ΤΟΠΙΚΑ

Εργα Τσέχου ζωγράφου στο Πορφυρογένειο

εργα-τσέχου-ζωγράφου-στο-πορφυρογένε-851206

Εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή 10 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά, η έκθεση έργων του πολυβραβευμένου Τσέχου καλλιτέχνη Άντολφ Μπορν, στην οποία θα παραστεί η Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κυρία Hana Mottlova. Η έκθεση, «Σάτυροι, Ναϊάδες και άλλα ζώα» μεταφέρθηκε στην Αγριά μετά από πολύ επιτυχημένη παρουσίαση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» στην Αθήνα από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Οκτωβρίου. Ο Τσέχος ζωγράφος, χαράκτης, γελοιογράφος, εικονογράφος και σκηνογράφος Adolf Born γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1930 στην πόλη Τσέσκε Βέλενιτσε της Νότιας Τσεχίας. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλλιτεχνικού και Βιομηχανικού Σχεδίου της Πράγας και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Πράγας. Αποφοίτησε το 1955 και έκτοτε εργάζεται ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Η ομάδα Μάτσοουρεκ – Μπορν – Ντόουμπραβα δημιούργησε από το 1972 σειρά ταινιών κινούμενων σχεδίων που έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς και κυκλοφόρησαν σε πολλές χώρες του κόσμου.
Στο έργο του κυριάρχησε η χαρακτική, με τεχνικές σε χαλκό όπως η ξηρή χάραξη και η οξυγραφία, και η λιθογραφία. Με την έγχρωμη λιθογραφία ασχολήθηκε από το 1964, παλαιότερα δούλευε την ξυλογραφία και την ασπρόμαυρη και την έγχρωμη λινοτυπία. Η ξεχωριστή εικαστική έκφραση που χαρακτηρίζει τα έργα του καλλιτέχνη πηγάζει από την ιδιάζουσα θεώρηση του κόσμου, μια ματιά χιουμοριστική και ιλαροτραγική μαζί. Στα έργα του εμπνέεται από τα ταξίδια, από πρόσωπα της ιστορίας, της λογοτεχνίας και από μυθολογικούς ήρωες που θαυμάζει, από το θέατρο και τις αναμνήσεις του από πανηγύρια της παλαιάς Πράγας.
Ο Άντολφ Μπορν εικονογράφησε 362 βιβλία, συνεργάστηκε εικαστικά σε 64 ταινίες και δημιούργησε σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις. Από το 1959 πραγματοποίησε 144 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 81 σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Τσεχία και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.
Στη διάρκεια της μακράς παρουσίας του στο διεθνές εικαστικό προσκήνιο ο Μπορν τιμήθηκε πολλές φορές για το έργο του: μετράει 30 διακρίσεις και βραβεία για εικονογραφήσεις, 22 για γελοιογραφίες, χαρακτικά και σχέδια, και 23 για ταινίες κινούμενων σχεδίων σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ.
Η δουλειά του Βοrn επηρεάζεται από τα ταξίδια του, από το θέατρο, από τον θαυμασμό του για ιστορικά και λογοτεχνικά πρόσωπα και από μυθολογικούς ήρωες.
Η έκθεσή του, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή μας αποτελείται από 42 λιθογραφίες που εμπνέονται από τα ταξίδια του καλλιτέχνη και της γυναίκας του Έμμας στην Ελλάδα, την οποία το ζεύγος Born επισκέπτεται κάθε χρόνο.
Ήδη πολλά Σχολεία της περιοχής μας, που πληροφορήθηκαν από τον Τύπο για την έκθεση, έχουν κανονίσει από την επόμενη εβδομάδα επισκέψεις στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα, στην Αγριά, προκειμένου οι μαθητές να προσεγγίσουν την εικονογραφική τέχνη του Τσέχου καλλιτέχνη.
Η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: 10.00 – 13.00 το μεσημέρι και 18.00 – 21.00 το απόγευμα, κάθε μέρα, εκτός Κυριακής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου