ΤΟΠΙΚΑ

Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

οτι-είναι-νόμιμο-είναι-και-ηθικό-851206

Προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη αλλά και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας η απροκάλυπτη στήριξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη. Η φράση του πρωθυπουργού ότι είναι νόμιμες οι ενέργειες του υπουργού και κατά συνέπεια δεν υπάρχει σκάνδαλο, οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι τα πάντα στο πλαίσιο του νόμου είναι ηθικά. Η μέχρι σήμερα παραδοχή ότι οι πολιτικοί πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τους πολίτες, η οποία εδράζονταν στη φράση «σεμνά και ταπεινά», φαίνεται ότι καταργείται πλέον με την υπογραφή του προσώπου που έχει την πατρότητα της συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς, του ιδίου του πρωθυπουργού. Δεν ακούσαμε επίσης σ΄ αυτή τη συνέντευξη Τύπου και τη γνωστή φράση, μόνιμη επωδό του κ. Καραμανλή για θέματα διαφθοράς, τη γνωστή σε όλους μας «μηδενική ανοχή». Μάλλον η μηδενική ανοχή έχει μετατραπεί πλέον σε… μοναδική ενοχή.
Αν είναι ηθικό ένας υπουργός να συμμετέχει σε παράκτιες εταιρίες, πώς μπορεί να μας πείσει ότι πιστεύει στο φορολογικό σύστημα το οποίο προτείνει η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει; Αν όλοι κάνουν το ίδιο, από πού θ΄ αντλήσει έσοδα το κράτος; Αν όλοι οι Έλληνες αρχίζουν να μεταβιβάζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω offshore εταιριών δεν θα πιάσουν πάτο τα έσοδα των κρατικών ταμείων;
Αν ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό, ο κ. Βουλγαράκης που διαθέτει κεφάλαια, γιατί να μην συμμετέχει και στις δημοπρασίες πλειστηριασμών ακινήτων; Μήπως αυτό δεν είναι νόμιμο; Αν αύριο κάποιος υπουργός αποκαλυφθεί ότι συμμετέχει σε μια απ΄ τις γνωστές εταιρίες είσπραξης επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring), δεν θα είναι νόμιμος; Αν αύριο ένας βουλευτής ή υπουργός ξημεροβραδιάζεται στον ιππόδρομο και τζογάρει την βουλευτική του αποζημίωση, θα τον διαγράψει ο πρωθυπουργός; Δεν είναι νόμιμος ο ιππόδρομος; Ο νόμος μπορεί να είναι δίκαιος, σκληρός, διασταλτικός κι ο,τιδήποτε άλλο. Κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι είναι πάντα ηθικός. Επιπλέον με διαφορετικά κριτήρια κρίνονται οι πολίτες και με διαφορετικά οι πολιτικοί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου