ΤΟΠΙΚΑ

Με το πόδι στο πεντάλ… οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

με-το-πόδι-στο-πεντάλ-οι-ιδιοκτήτες-το-599941

Το πράσινο φως περιμένουν εναγωνίως οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, μετά από έναν χρόνο απραξίας και πολύμηνη αναμονή για την αποζημίωση κενών θέσεων. Με την 15η Μαΐου να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και την ελπίδα για έναρξη ταξιδιών και εκδρομών να κυριαρχεί, οι επαγγελματίες του κλάδου περιμένουν την στιγμή που θα ανοίξει και πάλι ο κύκλος εργασιών, που πάγωσε λόγω της πανδημίας, προκαλώντας ανατροπές στα ταξιδιωτικά δεδομένα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με ιώβεια υπομονή περιμένουν το σήμα εκκίνησης οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, που βλέπουν να πιστώνεται, επιτέλους, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η αποζημίωση κενών θέσεων, μετά από πολύμηνη αναμονή.

«Αρχισε να καταβάλλεται η αποζημίωση κενών θέσεων για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2020. Εγιναν κάποιες πληρωμές πριν το Πάσχα, την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν και άλλες πληρωμές και σταδιακά, κατατίθενται στους λογαριασμούς των συναδέλφων τα χρήματα από τις αποζημιώσεις» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Σιμώτας, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων και λεωφορείων Μαγνησίας.

Με την αποζημίωση των κενών θέσεων να λειτουργεί ως τονωτική ένεση για τον πολύπαθο κλάδο, την ίδια στιγμή, το ποσοστό πληρότητας στα λεωφορεία αυξήθηκε από 65% στο 85%, με τους επαγγελματίες να προσβλέπουν σε σταδιακή επάνοδο της πληρότητας στο 100% όπως ίσχυε στην περίοδο προ πανδημίας.

Μηδενικό παραμένει, στο μεταξύ, το ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εξορμήσεις, με τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων να καταρτίζουν τα πρώτα προγράμματα, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, πλην όμως «δεν υπάρχει ακόμη ζήτηση για τον Μάιο» ανέφερε ο κ. Σιμώτας, για να προσθέσει «ελπίζουμε να υπάρξει μεταγενέστερα, μέσα στο καλοκαίρι».

Το τείχος ανοσίας σε συνδυασμό με την συνέχιση των εμβολιασμών, αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ταξίδια, με τον κ. Σιμώτα να επισημαίνει ότι «ο κόσμος είναι ακόμη διστακτικός. Δύσκολη η εξίσωση φέτος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ανοίξει πάλι ο κύκλος εργασιών. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, με πλήρη τήρηση των πρωτοκόλλων. Τα λεωφορεία μας είναι έτοιμα, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τον κόσμο».

Με την κατάσταση να παραμένει δύσκολη, ο ίδιος επαγγελματίας επεσήμανε ότι «περιμένουμε να μας ενημερώσει το Υπουργείο Τουρισμού ποια επιπλέον δεδομένα θα ισχύσουν για τα τουριστικά λεωφορεία. Οι μάσκες και τα αντισηπτικά παραμένουν, αλλά αναμένουμε ενημέρωση για το ζήτημα των εμβολιασμών και των self tests. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούμε, για να είμαστε όλοι καλυμμένοι και προχωρούμε στην επόμενη μέρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου