ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστά Δικαστήρια όλη την εβδομάδα

κλειστά-δικαστήρια-όλη-την-εβδομάδα-851206

Καθολική ήταν η συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των τετραήμερων κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου. Αποτέλεσμα ήταν να μην πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση δικαστηρίου που είχαν προγραμματιστεί για χθες, ενώ οι υπηρεσίες λειτούργησαν μόνο με προσωπικό ασφαλείας.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν μέχρι την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή τα δικαστήρια δεν θα λειτουργήσουν, καθώς είναι αργία λόγω της γιορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτη των νομικών. Τα βασικά αιτήματα παραμένουν οι προσλήψεις, η εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής και η οικονομική αναβάθμιση.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, από τις 9.000 οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, οι 2.300 είναι κενές και μάλιστα τη στιγμή που η συσταθείσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης αρμόδια επιτροπή αποφάνθηκε ότι χρειάζονται 800 επιπλέον θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2007 εκδόθηκαν από τα Πρωτοδικεία της χώρας 1.247.549 αποφάσεις και κατατέθηκαν προς επεξεργασία 770.000 μηνύσεις, από τις οποίες οι 230.000 στην Αθήνα. Επίσης την τελευταία πενταετία υπερτριπλασιάσθηκε η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των δικαστικών υπαλλήλων. Δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση χειριστή υπολογιστών.
Ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούσαν το 2007 είναι λιγότερος από αυτόν του 1988, ενώ η δικαστηριακή ύλη έχει αυξηθεί κατά 30%.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν και την αύξηση των αποδοχών τους, που είναι καθηλωμένες -όπως αναφέρουν- εδώ και μία δεκαετία.
Σημειώνουν ότι παρά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν επιλύθηκε κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα.
Ειδικότερα οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν:
• Προσλήψεις δικαστικών υπάλληλων
• Αύξηση επιδόματος ειδικών συνθηκών
• Ειδικό μισθολόγιο δικαστικών υπάλληλων
• Αύξηση των εξόδων κίνησης και μετακίνησης
Όπως προαναφέρθηκε, στην απεργία συμμετέχει και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, ο οποίος θέτει ως ένα παραπάνω αίτημα, που αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, για το οποίο δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου