ΤΟΠΙΚΑ

Τονωτική «ένεση» η Τσικνοπέμπτη

τονωτική-ένεση-η-τσικνοπέμπτη-606120

Επαγγελματίες αναφέρουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι Βολιώτες τηρούν το έθιμο σύμφωνα με τις δυνατότητές τους

Μέρα ορόσημο για την περίοδο της Αποκριάς η Τσικνοπέμπτη, χαρακτηρίζεται ως τονωτική «ένεση» από τους επαγγελματίες της περιοχής. Κρεοπωλεία και καταστήματα εστίασης έχουν την τιμητική τους, με το ενδιαφέρον των καταναλωτών να στρέφεται στις ψητές λιχουδιές, που θα απολαύσουν με αγαπημένα πρόσωπα. Ακόμη και σε καιρούς οικονομικής ύφεσης η διάθεση για ξεφάντωμα διατηρείται και όπως αποδεικνύεται στην πράξη οι Βολιώτες τηρούν το έθιμο και δίνουν δυναμικό «παρών» σε εστιατόρια, ψητοπωλεία και ταβέρνες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για σταθερό ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών κάνει λόγο ο Κώστας Μυλωνάς, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχει σχετική απόκλιση στην κίνηση σε σύγκριση με τις εποχές προ κρίσης, αλλά σε γενικές γραμμές οι καταναλωτές τηρούν το έθιμο της συγκεκριμένης μέρας.

Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί αύριο, καθώς «πολλοί καταναλωτές αγοράζουν κρέας τη μέρα της Τσικνοπέμπτης και δαπανούν κατά μέσο όρο 30 περίπου ευρώ» όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μυλωνάς.

Στο μενού της μέρας κυριαρχούν τα ψητά κρεατικά, όπως παϊδάκια, πανσέτες, μπιφτέκια, σουβλάκια, ενώ «λόγω της κρίσης πολλοί έχουν αντικαταστήσει τα αρνίσια παϊδάκια με παϊδάκια από κοτόπουλο» αναφέρει ο ίδιος επαγγελματίας, ο οποίος προσθέτει ότι «οι καταναλωτές τηρούν το έθιμο με βάση πάντα τις οικονομικές τους δυνατότητες».

Οι παραγγελίες κρεατικών, αλλά και οι κρατήσεις στα τοπικά καταστήματα έχουν αρχίσει ήδη από προχθές, όπως αναφέρει ο Κώστας Βλαχάβας υπεύθυνος του κέντρου «Παράλιο». Η κίνηση της Τσικνοπέμπτης δίνει ανάσα στον κλάδο της εστίασης που δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες άλλωστε, παρά το γεγονός ότι «κόσμος δεν ξοδεύει χρήματα όπως παλαιότερα. Είναι μετρημένα τα έξοδά του» είπε. Οι κρατήσεις ξεκίνησαν «χαλαρά» όπως αναφέρει ο ίδιος από την αρχή της εβδομάδας, ενώ δεν λείπουν οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής για φιλικές παρέες και οικογένειες. Τα ψητά της ώρας, όπως παϊδάκια και πανσέτες, έχουν την τιμητική τους, με τη διάθεση για κέφι και χορό να διατηρείται αμείωτη. «Είναι δύσκολη η κατάσταση στην εστίαση. Εχει μειωθεί ο τζίρος, γιατί πλέον ο κόσμος μετρά τα πάντα» αναφέρει ο κ. Βλαχάβας, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «οι γιορτινές μέρες και η περίοδος της Αποκριάς πάντα τονώνουν την κίνηση στα καταστήματα εστίασης».

Θετικό πρόσημο βλέπει στη συγκεκριμένη μέρα ο κρεοπώλης Μάριος Μιχαλόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος παραγγέλνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι παραγγελίες είναι αυξημένες. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες χρονιές». Οι προτιμήσεις των καταναλωτών, κυρίως χοιρινό και κοτόπουλο, είναι σύμφωνες με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των περισσοτέρων νοικοκυριών. «Το τηρούν το έθιμο στο έπακρο και φέτος πιστεύω ότι είναι μια καλή χρονιά» είπε, για να προσθέσει ότι «είναι πιο συγκεκριμένοι οι καταναλωτές στις αγορές τους, αλλά και τις ανάγκες που καλύπτουν. Είναι πολύ συγκεκριμένο το πλαίσιο αγοράς το οποίο τηρούν». Ο ίδιος επαγγελματίας εκφράζει την αισιόδοξη σκέψη ότι η αυριανή μέρα θα εξελιχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Με ανάλογη διάθεση μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Νικοβιώτης, υπεύθυνος του εξοχικού κέντρου «Αύρα», ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχει πληρότητα στο κατάστημα την Τσικνοπέμπτη. Ο κόσμος κρατά το έθιμο και διασκεδάζει πιο πολύ με παρέες και φίλους. Είναι «σφιγμένοι» οικονομικά και οι παραγγελίες είναι σύμφωνες με τις δυνατότητές τους» τονίζει. Η περίοδος της οικονομικής ύφεσης είναι δύσκολη για τους επαγγελματίες, αλλά «ο κόσμος έχει ανάγκη να διασκεδάσει και οι γιορτινές μέρες ευνοούν την κατάσταση» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικοβιώτης, ενώ σημείωσε ότι οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν πάντα «θετική επίδραση στην ψυχολογία του κόσμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου