ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η β΄ φάση κτηματογράφησης στη Μαγνησία

ξεκινά-η-β΄-φάση-κτηματογράφησης-στη-μ-606161

Από την Τρίτη 12 Μαρτίου η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας – Ποιες περιοχές περιλαμβάνονται στη διαδικασία

Ξεκινά την Τρίτη 12 Μαρτίου η κτηματογράφηση της υπόλοιπης Μαγνησίας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταθέσουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας για τα ακίνητά τους, που βρίσκονται είτε εντός σχεδίου πόλης ή οικισμών, είτε σε αγροτικές περιοχές.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο νέες μελέτες κτηματογράφησης.

Η πρώτη μελέτη αφορά στους προκαποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού (πρώην Κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Ανω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Αλλης Μεριάς, Ανω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατηχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών.

Η δεύτερη μελέτη αφορά στις δημοτικές ενότητες και κοινότητες των παρακάτω περιοχών συγκεκριμένων Δήμων:

Δήμος Βόλου: Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες.

Δήμος Αλμυρού: Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγ. Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Αγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας.

Δήμος Ρήγα Φεραίου: Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Αγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο.

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι.

Δήμος Σκοπέλου: Σκόπελος, Γλώσσα, Κλήμα.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας έχουν όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εγγραπτέων δικαιωμάτων, τα οποία προκύπτουν από τίτλους, κληρονομική διαδοχή χωρίς τίτλο αποδοχής και χρησικτησία.

Για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας απαιτούνται τα ακόλουθα:

– Συμπληρωμένο έντυπο δήλωσης.

– Φωτοαντίγραφο αστυνομικής/υπηρεσιακής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

– Αποδεικτικό ΑΦΜ.

– Φωτοαντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας με πιστοποιητικό εγγραφής/ μεταγραφής ή έγγραφα απόδειξης νομής και κατοχής, περίπτωση χρησικτησίας ή κληρονομιάς χωρίς συνταχθέν συμβολαιογραφικό έγγραφο αποδοχής.

Για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση του γεωτεμαχίου είναι επιθυμητή η προσκόμιση τοπογραφικού διαγράμματος. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας θέασης ορθοφωτοχαρτών της Ελληνικό Κτηματολόγιο ή της εφαρμογής εντοπισμού, η οποία παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας του κτηματολογίου.

Η δήλωση αφορά σε όλα τα ακίνητα είτε εντός, είτε εκτός σχεδίου, είτε αγροτικά, είτε αστικά.

Για κάθε δήλωση πληρώνεται παράβολο που είναι:

*Για τα οικόπεδα που είναι εντός των οικισμών όσα κτίσματα κι αν υπάρχουν μέσα (σπίτι – αποθήκες – γκαράζ κ.λπ.) καταβάλλεται το ποσό των 35 ευρώ. Για τις αποθήκες και τα γκαράζ στην περίπτωση που έχουν ξεχωριστό δικαίωμα πληρώνουμε 20 ευρώ.

*Για τις εκτός σχεδίου αγροτικές περιοχές καταβάλλονται 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Ομως τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφο μηχανικό, οι πολίτες θα πρέπει προτού υποβάλλουν τη δήλωσή τους, να διορθώσουν όλες τις εκκρεμότητες που ενδεχομένως έχουν σχετικά με την ακίνητη περιουσία τους. Δηλαδή, να ελέγξουν αν οι τίτλοι κυριότητάς τους έχουν μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο, εάν υπάρχουν σφάλματα στα συμβόλαια ή να τακτοποιήσουν εκκρεμή προσύμφωνα, διαλυτικές αιρέσεις στα συμβόλαια αγοράς κ.ά.

Επίσης αυτό που πρέπει να προσέξουν οι πολίτες είναι ο ακριβής εντοπισμός και η οριοθέτηση όλων των ακινήτων (αγροτικών και αστικών). Ο εντοπισμός στον χάρτη του κτηματολογίου χωρίς την κατάθεση τοπογραφικού εγκυμονεί τον κίνδυνο το ακίνητο, κυρίως όταν είναι χωράφι χωρίς ακριβή όρια, να βρεθεί σε λάθος θέση. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες εξασφαλίζει τον ορθό εντοπισμό του ακινήτου και για αυτό θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον αρμόδιο μηχανικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου