ΤΟΠΙΚΑ

15 μαθητές του Βόλου στη Μαθητιάδα

15-μαθητές-του-βόλου-στη-μαθητιάδα-60264

«Χωρίς τον φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης», όπως άλλωστε είναι και το βασικό σύνθημα, 15 μαθητές δύο γυμνασίων της Μαγνησίας, θα λάβουν μέρος στην 13η Μαθητιάδα, που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, στον νομό Σερρών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική διοργάνωση, αθλητική και πολιτιστική για μαθητές γυμνασίου, που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο.

Στη φετινή Μαθητιάδα θα συμμετάσχουν, όπως ανακοινώθηκε χθες, συνολικά 53 γυμνάσια, από την Ελλάδα και άλλες χώρες όπου φοιτούν Ελληνες ομογενείς.

Ανάμεσα στα 53 σχολεία είναι το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, που θα λάβουν μέρος με αποστολή 15 μαθητών, οι οποίοι θα μυηθούν στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής και όχι μόνο ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, η Μαθητιάδα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνια και είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «Πανελλήνια Μαθητική Ολυμπιάδα», καθώς αποτελεί προσομοίωση του γνήσιου πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων για μαθητές. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων, ενώ παράλληλα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και δράσεις των Παραολυμπιακών αγώνων. Δίνεται επίσης η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας επισκεπτών και θεατών στα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά αθλήματα.

Στο πλαίσιο της Μαθητιάδας, οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε τουλάχιστον ένα άθλημα. Μπορούν να λάβουν μέρος και μαθητές – αθλητές υψηλού επιπέδου, με τη διαφορά ότι δεν θα συμμετέχουν στο αγώνισμα της διάκρισής τους αλλά σε κάποιο άλλο.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης τα δύο σχολεία από το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας, όπως και κάθε σχολείο θα έχουν στη διάθεσή τους ένα τουριστικό περίπτερο για να προβάλουν τον τόπο τους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ενώ οι μαθητές θα διαμένουν στο «Μαθητικό Χωριό», κάτι αντίστοιχο με το Ολυμπιακό χωριό.

«Πρόκειται για μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές. Δυστυχώς φέτος δεν έχουμε τόσο μεγάλη συμμετοχή, αφενός γιατί η διεξαγωγή της Μαθητιάδας συμπίπτει χρονικά με τις εξετάσεις στις ξένες γλώσσες και αφετέρου λόγω της οικονομικής κατάστασης. Για να συμμετέχουν οι μαθητές στη Μαθητιάδα απαιτείται ένα κόστος της τάξης των 160 ευρώ», σχολίασε η κ. Ζαφειρίου, απευθύνοντας αίτημα σε τοπικούς φορείς να ενισχύσουν τη μαθητική αποστολή με χορηγία για την κάλυψη των εξόδων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου