ΤΟΠΙΚΑ

Κάνουν πάρτι με τα κατασχεθέντα;

κάνουν-πάρτι-με-τα-κατασχεθέντα-60452

Αυστηρή η νομοθεσία για την καταστροφή των συγκεκριμένων προϊόντων

Καταστροφή, ανακύκλωση, χωματερή… Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται για όσα προϊόντα κατάσχονται και προέρχονται από παρεμπόριο. Καταλήγουν όμως πάντα στη χωματερή;

Δεν είναι καθόλου βέβαιο καθώς αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφέρουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις πριν την καταστροφή, προηγήθηκε… «πλιάτσικο» σε είδη όπως τσάντες, ομπρέλες και άλλα αξεσουάρ τα οποία και φέρεται να οικειοποιήθηκαν ορισμένοι υπάλληλοι στο πλαίσιο της «διαλογής» των ειδών, πριν οδηγηθούν στην καταστροφή και στο ΧΥΤΑ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το θέμα αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις εάν σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά γίνεται έκκληση από Ιδρύματα και φορείς για διάφορα είδη που έχουν ανάγκη προκειμένου να συνδράμουν ανήμπορες και άπορες οικογένειες και ενώ ο Νόμος είναι τόσο «σφιχτός» που στην περίπτωση των κατασχεθέντων ορίζει ρητά ότι πρέπει να καταστραφούν και να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ, είτε πρόκειται για αντικείμενα, είτε πρόκειται για ρουχισμό και υποδήματα, είτε πρόκειται ακόμη και για τρόφιμα και φρούτα που έχουν κατασχεθεί και θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να προωθηθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία αλλά και σε διάφορα Ιδρύματα.

«Σε κάθε κατάσχεση η διαδικασία που τηρείται είναι συγκεκριμένη και κανείς δεν μπορεί να τη παραβλέψει. Υπάρχει συγκεκριμένη επιτροπή υπαλλήλων που διαχειρίζεται το όλο θέμα» επεσήμανε από την πλευρά του ερωτηθείς για το θέμα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βόλου Μπάμπης Τσαμπάζης, που ωστόσο επιφυλάχτηκε να διερευνήσει το ζήτημα του «πλιάτσικου» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν βάση οι καταγγελίες αυτές και, εάν υπάρχουν ευθύνες, να αποδοθούν.

Η «σοδειά» πάντως από τις εφόδους και τους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας για την πάταξη του παρεμπορίου δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο του 2012 κατασχέθηκαν περίπου 13.000 διάφορα προϊόντα. Τσάντες, ρολόγια, γυαλιά ηλίου, ομπρέλες, πορτοφόλια, παπούτσια, πιστές αντιγραφές επώνυμων προϊόντων από τους παράνομους πλανόδιους της πόλης που «στήνουν» το «μαγαζάκι» τους σε διάφορα κεντρικά και μη σημεία του Βόλου και όχι μόνο.

Βαφή με σπρέι

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσχεσης προϊόντων παρεμπορίου, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να βάψουν με σπρέι τα αντικείμενα για να καταστρέψουν την εμπορική τους αξία. Έπειτα συντάσσεται πρωτόκολλο κατάσχεσης, τα εμπορεύματα μεταφέρονται στις αποθήκες του Δήμου και καταστρέφονται.

Από αναπτήρες και λουλούδια, μέχρι μπαστούνια ορειβασίας και… ηλεκτρονικά τσιγάρα κατάσχουν καθημερινά από τους παράνομους μικροπωλητές που πουλούν την πραμάτεια τους στους δρόμους του Βόλου οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν επωμιστεί την πάταξη του παρεμπορίου.

Επίσης στα κατεσχεμένα μπορεί να βρει κανείς CD, DVD, γυαλιά ηλίου, ρολόγια, πίνακες ζωγραφικής, καλλυντικά, κολόνιες, παιχνίδια, ομπρέλες, φωτιστικά, οικιακά είδη, ψεκαστικά μηχανήματα, ποτά, γεωργικά ψαλίδια, παπούτσια, ξυριστικές μηχανές, βελόνες, μπαταρίες, τηλεκοντρόλ, πτυσσόμενα καλάθια, ξύστρες λαχανικών, τσάντες, πορτοφόλια, ξύλινα είδη δώρων, φορτιστές κινητών, αξεσουάρ αυτοκινήτων, θήκες κινητών, μπρελόκ με λέιζερ, ζυγαριές, ψησταριές, ξυλοκοπτικά, ξυπνητήρια, ραδιόφωνα, καπέλα και πολλά άλλα αντικείμενα..

Τα λεγόμενα και "απομακρυνθέντα" αντικείμενα συλλέγονται σε ειδικό χώρο της Δημοτικής Αστυνομίας, στο κτήριο της οδού Κωνσταντά, και κάθε φορά καταλήγουν σε απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου, όπου και καταστρέφονται και μετά μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, μας είπε ο κ. Τσαμπάζης συμπληρώνοντας: «Η Δημοτική Αστυνομία Βόλου απασχολεί σε καθημερινή βάση τουλάχιστον δύο άτομα, προκειμένου να πατάξει το παρεμπόριο, το οποίο ανθεί σε όλη την πόλη, περισσότερο όμως εκεί όπου συναθροίζεται ο πολύς κόσμος, δηλαδή στους κεντρικούς δρόμους, στις πλατείες, στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, στις παρυφές των λαϊκών αγορών, στην παραλία κ.α.

Φυσικά, υπάρχουν και οι πλανόδιοι που περιφέρονται με τα εμπορεύματά τους από φανάρι σε φανάρι και από καφετέρια σε καφετέρια».

Διαρκείς έλεγχοι…

«Το βάρος που έχουν επωμιστεί οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι τις περισσότερες φορές δυσβάσταχτο. Καθημερινά παίζουμε "κλέφτες κι αστυνόμους" με τους μικροπωλητές, κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου… Οι επιτήδειοι είναι πολύ οργανωμένοι: Πολλοί από αυτούς έχουν τσιλιαδόρους, που όταν βλέπουν κάποιον δημοτικό αστυνομικό να πλησιάζει, ειδοποιούν τους "συνεργούς" τους κι αυτοί το βάζουν στα πόδια.

Tι προβλέπει η νομοθεσία

Τα ελεγκτικά όργανα, όταν διαπιστώνουν τις προαναφερθείσες παραβάσεις, συμπληρώνουν το Ειδικό Πρωτόκολλο Κατάσχεσης (Ε.Π.Κ.), στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του παραβάτη πωλητή και καταγράφονται τα είδη που κατάσχονται και η αξία αυτών, εφόσον αυτή προκύπτει από σχετικά στοιχεία.

Στη συνέχεια τα κατασχεμένα είδη, με φροντίδα του Δήμου, μεταφέρονται στις αποθήκες του, προκειμένου να καταστραφούν .
Η Ειδική Επιτροπή Εκτίμησης αξίας κατασχεμένων προϊόντων, που συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο Δημάρχου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 3377/2005, προβαίνει στην σύνταξη Έκθεσης εκτίμησης στην οποία αναφέρονται τα κατασχεμένα είδη και η αξίας τους.

Έτσι καταστρέφονται υποχρεωτικά οι παράνομες απομιμήσεις βιοτεχνικών ή βιομηχανικών προϊόντων, τα παράνομα αντίγραφα CD, DVD ήχου και εικόνας, τα παράνομα προϊόντα καπνού, τα αγροτικά προϊόντα καθώς και τα ευαλλοίωτα προϊόντα θάλασσας, γαλακτοκομικά κ.λ.π.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου