ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγές στην πολεοδόμηση Τρικερίου

αλλαγές-στην-πολεοδόμηση-τρικερίου-601131

Τι προβλέπει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ)

Σημαντικές αλλαγές στον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό ακόμη και στην καθημερινότητα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Τρικερίου, προβλέπονται στο Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Τρικερίου, η β΄ φάση του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Πηλίου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι ενστάσεις της μείζονος μειοψηφίας επικεντρώνονται στην απουσία διαβούλευσης και την ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τις επερχόμενες αλλαγές, όχι μόνο στη δόμηση, αλλά και στους συντελεστές δόμησης, στις χρήσεις γης, τους κοινόχρηστους χώρου και γενικά όλο το πολεοδομικό σύνολο στη Δημοτική Ενότητα Τρικερίου.

«Το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που επιτρέπει να λυθούν σοβαρά ζητήματα για τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και η ύπαρξη πολεοδομικού σχεδιασμού στην ΔΕ Τρικερίου καθιστά εφικτό τον προγραμματισμό οργανωμένων αναπλάσεων, αλλά και των απαραίτητων έργων υποδομής», τονίζει ο Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Αγγ. Λεμονής και συμπληρώνει: «Το θέμα αφορά εκατοντάδες δημότες, ιδιοκτήτες ακινήτων στο Τρίκερι, την Αγ. Κυριακή και όλους τους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν στο Βόλο και αλλού. Δεν έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαβούλευση, να γίνουν παρουσιάσεις από τους μελετητές σε λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να ενημερωθούν οι συνδημότες για τις προβλέψεις του Σχεδίου;

Είναι δυνατόν να διοργανώνεται σύσκεψη στο Δημαρχείο Αργαλαστής για την παρουσίαση του Β’ Σταδίου της μελέτης που αφορά στο Τρίκερι; Είναι τόσο δύσκολο στη Δημοτική Αρχή Φορτούνα να απευθυνθεί στο λαό, στην τοπική κοινωνία, να την ενημερώσει υπεύθυνα από το να συγκαλεί μια σύσκεψη για τους τύπους στο Δημαρχείο; Εμείς θα επιδιώξουμε να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες σε όλους τους οικισμούς για το ΣΧΟΟΑΠ γιατί αφορά τον καθένα μας».

Η «Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ κοινότητας Τρικερίου Π.Ε. Μαγνησίας», προϋπολογισμού 146.491,65 ευρώ, είναι ενταγμένη στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας και συμβασιοποιήθηκε με τελικό ποσό 99.674,28 ευρώ. Το έργο αφορά στην εκπόνηση της μελέτης Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της πρώην Κοινότητας Τρικερίου Π.Ε. Μαγνησίας, σε δυο στάδια: Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διάγνωση των προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων του δήμου και τη διατύπωση της κατ’ αρχήν πρότασης ή των εναλλακτικών προτάσεων ρύθμισης της περιοχής. Το δεύτερο στάδιο, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Πηλίου, περιλαμβάνει τη λεπτομερή επεξεργασία του ΣΧΟΟΑΠ.

Η οικιστική ενότητα έχει πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 1.353 μόνιμους κατοίκους και προβλεπόμενο μόνιμο πληθυσμό 1.693 κατοίκους για το έτος – στόχο 2033. Ο συνολικός πληθυσμός της οικιστικής ενότητας (μόνιμοι και παραθεριστές) για το έτος 2033 ανέρχεται στους 3.178, ενώ ο πληθυσμός χωρητικότητας/κορεσμού είναι 4.826.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Θεσσαλίας, το Τρίκερι αποτελεί οικιστικό κέντρο 4ου επιπέδου, ενώ οι υπόλοιποι οικισμοί είναι 5ου επιπέδου.

Οροι δόμησης – Αρτιότητα

Το όριο αρτιότητας ορίζεται στα 6 στρέμματα χωρίς παρεκκλίσεις και ειδικά για τις τουριστικές χρήσεις αρτιότητα στα 15 στρέμματα και συντελεστής δόμησης ίσος με 0,1. Κατά τα λοιπά ακολουθούνται οι διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης και η προαναφερθείσα νομοθεσία, όπως ισχύει.

Προτεινόμενοι όροι δόμησης

Σημειώνεται ότι με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. θεσμοθετούνται μόνο οι μέσοι συντελεστές δόμησης. Η αρτιότητα και οι λοιποί όροι δόμησης θα καθοριστούν με τις πολεοδομικές μελέτες οι οποίες θα εκπονηθούν μετά την έγκριση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.

Για τους οικισμούς Τρίκερι, Αγία Κυριακή, Αγία Σοφία, Γεροπλίνα, Κόττες και Παλαιό Τρίκερι προτείνεται να παραμείνουν ίδιοι με τους σημερινούς. Όσον αφορά στους μη οριοθετημένους οικισμούς Άγιος Γεώργιος και Πύθος, δεν προτείνεται η οριοθέτησή τους καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (αριθμός κτιρίων και απόσταση μεταξύ τους) και θα συνεχίζουν να δομούνται με τους εκτός σχεδίου όρους δόμησης. Άλλες τροποποιήσεις ως προς τους μέσους συντελεστές δόμησης δεν προτείνονται.

Ζώνες Περιορισμού και Ελέγχου της Δόμησης (ΠΕΠΔ)

Σύμφωνα με το Ν. 2508/97 «περί βιώσιμης ανάπτυξης» και τις προδιαγραφές προτείνεται ο καθορισμός Περιοχών Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ) σε όλες τις περιοχές της Δ.Ε., εκτός των οριοθετημένων οικισμών Τρικερίου, Αγίας Κυριακής, Αγίας Σοφίας, Γεροπλίνας, Κόττες και Παλαιού Τρικερίου, εκτός του ορίου επέκτασης του οικισμού Τρικερίου, εκτός των περιοχών Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) και Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΧ).

Στις ΠΕΠΔ τίθενται περιορισμοί στη δυνατότητα εγκατάστασης ορισμένων από τις χρήσεις που περιλαμβάνει το υφιστάμενο καθεστώς της «εκτός σχεδίου δόμησης» και στη δυνατότητα ανέγερσης των μεγεθών που προβλέπονται. Για κάθε περιοχή προτείνεται η δυνατότητα συνύπαρξης πολλών χρήσεων, συμβατών αφενός μεταξύ τους και αφετέρου με τον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται ευελιξία μέσα στο πλαίσιο των γενικών περιορισμών που τίθενται από τους στόχους προστασίας του φυσικού τοπίου και της ανάπτυξης. Η ένταση των χρήσεων, αντανακλά σε μεγέθη δόμησης, πέραν των οποίων θα επέρχετο απαξίωση του χώρου.

Στάθμευση

Στον οικισμό του Τρικερίου, προτείνεται η διερεύνηση για τη δημιουργία και χωροθέτηση επιπλέον δημοτικών χώρων στάθμευσης, όπου θα πρέπει να προηγηθεί η εκτίμηση της χωρητικότητας και των αναγκών σε στάθμευση. Ειδικότερα, προτείνεται η χωροθέτηση νέων χώρων σε χρήση γενικής κατοικίας στην προτεινόμενη επέκταση του οικισμού. Η διαθέσιμη γη θα εξασφαλισθεί μέσω της πολεοδόμησης της περιοχής ή μέσω διαφόρων μηχανισμών απόκτησης γης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου