ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ν. Ιωνία ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ

σε-αναμμένα-κάρβουνα-η-ν-ιωνία-για-τη-ν-605754

Κραυγή αγωνίας για τη βιωσιμότητα τσιπουράδικων και καφενείων αν ισχύσει η απαγόρευση στα τραπεζοκαθίσματα

Σε αναμμένα κάρβουνα επαγγελματίες της Ν. Ιωνίας. Η νέα Κανονιστική του Δήμου Βόλου ανάβει… φωτιές σε τσιπουράδικα και καφενεία που δραστηριοποιούνται σε δρόμους με στενά πεζοδρόμια. Η προϋπόθεση της τήρησης διαδρόμους πλάτους 1,50 μέτρου για τη διέλευση των πεζών, ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα ανάπτυξης τραπεοκαθισμάτων. «Το χειμώνα απαγορεύεται το τσιγάρο, το καλοκαίρι δεν μπορούμε να βγάλουμε ένα τραπέζι και μια καρέκλα για να δουλέψουμε. Μας κλείνουν. Από τότε που έγινε ο Καλλικράτης, η Ν. Ιωνία αργοπεθαίνει…», διαμαρτύρονται επαγγελματίες εστίασης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η νέα Κανονιστική του Δήμου Βόλου έρχεται προς ψήφιση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο νέος κανονισμός βάσει του οποίου θα γίνεται η παραχώρηση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων, πήρε πράσινο φως από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κόκκινο φως όμως ανάβουν οι άμεσα θιγόμενοι επαγγελματίες της Ν. Ιωνίας.

Το άρθρο 7, παράγραφος 2 της Κανονιστικής ορίζει για τη Δημοτική Ενότητα Ν. Ιωνίας: «η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους της Ν. Ιωνίας γίνεται μόνο στην πρόσοψη του καταστήματος και τηρουμένων των προϋποθέσεων του Ν. 1080/80 και υπό την αυστηρή προϋπόθεση της τήρησης του διαδρόμου του 1,50μ. για την ασφαλή και άνετη διέλευση πεζών από τα πεζοδρόμια. Αποκλείεται η κατάληψη ολόκληρου του χώρου έμπροσθεν της πρόσοψης των καταστημάτων αυτών και μέχρι τη γραμμή του πεζοδρομίου. Επί των δημοτικών πλατειών – χώρων πρασίνου που υπάρχουν αναψυκτήρια η άδεια για αυξημένη χρήση τραπεζοκαθισμάτων, θα χορηγείται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερόμενων και εξέταση από την αρμόδια επιτροπή».

Στενά πεζοδρόμια

Το πρώτο… καμπανάκι για την απειλούμενη επαγγελματική «ερημοποίηση» της Ν. Ιωνίας, σε περίπτωση που η Κανονιστική ψηφιστεί και από το δημοτικό συμβούλιο, ισχύσει και άρα ξεκινήσουν έλεγχοι για την εφαρμογή της, χτύπησε η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας» και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γαργάλας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. «Αν η κανονιστική ψηφιστεί, στη Ν. Ιωνία θα κλείσουν τα περισσότερα μαγαζιά. Τα πεζοδρόμια της Ν. Ιωνίας, σπανίως είναι πάνω από 2 μέτρα», είχε αναφέρει ο κ. Γαργάλας.

«Υπάρχουν λύσεις για να κατοχυρωθούν οι πάντες. Δεν μπορούμε όμως να σχεδιάζουμε μια πόλη χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας σημαντικούς παράγοντες. Δεν είναι μόνο τα τραπεζάκια. Είναι οι πεζοί που θέλουν να κυκλοφορήσουν, τα άτομα με αναπηρίες, οι μητέρες με τα καροτσάκια, τα ποδήλατα», σχολίασε ο ίδιος.

Κραυγή αγωνίας

Οι πιο έντονες αντιδράσεις έρχονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους που κινδυνεύουν με… λουκέτα.

«Η απόφαση μας καταστρέφει. Δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Τα πεζοδρόμια είναι στενά. Το καλοκαίρι τι θα κάνουμε; Θα κλείσουμε;», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του τσιπουράδικου «Ξιφίας», κ. Νίκος Σαββόπουλος.

«Ειδικά τα τσιπουράδικα καταστρέφονται. Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ Βόλου και Ν. Ιωνίας, όπου τα πεζοδρόμια είναι μικρά. Ετσι τα βρήκαμε. Ακόμη και στις περιπτώσεις που μας δώσουν άδεια για λίγα τραπέζια, είμαστε όλη την ώρα να ελέγχουμε τους θαμώνες μας και αν περάσουν τη γραμμή να τους λέμε να μαζεύονται», ανέφερε η ιδιοκτήτρια του τσιπουράδικου «Δεμίρης», Αικατερίνη Δεμίρη.

«Το χειμώνα έχουμε το τσιγάρο που μας το απαγορεύουν, το καλοκαίρι δεν μπορούμε να βγάλουμε δύο τραπέζια να δουλέψουμε. Θα τα κλείσουμε δεν γίνεται διαφορετικά. Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και εφαρμόζονται δύο μέτρα και σταθμά μεταξύ Βόλου και Ν. Ιωνίας. Πριν τη συνένωση των Δήμων, οι επαγγελματίες της Ν. Ιωνίας έπαιρναν κάθε χρόνο άδεια από το Δήμο Ν. Ιωνίας. Δεν ήμασταν ποτέ παράνομοι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλης Ιατρίδης, ιδιοκτήτης του παραδοσιακού τσιπουράδικου «Μαρίνα».

«Η Ν. Ιωνία μπήκε στο στόχαστρο από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο Καλλικράτης. Αργοπεθαίνουμε», ανέφερε υπάλληλος στο τσιπουράδικο «Φιλαράκι».

«Αν δεν επιτρέψουν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κάποιοι επαγγελματίες θα οδηγηθούν στο λουκέτο. Είμαστε σε δύσκολη θέση. Η απαγόρευση του τσιγάρου και η οικονομική κρίση έχουν μειώσει τη δουλειά. Αν περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι η χαριστική βολή», υποστήριξε από την πλευρά της υπάλληλος στο τσιπουράδικο «Καρακατσάνη».

Οι καταστηματάρχες ζητούν από το Δήμο να επανεξετάσει την περίπτωση της Ν. Ιωνίας, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται και με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι μετά την ψήφιση και εφαρμογή της Κανονιστικής.

Φθάνουν μάλιστα να ζητούν τη συνδρομή των πέντε Βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι και οι πέντε από τη Ν. Ιωνία. Την ξέρουν στενό – στενό, δρόμο – δρόμο. Πρέπει να κάνουν κάτι», αναφέρουν επαγγελματίες εστίασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου