ΤΟΠΙΚΑ

Διαρκής αγώνας για το Κοιμητήριο «Κούκος»

διαρκής-αγώνας-για-το-κοιμητήριο-κού-604647

Για την υποδοχή των νεκρών και των θυμάτων της πανδημίας – Αυξημένες ανάγκες για θέσεις, που δεν εκκενώνονται με τους ίδιους ρυθμούς, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων

Την έγκριση νέας δαπάνης ύψους 60.000 ευρώ για τη διαμόρφωση και νέων ταφικών τετραγώνων στο Κοιμητήριο «Κούκος» ενέκρινε ο Δήμος Βόλου. Η Διεύθυνση Κοιμητηρίων δίνει πραγματικό αγώνα τον τελευταίο έναν χρόνο για την κάλυψη των αναγκών που έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Με την έναρξη της πανδημίας, η διεύθυνση Κοιμητηρίων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Στεφόπουλο, ενεργοποίησε ταφικό τετράγωνο 56 θέσεων που ήταν ανενεργό. Εκτοτε το ένα τετράγωνο «κλείνει» μετά το άλλο. Ταφικό τετράγωνο που άρχισε να διαμορφώνεται τον περασμένο Δεκέμβριο και στο οποίο ξεκίνησαν ταφές τον περασμένο Φεβρουάριο, δυναμικότητας 130 θέσεων, έκλεισε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα ξεκινά η διαμόρφωση και νέου ταφικού τετραγώνου δυναμικότητας 200- 300 θέσεων που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η διεύθυνση Κοιμητηρίων χρησιμοποιεί έκταση που είχε απαλλοτριωθεί πριν από μία δεκαετία για την επέκταση του Κοιμητηρίου, που επισπεύστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Στον αναμενόμενο αριθμό θανάτων έχουν προστεθεί τα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού και το Κοιμητήριο, κινδυνεύει να «μπουκώσει». Ηδη έχουν γεμίσει περισσότερες από 5.500 θέσεις στον «Κούκο».

Μάλιστα υπήρχαν ημέρες μέσα στους χειμερινούς μήνες που έγιναν ακόμη και επτά ή και δέκα ταφές την ίδια ημέρα!

Όπως εξηγεί ο κ. Στεφόπουλος το ποσοστό των θανάτων είναι μεγάλο και το πρόβλημα είναι διπλό. Από τη μία πλευρά, εξαιτίας της ισχύος περιοριστικών μέτρων δεν γίνονται εκταφές με τους ίδιους ρυθμούς

με την πάροδο της τριετίας κι άρα θέσεις παραμένουν κατειλημμένες, από την άλλη πλευρά για τα θύματα του κορονοϊού η ταφή παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά καθώς η αποστέωση μέσα σε διπλούς σφραγισμένους και αδιάβροχους σάκους και σε φέρετρο κλειστό με σιλικόνη δεν μπορεί να επιτευχθεί αποστέωση για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας οι σοροί θανόντων από λοίμωξη Covid-19 δεν είναι σε γενικές γραμμές μολυσματικές στο βαθμό που είναι οι σοροί των θανόντων από μεταδοτικά νοσήματα όπως π.χ. αιμορραγικοί πυρετοί, χολέρα κ.α. Ωστόσο στη συνέχεια αναφέρει ότι μπορεί δυνητικά να είναι μολυσματικά τα νεκρά σώματα και παρέχει οδηγίες προφύλαξης και διαχείρισης νεκρών από τον ιό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ ο νεκρός από τον ιό, τοποθετείται σε διπλό αδιάβροχο και αεροστεγή σάκο και το φέρετρο σφραγίζεται με σιλικόνη και τυλίγεται με πλαστική μεμβράνη.

«Λόγω της ειδικής διαχείρισης των νεκρών (διπλός αδιάβροχος αεροστεγής σάκος, σιλικόνη, πλαστική μεμβράνη) η αποστέωση δεν θα υλοποιηθεί ούτε στη δεκαετία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας, αλλά θα απαιτηθεί πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Αυτό δημιουργεί μια μονιμότητα στις ταφές των νεκρών από τον CoViD-19 με αποτέλεσμα την μη δυνατότητα εκταφής και την μόνιμη κατάληψη θέσεων ταφής στο κοιμητήριο «Κούκος», τονίζει η υπηρεσία.

Στην υπηρεσία δίνεται καθημερινός αγώνας, σε επίπεδο διάνοιξης νέων θέσεων για την κάλυψη των αναγκών αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης συγγενών νεκρών προκειμένου να προχωρήσουν σε εκταφή προσφιλών τους προσώπων προκειμένου να συνεχίζουν να καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου