι συνομιλίες δεν πρόκειται να διεξαχθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και πρέπει να γίνουν με «ίσους όρους».
Ο Αχμαντινετζάντ διεμήνυσε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι καμιά δύναμη στο κόσμο δεν μπορεί να αγνοήσει το Ιράν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου