ΤΟΠΙΚΑ

Απειλή η φυματίωση

απειλή-η-φυματίωση-607999

Υπολογίζονται σε 80 τα περιστατικά ετησίως στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανησυχητικά είναι τα αριθμητικά δεδομένα που στοιχειοθετούν την επάνοδο της φυματίωσης στο προσκήνιο και κάνουν λόγο για 80 περίπου περιστατικά ετησίως στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι κύριες ηλικιακές ομάδες είναι 20-40 ετών, ενώ παρατηρείται μια ακόμη ηλικιακή κατανομή που περιλαμβάνει υπερήλικες, δηλαδή ανθρώπους ηλικίας 80 περίπου ετών. Η επανεμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου τα τρία τελευταία κυρίως χρόνια, συνδέεται με την κρίση και αναμφίβολα εντείνει την ανησυχία των μελών της επιστημονικής κοινότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αποβαίνει μοιραία για 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι επιδημίες που απειλούν το σύγχρονο πληθυσμό, οι τρόποι μετάδοσης και αντιμετώπισής τους, αναπτύχθηκαν από την Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαριάννα Διομήδους, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Μιλώντας στο εκδήλωση που διοργάνωσε το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, η κ. Διομήδους αναφέρθηκε στις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο λόγος που επανήλθε η συγκεκριμένη ασθένεια στην Ελλάδα είναι η ανεργία, η φτώχεια, το γεγονός ότι αρκετοί δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα φάρμακά τους, διότι πολλά άτομα είναι ανασφάλιστα, καθώς και η μεγάλη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα».

Η εισηγήτρια της χθεσινής εκδήλωσης ανέφερε ότι είναι υψηλό το κόστος ίασης της απλής φυματίωσης, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ μηνιαίως, για διάστημα έξι τουλάχιστον μηνών, όσο διαρκεί η θεραπεία.

Παράλληλα η κ. Διομήδους αναφέρθηκε στον ιό της γρίπης, σημειώνοντας ότι «σε τοπικό επίπεδο βρίσκεται σε έξαρση η εποχιακή γρίπη». Επίσης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό, αλλά και τις ομάδες πληθυσμού που πρέπει να «θωρακιστούν». Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια της παραπάνω εκδήλωσης ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός για τον Η1Ν1 πρέπει να γίνεται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή στο προσωπικό υγείας, στα άτομα που δουλεύουν σε Ιδρύματα, στα άτομα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και στα παιδιά κάτω των 5 ετών».

Κάνοντας το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο περιέχει στελέχη τα οποία είναι πιο επικίνδυνα από το Η3Ν2, προφυλάσσει και από τον ιό Η3Ν2 που προκάλεσε το 50% των κρουσμάτων της γρίπης φέτος. Επίσης το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου επιβραδύνει τη λοίμωξη, αλλά δεν εκριζώνει τον ιό.

Το συγκεκριμένο στέλεχος που δεν είναι τόσο λοιμογόνο, έχει βοηθήσει να μην είναι τόσο επιθετική η γρίπη φέτος. «Οπως παρατηρούμε, η γρίπη πλέον δεν διαρκεί 3-4 ημέρες, διαρκεί πολύ περισσότερο, 10-12 μέρες και πολλές φορές περιπλέκεται και με πνευμονία, τραχειοβρογχίτιδα, πλευρίτιδα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ιός ο οποίος εισέρχεται στον οργανισμό, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και είναι πολύ ευάλωτο σε διάφορα άλλα μικρόβια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος ή ο πνευμονόκοκκος, οι οποίοι κατά δεύτερο λόγο προκαλούν μικροβιακή πνευμονία» όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Βολιώτισσα επιστήμων.

Ο γενικός κανόνας για να προφυλαχτούμε είναι καλές συνθήκες υγιεινής, συχνό πλύσιμο των χεριών στη διάρκεια της μέρας και καλή απολύμανση. Παράλληλα η μετάγγιση αίματος θα πρέπει πάντα να ελέγχεται για φυματίωση και για τον ιό του aids, ενώ σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε κοινές σύριγγες και βελόνες για ιατρικές πράξεις, οι οποίες δεν είναι απολυμασμένες» όπως τόνισε η κ. Διομήδους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου