ΤΟΠΙΚΑ

ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ Ιλαρό-στικτα…

στιγμιαια-ιλαρό-στικτα-851206

Γιατί “αυτομολούν” γιατροί;
ΕΙΝΑΙ εύλογο το ερώτημα πολιτών: Γιατί γιατροί εγκαταλείπουν το νοσοκομείο Βόλου; “Επειδή αναζητούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες”, είναι η άνετη απάντηση. Την αρνούνται τέτοια εξήγηση όσοι “αυτομολούν”. Η γενικότερη δομή στο νοσοκομείο είναι νοσηρή, λέει ένας των παραιτηθέντων, ο κ. Χρ. Βενέτης, γυναικολόγος. Ούτε αξιοκρατία ούτε αναγνώριση της επιστημονικής ανέλιξης γιατρών επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Οι διευθυντές, λέει, είναι προδιαγεγραμμένοι. Οι εφημερίες πάσχουν. Και το κράτος, περίπου, επισημοποιεί το φακελάκι…
(Ωχ, Ιλαρίωνα. Σβήνω. Γρήγορα το 166…)

Βολές από αντιπρόεδρο Βουλής
ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν προσφέρεται η “Αργώ” για διαμάχες. Ούτε επιτρέπεται να βάλλεται ο δήμαρχος για όσα συνέβησαν”, αποφαίνεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας.
(Ε, τι να συμπεράνω; Ότι η πρόκα αφορά εμάς, ρε Ιλαρίωνα; Και βέβαια όχι. Ο συντοπίτης του των υπουργικών εδράνων ας βγάζει τα δροτσίλια.)

Το “Κυρ’ ελέησον…”
ΑΝΟΙΞΑ μετάφραση και δεν βοηθήθηκα για ό,τι είπε ο κ. υφυπουργός, όταν ρωτήθηκε για τη διαμάχη του με τον δήμαρχο Βόλου. “Ακούτε -είπε- μια ρήση λαϊκή, μας λεει ότι το πολύ το “Κυρ’ ελέησον” το βαριέται κι ο Θεός.
(Και ο Ιλαρίων λέει: Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Θεέ μου…)

Δεν του ανήκει η ΝΟΔΕ
“ΡΩΤΗΣΤΕ τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ”, είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε γιατί, στη μεν διαμάχη του υφυπουργού Θαν. Νάκου με το δήμαρχο, με αφορμή την “Αργώ” εκδόθηκε κομματική ανακοίνωση, όχι όμως και στην καταγγελία Σούρλα για αναθέσεις έργων, με αφορμή τους Μεσογειακούς.
(Ρωτάω τον Ιλαρίωνα, το σοφό, και μου απαντά με τη νοηματική γλώσσα. Γιατί, άραγε;)

Πετρέλαιο “καίει” αγρότες…
ΑΠΟ το πετρέλαιο τελικά θ ανάψει η φλόγα νέων κινητοποιήσεων αγροτών. Μίζερη χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση για το καύσιμο κίνησης οι θιγόμενοι. Η σύσκεψη της 5ης Αυγούστου, θα καταλήξει σε αποφάσεις θυμού Θανάση Κοκκινούλη. Στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου, ο ίδιος δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Λάλησε προς τους αρμόδιους υπουργούς, στο…απεριτίφ.
(Σα να τους έλεγε, “θα τα πούμε σε άλλες δεξιώσεις”)

Σούπερ μούχλα…
ΚΑΛΑ, κυρία μου. Δεν βλέπεις ότι η τρύπα στο έμενταλ που αγόρασες είναι… επιχρισμένη από μούχλα. Ροκφόρ αγόρασες τελικά ή το διάτρητο τυρί βγαλμένο από τον πόλεμο της Σεμπρένιτσα;
(Περιμένω και τη μουχλιασμένη γαλέτα, μάγκα. Τι, να σε καταγγείλω; Θα σε… επιβραβεύσουν!)

Εγκατάλειψη και φωτιές…
ΜΙΑ ακόμη πυρκαγιά στο κέντρο του Βόλου αναστάτωσε τους καταστηματάρχες και επιβεβαίωσε τους φόβους τους. Ευτυχώς δεν είχε προεκτάσεις. Κατεδαφίστε τα ερείπια-φωλιές κινδύνου.
(Ας μην υπάρξει τρίτη και μοιραία φωτιά στο κέντρο του Βόλου, κύριε Δήμε…)

“Πωλείται” στο λιμάνι…
ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν αποκαλύπτω κάτι νέο. Απλώς θυμήθηκα τις διεργασίες για ιδιωτικοποίηση λιμανιών. Η συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας δεν αφορούσε μόνο το λιμάνι Θεσσαλονίκης. Αγγιξε και το όλο του λιμενικού πλέγματος, άρα και του Βόλου. Κάτι τέτοιο συζητήθηκε προχθές στη συνάντηση Νομάρχη και προέδρου ΟΛΒ;
(Οι Βολιώτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τις προθέσεις για το μέλλον του λιμανιού και της πόλης).

Ευγένεια και υποταγή…
ΕΙΝΑΙ εύλογο το ερώτημα πολιτών: Γιατί αυτοί οι τεμενάδες σε υπουργούς από τοπάρχες, για πιστώσεις που χορηγούνται. Το σημειώνω, επειδή συχνά διαβάζω ευχαριστήρια υπέρ πολιτικών προσώπων που έχουν και διαχειρίζονται τον κουμπαρά του λαού. Μα είναι αυτονόητη η υποχρέωσή τους. Δεν μας κάνουν χάρη…
(Μα το Θεό. Θα βραβεύσω όποιον πολιτικό αντιδημοσιεύσει: Ευχαριστώ για τις ευχαριστίες, αλλά τις επιστρέφω…)

“Εντευκτήριο” κτηνωδίας
ΕΙΝΑΙ ορισμένα μνημεία ζόφου στον τόπο μας, που θα πρέπει να διατηρηθούν ως ιδιαίτεροι τόποι μαρτυρίου. Εκεί έδρασαν μελανοχίτωνες, που είχαν κεντρικό στρατηγείο τους στη διασταύρωση Δημητριάδος και Ροζού. Εκεί σώζεται σήμερα και η… τέχνη των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων. Αυτά απαθανάτισε μια συνάδελφος. Και ρωτούσε, για να μάθει, να γράψει ιστορίες τρόμου.
(“Μια φορά κι έναν καιρό, ο τόπος μαρτυρούσε. Και ξανάγινε μαρτυρικός…)

Μάγκας, ο περιφράσσων
ΜΠΡΕ, μπρε, τι μαθαίνει κανείς, στα πέριξ. Ότι στην παραλία των Λεχωνίων αιφνιδίως περιφράχθηκε αλάνα, όπου λουόμενοι πάρκαραν τα Ι.Χ. τους. Η αλάνα περιφράχθηκε. Η αλάνα απέκτησε γκαραζόπορτα. Η αλάνα πλημμύρισε από λουλούδια. Η αλάνα, έμαθαν, είναι τοπικού άρχοντα.
(Ε, πώς δεν κάνουν συνειρμούς. Λίγο παρέκει γκρεμίζονται φράκτες και αλλού υψώνονται!)

Διαγραμμίσεις και αιχμές
ΚΑΛΕΣ οι αιχμές του κ. Νομάρχη για τα ημίμετρα στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Λαρίσης. Οφείλει όμως να δώσει εντολή για την χάραξη διαχωριστικής γραμμής στο οδικό κύκλωμα Πηλίου, από Αηδονοφωλιές μέχρι Πορταριά. Τα τροχαία αποτρέπονται μόνον ως εκ θαύματος.
(Επιτέλους, αν η ΝΑΜ δεν διαθέτει πίστωση για μπογιά, να τσοντάρουμε εν ανάγκη…)

Αραχτή η “Αργώ”
ΛΑΔΙ η θάλασσα στη ρότα της “Αργούς”, αλλά εκείνη παρέμεινε και χθες αραχτή στην Πρέβεζα. Περίμενε και την αποστολή των κωπηλατών από Βόλο για να σαλπάρει αύριο.
(Ιδέα κατεβάζω, Ιλαρίωνα. Η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης να γίνει εν πλω, επί Αργούς. Με κουρσάρο το Βούλγαρη…)

Πο-δή-λα-το…
ΡΙΞΤΕ σήμερα μια ματιά στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ”, στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Γλυκερίας Υδραίου, για τις ελπίδες του Βόλου να ανακτήσει το ποδήλατο. Θα διαπιστώσετε με τις απόψεις και του αρχιτέκτονα πολεοδόμου Δημήτρη Φιλιππιτζή, ότι “ο Βόλος δεν είναι φιλική, προς το ποδήλατο, πόλη”.
(Ορκισμένοι ποδηλάτες, ενω-θεί-τε: “Εδώ/ θα γί-νει/ο τά-φος σας.” Ωχ, όχι. Λάθος σύνθημα ύψωσα ο τοκ τοκ…)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου