ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι παραγωγών για ελλείψεις σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή

φόβοι-παραγωγών-για-ελλείψεις-σε-κηπε-602173

Φόβους για σοβαρές ελλείψεις σε κηπευτικά και εσπεριδοειδή, το επόμενο διάστημα, λόγω του ολικού και παρατεταμένου παγετού στη Μαγνησία, εκφράζουν εκπρόσωποι της τοπικής λαχαναγοράς, ενώ σε εφιάλτη εξελίσσεται η κακοκαιρία για τους παραγωγούς που βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η καταστροφή θα είναι ολική στα κηπευτικά, που είναι και οι πιο ευαίσθητες καλλιέργειες, αλλά και σε ορισμένες κατηγορίες αειθαλών δέντρων, στα οποία ήδη φαίνονται τα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστα Λάμπρο ο ολικός και παρατεταμένος παγετός, κρατά τις καλλιέργειες στο νομό στην κατάψυξη. «Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια αν η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας σε ποιες καλλιέργειες υπάρχουν απώλειες και το ύψος της ζημιάς», σημείωσε ο κ. Λάμπρος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ωστόσο υπάρχουν φόβοι για τα χειρότερα, στα κηπευτικά, ιδίως τα πιο ευαίσθητα, όπως άνηθος, μαρούλια, αντίδια. Ελπίδες για μικρότερες καταστροφές σε πιο ανθεκτικά κηπευτικά όπως τα παντζάρια.

Απαισιόδοξοι είναι επίσης οι παραγωγοί που βλέπουν ήδη ζημιές σε νεραντζιές, μανταρινιές και λεμονιές.

Πριν την επέλαση του χιονιά, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ είχε καταγράψει σε όλο το νομό σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι καλλιέργειες. Τα αποτελέσματα του παγετού θα φανούν το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο, το κρύο είναι ωφέλιμο για τις καλλιέργειες αλλά και τη μείωση των πληθυσμών των εντόμων. «Τόσο κρύο όμως και τόσο παρατεταμένο, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ζημιές. Το μέγεθός τους θα φανεί με την άνοδο του υδραργύρου. Προς το παρόν οι καλλιέργειες βρίσκονται στο… ψυγείο», είπε.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου