ΤΟΠΙΚΑ

Τους πήγαιναν μέχρι και… τσιγάρα

τους-πήγαιναν-μέχρι-και-τσιγάρα-602122

Ανθρώπινες ιστορίες, πίσω από την μεγάλη επιχείρηση αποχιονισμού του πολεοδομικού συγκροτήματος, που πλήγηκε από το χιονιά και τον παγετό, αποκαλύπτει η επόμενη ημέρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δημοτικοί σύμβουλοι του Βόλου και εθελοντές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της «μάχης», δεν δίστασαν να κάνουν… παράκαμψη στον αποχιονισμό για να εξυπηρετήσουν δημότες για λόγους υγείας ή ακόμη και για να τους πάνε… τσιγάρα.

Οι κλήσεις πολιτών που καλούσαν σε βοήθεια για σημαντικούς ή πιο ασήμαντους λόγους, δεν έπεσαν στο κενό. Ο δήμος ανταποκρίθηκε ακόμη και στις πιο μικρές καθημερινές ανάγκες, ιδίως για άτομα μεγάλης ηλικίας που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ακόμη και να βγουν έξω από το σπίτι τους.

Ανοιξαν δρόμο για κηδεία

Την Τετάρτη το βράδυ, εκχιονιστικά μηχανήματα που επιχειρούσαν στην περιοχή από το Φυτόκο και πάνω, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους και να απεγκλωβίσουν οικογένειες που βρέθηκαν αποκλεισμένοι από το χιονιά στα σπίτια τους, πήραν εντολή για… παράκαμψη.

Το τηλεφωνικό κέντρο του Δημαρχείου, όπου απευθύνονται οι πολίτες για έκτακτες ανάγκες, σήμανε συναγερμός από δημότη που ζητούσε βοήθεια για τη διάνοιξη δρόμου από σπίτι στο Ελαιοτριβείο Φυτόκου για να μπορέσει να βγει η νεκρώσιμη πομπή. Μια ολόκληρη οικογένεια έζησε το δικό της δράμα: από τη μία θρηνούσε για την απώλεια του αγαπημένου της προσώπου, και από την άλλη αγωνιούσε για την τέλεση της κηδείας, καθώς η πομπή δεν μπορούσε καν να βγει από το σπίτι.

Γκρέιντερ, με εντολή της αντιδημάρχου καθαριότητας, Βιολέτα Καντόλα, εκχιόνισε το δρόμο μπροστά από το σπίτι και τη διαδρομή, προκειμένου να γίνει η κηδεία.

Ιατρικά περιστατικά

Φύλακας – άγγελος αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά για νεφροπαθείς της πόλης, το μέλος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος. Συνολικά τις δύο τελευταίες ημέρες, μετέφερε από το σπίτι τους, όπου ήταν εγκλωβισμένοι, μέχρι το νοσοκομείο και ιδιωτικές κλινικές και αντίστροφα, συνολικά 9 νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ένα περιστατικό αφορούσε στην περιοχή του Κόκκινου στη Ν. Αγχίαλο και ένα στο Βελεστίνο ενώ τα υπόλοιπα ήταν παντού μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Ο ίδιος ήταν εκείνος που φρόντισε να παραδώσει κατ’ οίκον νερό και τρόφιμα σε δύο κατάκοιτες γυναίκες στη Ν. Ιωνία, ενώ χθες το πρωί, παρέλαβε από τη Σπ. Σπυρίδη με Γαζή, περιστατικό δημότη που υπέστη εγκεφαλικό και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο Βόλου.

Μοίραζαν αλάτι…

Γιώργος Πράττος, Ανδρέας Ζέρβας και Αποστόλης Μαλαματίνης, έκαναν διανομές κατ’ οίκον με σακούλες αλάτι για να εξυπηρετήσουν δημότες σε γειτονιές της πόλης, που μένουν σε στενά και τα μηχανήματα αποχιονισμού, περνούν από εκεί σε δεύτερο χρόνο.

…μέχρι και τσιγάρα

«Γνωρίζουμε ότι ο αποχιονισμός θα πάρει χρόνο, όμως δεν έχουμε ούτε τσιγάρο να καπνίσουμε». Την ευγενική έκκληση από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, από ηλικιωμένη πάνω από τα Μελισσάτικα, δεν… πήρε ο αέρας. Ο ίδιος ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, έσπευσε να αγοράσει τσιγάρα, αλλά και νερό και ψωμί, και να τα παραδώσει στην μεγάλης ηλικίας κυρία που ευγενικά έθεσε ζήτημα αποκλεισμού της μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

Δεν ήταν όμως η μοναδική περίπτωση. Γ. Πράττος, Αν. Ζέρβας και Απ. Μαλαματίνης έκαναν διανομή κατ’ οίκον σε δημότες ψωμιού, νερού και τσιγάρων σε Άνω Βόλο, Αγ. Γεώργιο. Οι ίδιοι αγόρασαν φάρμακα και παρέδωσαν σε ασθενείς σε Αγία Παρασκευή και Φυτόκο.

Όπου υπήρχε ανθρώπινη ανάγκη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, έγιναν τα αδύνατα δυνατά για να ικανοποιηθεί, μέχρι τα μηχανήματα να φθάσουν σε όλους τους δρόμους και όλοι να έχουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου