ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο φωτογράφος της Ζαγοράς

εφυγε-ο-φωτογράφος-της-ζαγοράς-602579

Απεβίωσε προχθές σε ηλικία 92 ετών ο Κώστας Ρούσσης γνωστός και αγαπητός σε όλους

Εφυγε προχθές από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, ο φωτογράφος της Ζαγοράς Κώστας Ρούσσης, ο οποίος έγραψε ιστορία με τον φακό του.

Ο «Θεόφιλος» της φωτογραφίας, όπως τον αποκάλεσαν, άφησε πολύ μεγάλη παρακαταθήκη, καταγράφοντας την ιστορία της Ζαγοράς, πρόσωπα και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, τοπία, αλλά και τον καθημερινό μόχθο των αγροτών, μ’ ένα κλικ, σε ασπρόμαυρο φόντο.

Πολύ γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία, αλλά και ευρύτερα, ο μπαρμπα – Κώστας ή «Μαδίκος» όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ο «λαϊκός ιστοριογράφος» της Ζαγοράς που έγραψε την ιστορία του τόπου, με τη φωτογραφική του μηχανή.

Ο Κώστας Ρούσσης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία τις δεκαετίες 1960 και 1970, αποτυπώνοντας μέσα από τον φακό του, πέρα από πρόσωπα, την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα της Ζαγοράς. Το βιβλίο «Κώστας Ρούσσης – Ανωνύμων Ταυτότητες», που κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο», με κείμενα των Ευφροσύνη Δοξιάδη, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Φίλιππου Κουτσαφτή, Αλεξάνδρας Σιώτου, είναι ένα λεύκωμα με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, που ανακαλεί στη μνήμη όλων μια Ελλάδα που χάθηκε, είναι μια έκδοση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Ζαγοράς.

Τον λαϊκό φωτογράφο Κώστα Ρούσση, έναν Ζαγοριανό με εμφανές αποτύπωμα στην πολιτισμική ιστορία της περιοχής, τίμησε στις 28 Αυγούστου 2016 ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανωνύμων Ταυτότητες» και με αφορμή τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Σημαντικό μέρος της δουλειάς του κοσμεί επίσης τον δεύτερο τόμο της δίτομης έκδοσης με την ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, «ZAGORIN», που εντάχθηκε επίσης στον εορτασμό για τα 100 χρόνια του συνεταιρισμού.

Σημαντική προσωπικότητα και μεγάλο κεφάλαιο για τη Ζαγορά, ο Κώστας Ρούσσης ήταν πολύ αγαπητός σε όλους κι όλοι όσοι τον γνώρισαν μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την καλοσύνη, την εργατικότητα και την κοινωνική του παρουσία.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χθες το μεσημέρι στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Ζαγορά, παρουσία πλήθους κόσμου. Η περιοχή της Ζαγοράς αποχαιρέτησε τον κορυφαίο φωτογράφο, κρατώντας ως παρακαταθήκη μνήμης το έργο του, που έγραψε ιστορία.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου