ΤΟΠΙΚΑ

“Έφυγε” χθες βράδυ ο Τώνης Βαβάτσικος

έφυγε-χθες-βράδυ-ο-τώνης-βαβάτσικος-851206

Απεβίωσε χθες τα βράδυ στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλευόταν με πρόβλημα υγείας, ο γνωστός Βολιώτης ερμηνευτής Τώνης Βάβατσικος, ενώ η κηδεία του θα γίνει σήμερα στον Αη Γιάννη Πηλίου.
Ο Βολιώτης συνθέτης και ερμηνευτής, απέσπασε πρωτιές στις θρυλικές εποχές του Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Το 1970, όταν τραγούδησε στο Φεστιβάλ το πρωτότυπο τραγούδι του «Ωραία Ελένη» και περισσότερο, όταν ο Τώνης Βαβάτσικος κατέκτησε το Α Βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με εκείνο το αξέχαστο «Ποιος να ξέρει στο βλέμμα Του πίσω τι κρύβει ο Θεός για μας», μέχρι το 2006 με το «Μουσική, μουσική», συμμετοχή του στο προπέρσινο Φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας. Μεσολαβούν άλλες μεγάλες επιτυχίες του, που τραγουδήθηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ή υποβλήθηκαν στη Γιουροβίζιον, όπως τα: «Ήταν η πιο όμορφη εποχή» (ειδικό βραβείο στίχου και βραβείο δημοφιλέστερου ερμηνευτή), «Edelweiss», «Πρώτη μου αγάπη», «Έξι γράμματα μονάχα, όσα θέλω να σου πω Σ,Α,Γ,Α,Π,Ω…», «Κλάψε, αγόρι μου», «Ιουλιέττα».
Το ντεμπούτο του χαρισματικού Τώνη Βαβάτσικου ως τραγουδιστή έγινε στο αναψυκτήριο «Green Park» και ακολούθησε το κοσμικό κέντρο της αθηναϊκής ελίτ «Μπλε Αλεπού», ενώ στη δισκογραφία ξεκίνησε με το τραγούδι των Πρέντα – Κοφινιώτη «Παρηγοριά μου», από την ODEON, που ήταν και η πρώτη του επιτυχία. Από τις επόμενες επιτυχίες του και η δική του στιχουργική δημιουργία σε μουσική Κ. Πρέντα, το υπέροχο «Το κόκκινο φως, της τροχαίας το φως», που σ’ εμπόδιζε να τρέξεις απέναντι ν’ ανταμώσεις την παλιά του αγάπη. (Ήταν η εποχή που πρωτομπήκαν οι φωτεινοί σηματοδότες της τροχαίας στους δρόμους της Αθήνας…).
Η μελωδική φωνή του Τώνη Βαβάτσικου έμελλε να αγαπηθεί και από τις συχνές εμφανίσεις του στις εκπομπές της ΕΡΤ με την Ελαφρά Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας που διηύθυναν οι πιο καταξιωμένοι μαέστροι. Καταλυτικό ρόλο στην πετυχημένη καριέρα του διαδραμάτισε το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε μέρος ως ερμηνευτής και ως δημιουργός σε αρκετές διοργανώσεις, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Στην διαχρονική αυτή πορεία η μουσική ταυτότητα του Τώνη Βαβάτσικου παραμένει αναλλοίωτη και τον καταξιώνει ως ολοκληρωμένο δημιουργό. Το σύνολο των τραγουδιών του φαντάζει σαν ένα μουσικό ουράνιο τόξο, ενιαίο, ζωντανό, ολόφωτο στο σύγχρονο τοπίο όπου ο πολιτισμός και η μουσική μαζί απειλούνται από “άναρθρες κραυγές” και “ρύπους”.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό ο Τώνη Βαβάτσικος προσέφερε στους πολυπληθείς φίλους του ένα δώρο καρδιάς, ένα cd το οποίο συνοδευόταν από δίσκο βινυλίου 45 στροφών. Μέσα απ’ το cd αναδύονται η συνέπεια, οι αξίες, η εμμονή στην ποιότητα και τη μελωδία. Στο CD του Τώνη Βαβάτσικου, παραγωγή 2007, «Τα Φεστιβαλικά μου»,δίνεται με ενάργεια χάρη η πορεία του Τώνη Βαβάτσικου στην παράθεση των τραγουδιών του με τρόπο πρωτότυπο και μοναδικό. Οι δημιουργίες του αποτυπώνονται σε δύο φάσεις, όπως πρωτογράφτηκαν και ερμηνεύτηκαν πριν την ενορχήστρωσή τους ως demo τα οποία υποβλήθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ και αμέσως μετά, στην καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εκτέλεσή τους από τον ίδιο τον καλλιτέχνη ή άλλους ερμηνευτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου