ΤΟΠΙΚΑ

2 εκατομμύρια το… XL κανόνι των ξενοδόχων!

2-εκατομμύρια-το-xl-κανόνι-των-ξενοδόχ-851206

Εντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει στους ξενοδόχους της Μαγνησίας, και όχι μόνο, η αναστολή λειτουργίας της αγγλικής εταιρίας “XL” λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, καθώς η ζημιά που έχει υποστεί ο Νομός, υπερβαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ξενοδόχων, τα 2 εκ. ευρώ. Ηδη από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν οι συντονισμένες κινήσεις, προκειμένου να επιστρέψουν στην βάση τους οι εκατοντάδες Βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ όπως υπολογίζεται, το μεγαλύτερο οικονομικό “άνοιγμα” βαρύνει τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Κασσιδόκωστας “η ζημιά που υπέστη η Σκιάθος υπερβαίνει τα 2 εκ. ευρώ, αν λάβουμε υπόψη ότι η εν λόγω εταιρία είχε το 30% περίπου των κρατήσεων στα καταλύματα του νησιού, ενώ παράλληλα, προσθέτει, το γεγονός αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο”. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Ενωσης Ξενοδόχων και των τοπικών ιθυνόντων της Εταιρίας “οι περισσότεροι Αγγλοι τουρίστες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και όπως υπολογίζουμε οι 150 περίπου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, θα έχουν αναχωρήσει έως τις προσεχείς ημέρες” προσθέτει ο κ. Κασσιδόκωστας.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης, υπογραμμίζει ότι “ είναι μεγάλο πλήγμα για το νησί, διότι πέρα από τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων, έχουν πληγεί και οι υπόλοιποι επαγγελματίες του νησιού, όπως εστιάτορες κλπ, διότι κάθε εβδομάδα επισκέπτονταν 1.200 περίπου Αγγλοι τουρίστες τη Σκιάθο, οι οποίοι ήταν η κινητήριος δύναμη του εμπορίου”. Οπως εκτιμά ο κ. Πλωμαρίτης “το γεγονός αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα αντίκτυπο στο νησί γιατί επρόκειτο για μια μεγάλη αεροπορική εταιρία, η οποία δεν ξέρουμε, αν θα αναπληρωθεί” και προσθέτει “από την πλευρά μας θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση”.

Στη Σκόπελο
Αντίστοιχο κλίμα προβληματισμού επικρατεί και στην γειτονική Σκόπελο, όπου η οικονομική ζημιά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μεταφράζεται αριθμητικά σε 150.000 ευρώ περίπου. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Γιολδάσης “υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες από την αγγλική πολιτεία, προκειμένου να επιστρέψουν στην βάση τους οι Βρετανοί Τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί, καθώς ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή συντονισμένες προσπάθειες προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση”. Η εν λόγω εταιρία αντιπροσώπευε ουσιαστικά ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, γεγονός που “μεταφράζεται σε 15.000 περίπου άτομα και στα τρία νησιά” επισημαίνει ο κ. Γιολδάσης, ο οποίος διατυπώνει το ερώτημα που απασχολεί την πλειοψηφία “ πώς θα μπορέσουν οι άλλες Εταιρίες να απορροφήσουν μερίδιο της αγοράς αυτής της Εταιρίας, η οποία ήταν πάρα πολύ μεγάλη”. Παράλληλα καθιστά σαφές ότι “η στεναχώρια είναι παντού διάχυτη, γιατί χάθηκαν χρήματα. Από κει και πέρα, συνεχίζει, υπάρχει σαφώς αναστάτωση όταν σημειώνονται πτωχεύσεις, γενικότερα στην αγορά, και οι τρέχουσες εξελίξεις δημιουργούν σαφώς πεδίο προβληματισμού για όλους” καταλήγει ο κ. Γιολδάσης.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης αναφέρει από την πλευρά του ότι “για ακόμη μια φορά έχουν πληγεί ορισμένοι επιχειρηματίες στο νησί μας από την χρεωκοπία της συγκεκριμένης εταιρίας, με αποτέλεσμα οι κόποι μιας χρονιάς να πάνε χαμένοι για αρκετούς, ενώ το πρόβλημα είναι εντονότερο στους ιδιοκτήτες μικρών μονάδων, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον χειμώνα που περιμένουμε. Σαν Δήμος, προσθέτει ο κ. Βασιλούδης, θα ζητήσουμε ενημέρωση από τους Ελληνες εκπροσώπους τι ακριβώς συμβαίνει, πόσο ακριβώς είναι το άνοιγμα και τι προοπτική υπάρχει για να καλυφθεί.”

Στην Αλόννησο
Η ζημιά που υπέστη η Αλόννησος υπολογίζεται σε 30.000 ευρώ και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου κ. Ευσταθίου “το κλίμα προβληματισμού είναι έντονο, διότι κάποιοι ιδιοκτήτες έχασαν τη σεζόν τους και όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν χειμώνα με δόσεις δανείων, είναι εμφανής η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί”. Για τους 30 περίπου Αγγλους που βρίσκονται στην Αλόννησο “λαμβάνεται μέριμνα από την Πολιτική Αεροπορία της Αγγλίας, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”. Η συγκεκριμένη εταιρία εκπροσωπούσε το 5% της συνολικής τουριστικής κίνησης του νησιού αλλά όπως εκτιμά ο κ. Ευσταθίου “τα αποτελέσματα από την πτώχευση της εταιρίας θα φανούν από την επόμενη χρονιά, δεδομένου ότι θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό, γενικότερα στην περιοχή μας, σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον προορισμό Σκιάθος-Σκόπελος-Αλόννησος. Ηδη, προσθέτει, οι θέσεις από Αγγλία περιορίζονται και αν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις, θα είναι σημαντικά μειωμένες την επόμενη χρονιά”. Κατά συνέπεια, οι πρωτοβουλίες των ξενοδόχων της Αλοννήσου θα στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή “ στην εντονότερη παρουσία στην αγγλική αγορά σε επίπεδο διαφήμισης αλλά και συμμετοχής σε εκθέσεις με συναφή χαρακτήρα” όπως επισημαίνεται.
Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βλάϊκος υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι “ δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στον τουρισμό, καθώς πλήττονται οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, τονίζει, το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται, όταν χάνονται κάποια χρήματα, ενώ έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχα επενδύσεις για την επόμενη χρονιά. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε το άνοιγμα προς το εξωτερικό, θα συμμετάσχουμε στις προγραμματισμένες εκθέσεις και ενδεχομένως να προστεθούν κι άλλες, διότι χωρίς προβολή δεν αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή” καταλήγει ο κ Βλάϊκος.

Στη χερσαία
Μαγνησία
Κλίμα προβληματισμού επικρατεί, εξάλλου, και στις τάξεις των ξενοδόχων της χερσαίας Μαγνησίας παρά το γεγονός ότι η ζημιά έχει μικρότερο οικονομικό άνοιγμα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας κ. Λεβέντης αναφέρει ότι “το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην χερσαία Μαγνησία είναι της τάξης των 70.000 ευρώ και αφορά περισσότερο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ η ζημιά γενικά σε επίπεδο Νομού υπολογίζεται σε 2 εκ ευρώ. Οι Αγγλοι που βρίσκονται στην χερσαία Μαγνησία, σύντομα θα έχουν επιστρέψει όλοι στην πατρίδα τους” τονίζει. Η συνεργασία με την εν λόγω εταιρία μεταφράζεται στο 1% της τουριστικής κίνησης στην χερσαία Μαγνησία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 20 περίπου Αγγλους τουρίστες ανά εβδομάδα αλλά “θα πρέπει να βρεθεί άλλη πρόσβαση, για να μην υπάρχει μακροπρόθεσμα πρόβλημα” όπως εκτιμά ο κ. Λεβέντης.
Η ομαλοποίηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ένα μεγάλο ζητούμενο και για αυτό τον λόγο η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου “ να αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα άπαξ δια παντός, διότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο να μπορεί να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις” όπως επισημαίνει ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Καρτάλης
Με αφορμή την κρίση που προέκυψε από την πτώχευση της αγγλικής αεροπορικής εταιρείας XL GROUP και των θυγατρικών της επιχειρήσεων, ο Βουλευτής Κώστας Καρτάλης πραγματοποίησε, κατά την παραμονή του στη Σκιάθο στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, κύκλο επαφών με το Δήμαρχο Σκιάθου και τις Ενώσεις Ξενοδόχων Σκιάθου. Παράλληλα είχε επικοινωνία, για το ίδιο θέμα, με την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Με βάση την κατάσταση που διαμορφώθηκε, ο Κώστας Καρτάλης κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας στην οποία επισημαίνονται τα εξής: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι οικονομικές επιπτώσεις από την κατάρρευση της XL Group ανέρχονται σε περίπου 2 εκ. ευρώ για τη Σκιάθο και σε περίπου 70.000 ευρώ για το Ανατολικό Πήλιο. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον τουρισμό της Μαγνησίας και ειδικότερα σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού, καθώς τις θέτει σε άμεσο επιχειρηματικό κίνδυνο. Είναι προφανές ότι απαιτείται ένα πλέγμα μέτρων που θα ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα τους τουριστικούς επιχειρηματίες που θίγονται, αλλά και θα τους διασφαλίσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο έναντι αντίστοιχων μελλοντικών κινδύνων.» Ο Κ. Καρτάλης ερωτά τους Υπουργούς:
-Αν στοχεύουν να τροποποιήσουν το φορολογικό κώδικα, ώστε τέτοιου είδους ζημίες, στο βαθμό που βεβαιώνονται, να καταγράφονται ως έξοδα της επιχείρησης
– Αν εξετάζουν μέτρα για την ασφαλιστική θωράκιση των τουριστικών επιχειρήσεων έναντι τέτοιων κινδύνων που συνδέονται και με τη λειτουργία των tour operators
– Αν εξετάζουν τη λήψη μέτρων (παράταση απόδοσης ΦΠΑ, παράταση στην πληρωμή της φορολογίας εισοδήματος και των εισφορών προς το ΙΚΑ, ταχύτερη εκταμίευση των δόσεων εγκεκριμένων επιδοτήσεων, κ.α.) ώστε να ανακουφισθούν προσωρινά οι πληγείσες επιχειρήσεις και να μην τεθούν σε κίνδυνο βιωσιμότητας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου