ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- Ζητούν αποκατάσταση των ζημιών

επαγγελματοβιοτεχνεσ-ζητούν-αποκατ-601325

Σημαντικό πλήγμα ο χιονιάς για τις τοπικές επιχειρήσεις

Τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό μέρος των υποδομών που υποστήριζε την οικονομική και κοινωνική ζωή απαξιώθηκε ή δεν είναι λειτουργικό, σημειώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, η οποία με επιστολή της προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, τους τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ζητά την αποκατάσταση των ζημιών των επιχειρήσεων.

Η ΟΕΒΕΜ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ύφεσης επί χρόνια. Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από τις οικονομικές δυσχέρειες των τοπικών κοινοτήτων αλλά και την ένδεια πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις.

Η Ομοσπονδία τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή, θεωρώντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό, η ΟΕΒΕΜ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών, με οδηγό τις προτάσεις της αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν (Ρόδος, Κεφαλονιά, Ήπειρος, Έβρος). Ειδικότερα η ΟΕΒΕΜ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθεί η δημιουργία κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις, και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης και των καταστρεμμένων εμπορευμάτων.

Επίσης ζητά ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα, για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, αιτείται απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

Ακόμη, ζητά απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος, απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους, απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017, παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

Με την επιστολή της αιτείται τέλος διευκολύνσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και μέτρα για την κοινωνική προστασία – κοινωνική συνοχή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου