ΤΟΠΙΚΑ

Ομαλοποιείται η κατάσταση σε Ν. Πήλιο και Ζαγορά

ομαλοποιείται-η-κατάσταση-σε-ν-πήλιο-κ-602185

Ομαλοποιείται από χθες η κατάσταση στους δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς –Μουρεσίου, μετά την προχθεσινή έντονη χιονόπτωση. Μηχανήματα της Περιφέρειας αποκαθιστούν σταδιακά την κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ μέσα στους οικισμούς επιχειρούν μηχανήματα των δήμων για τη διάνοιξη των δρόμων.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, το πρόβλημα τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ο παγετός. Με την ηλιοφάνεια όμως και την άνοδο του υδραργύρου, οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν και το έργο των δημοτικών συνεργείων έγινε πιο εύκολο μέσα στα χωριά.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, Ν. Φορτούνα, σε όλο το δήμο έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Έως το μεσημέρι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες σε ορισμένα μόνο τμήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος, είναι με τα σπασίματα σωλήνων ύδρευσης λόγω του παγετού, με αποτέλεσμα μεμονωμένα σπίτια μέσα στους οικισμούς να εξακολουθούν να μην έχουν νερό. «Τα συνεργεία του δήμου είναι όλα έξω, και παρεμβαίνουν για την σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών», ανέφερε.

«Τρέμουν» για τις ελιές

Στις Αφέτες οι κάτοικοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Μία αναφορά που υπήρξε για νοικοκυριό που δεν είχε θέρμανση εν μέσω παγετού, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής. Στάλθηκαν με αυτοκίνητο 4Χ4 ξύλα, για να ζεσταθεί το παγωμένο σπιτικό.

Οι κάτοικοι που είναι στην πλειοψηφία τους καλλιεργητές, τρέμουν για τις ελιές που έχουν στα κτήματά τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αφετών, Αναστάσιο Μαμούχα, η αγωνία είναι να ανοίξουν οι δρόμοι προς τα κτήματα, προκειμένου να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι καλλιεργητές και να διαπιστωθεί αν λόγω του παγετού υπάρχουν ζημιές στα ελαιόδεντρα. «Η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή μας και φέτος δεν είχαμε πολύ λάδι. Αν έχουν υποστεί ζημιά οι ελιές, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα», ανέφερε ο κ. Μαμούχας.

Στη Ζαγορά – Μούρεσι

Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, συνεργεία του Δήμου Ζαγοράς –Μουρεσίου ξεκίνησαν από το πρωί, τις επιχειρήσεις αποχιονισμού του οδικού δικτύου μέσα στα χωριά, ενώ στο κεντρικό οδικό δίκτυο επιχειρεί με μηχανήματα η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πατής Κουτσάφτης, ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν, ωστόσο η κίνηση πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ιδίως σε ορισμένα σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου, όπου εξακολουθεί να επικρατεί παγετός.

Με την άνοδο του υδραργύρου, έκλεισαν και οι βρύσες στα νοικοκυριά και σταδιακά αποκαθίσταται η λειτουργία των δεξαμενών ύδρευσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου