ΤΟΠΙΚΑ

Eξυφαίνονται πολιτικά σχέδια στο Βόλο

eξυφαίνονται-πολιτικά-σχέδια-στο-βόλο-851206

Δεν εξαιρείται της πολιτικής κριτικής η δημοτική αρχή του Βόλου, έστω κι αν ακόμα δεν έχει να επιδείξει μια ολοκληρωμένη τετραετία στο τιμόνι της πόλης. Ενίοτε μάλιστα η κριτική προς το Δήμαρχο και τα μέλη της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι αυστηρή, με δεδομένο ότι ούτε η πόλη ούτε οι πολίτες και τα προβλήματά τους μπορούν να περιμένουν. Καταφατική είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν η σημερινή δημοτική αρχή έχει επιδείξει αδυναμίες, ολιγωρίες και ανεπάρκειες. Ποια όμως από τις προηγούμενες δημοτικές ή και νομαρχιακές αρχές, που μάλιστα συμπλήρωσαν περισσότερες από μία τετραετίες στις θέσεις ευθύνης, δεν έχει να επιδείξει ανάλογες «περγαμηνές»;
Τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και απαξιωτικής επίθεσης εναντίον του Δημάρχου Βόλου, η οποία υπήρξε συνέχεια υπόγειων διεργασιών με στόχο τη σταθερή αποδυνάμωσή του. Συνήθως τα συγκεκριμένα πολιτικά και άλλα κέντρα δεν ασχολούνται με την υπόλοιπη δημοτική αρχή, παρά αποκλειστικά μόνο και μόνο με το δήμαρχο. Αυτό προδίδει και τη στόχευση.
Σε δύο περιπτώσεις του τελευταίου καιρού, στο ζήτημα των συμβασιούχων του Δήμου Βόλου και των προβλημάτων του ταξιδιού της Αργούς, η στρατηγική πολιτικής εξαφάνισης του Αλέκου Βούλγαρη ξεδιπλώθηκε πλήρως.
Δεν αναφερόμαστε φυσικά στην αντιπολίτευση της παράταξη του Κυριάκου Μήτρου, η οποία είναι φυσιολογική και αναμενόμενη και μάλιστα θα λέγαμε ότι κινείται σε ηπιότερους τόνους σε σχέση με τους μύδρους που εξαπολύουν άλλα πολιτικά κέντρα, τα οποία κατά τις πληροφορίες που μας έρχονται αλλά και κατά τις εκτιμήσεις έντιμων πολιτικών παραγόντων, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη θέση του δημάρχου στον μελλοντικό διευρυμένο – μητροπολιτικό Δήμο Βόλου.
Πέραν του γεγονότος ότι είναι άδικο να επιχειρείται η διαμόρφωση της κοινής γνώμης για έναν δήμαρχο με τη συμπλήρωση μόλις μιας διετίας, ήταν γνωστό από την επομένη των εκλογών ποιοι θα στήριζαν και ποιοι θα πολεμούσαν λυσσωδώς τη δημοτική αρχή του πρώην υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η ανάλυση και οι αναγωγές του εκλογικού αποτελέσματος της 13ης Οκτωβρίου του 2006 μπορούν να δώσουν μια πλήρη εικόνα των στρατοπέδων, όπως άρχισαν να διαμορφώνονται στο Βόλο πριν από την εκλογική αναμέτρηση και να παγιώνονται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Λιγότερο έχουν σχέση με ιδεολογικές αφετηρίες και κομματικούς προσανατολισμούς οι συγκεκριμένες ομάδες και περισσότερο με προσωπικές επιδιώξεις και συγκεκριμένα συμφέροντα.
Αν απαντηθεί μια σειρά απλών ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα: Σε ποιο βαθμό υπήρξε διείσδυση του Αλέκου Βούλγαρη στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας; Πόσοι και ποιοι από το ΠΑΣΟΚ (παλιότεροι και νεόκοποι) καταψήφισαν το συνδυασμό Βούλγαρη, υπερψήφισαν το συνδυασμό Μήτρου ή άλλα μικρότερα σχήματα που κατάφεραν την έκπληξη; Ποιοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την προσπάθεια αποδόμησης της δημοτικής αρχής με το καλημέρα της θητείας της και από ποιο χώρο προέρχονται; Αν δοθούν απαντήσεις σ΄ αυτά τα ερωτήματα, θα ερμηνευτούν πολλά από τα τρέχοντα γεγονότα.
Ας μη ξεχνάμε ότι οι δυο υποθέσεις μέσω των οποίων κορυφώνεται η επίθεση κατά του σημερινού δημάρχου, δηλαδή οι συμβασιούχοι και η Αργώ, είναι δύο ζητήματα – προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή και δεν δημιουργήθηκαν επί των ημερών της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν προσπάθειες, ώστε να βρεθεί η οδός της επίλυσής τους. Ειδικά το ζήτημα της Αργούς δεν παίρνει αναβολή. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Αν σε όλα τα προηγούμενα συνυπολογίσουμε και τις επαφές που γίνονται τον τελευταίο καιρό με διάφορα στελέχη πολιτικών χώρων, το… μεγάλο μυστικό αμέσως προδίδεται. Όσο κι αν ακούγεται σαν αριβισμός και πολιτικός αμοραλισμός, η εξήγηση είναι απλή. Κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο διευρυμένο δήμο του 2010, φυσικά προέρχεται από την ευρύτερο χώρο του σημερινού δημάρχου και οπωσδήποτε ένας εν ενεργεία δήμαρχος είναι πάντα εμπόδιο σε τέτοιες φιλοδοξίες. Αντίθετα, αν ο δήμαρχος είναι ξαπλωμένος στο… καναβάτσο, οι άλλες λύσεις προβάλλουν ως φυσιολογικές κι ας προετοιμάζονται μακροχρόνια, μεθοδικά και ανυποχώρητα. Βεβαίως σχέδια που εξυφαίνονται ερήμην των πολιτών, συνήθως επιστρέφονται ως απαράδεκτα. Σχηματίζεται κάποια φωτογραφία στη μνήμη σας; Είναι ακριβώς αυτός που σκέφτεστε.
Οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί ούτε είναι παράνομοι ούτε μπορεί να απαγορευτούν, η ηθική τους διάσταση θα κριθεί όταν και αν οι πολίτες κληθούν να τους εγκρίνουν ή να τους απορρίψουν. Κατά συνέπεια ο Δήμαρχος του Βόλου έχει την υποχρέωση να προωθήσει μια άλλη πολιτική, πιο ρηξικέλευθη και αποτελεσματική, αυτή θα είναι και η ασπίδα στα όσα ερήμην του σχεδιάζονται.

Υ.Γ. Δεν αναφερθήκαμε στους σχεδιασμούς που γίνονται στο γαλάζιο στρατόπεδο, γιατί αυτοί και ορατοί και αναμενόμενοι είναι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου