ΤΟΠΙΚΑ

Δούρειος ίππος η νομοθεσία για το ελληνικό ρουσφέτι

δούρειος-ίππος-η-νομοθεσία-για-το-ελλη-5994

Πλήθος κόσμου στη χθεσινή εκδήλωση στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο

Παρά την οικονομική κρίση και τα βάρη που κουβαλά στον έβδομο χρόνο ύφεσης το ρουσφέτι εν έτει 2016 όχι μόνο εξακολουθεί να επιβιώνει στην Ελλάδα, αλλά δύσκολα μπορεί και να ελεγχθεί από τα Δικαστήρια, ακόμη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ίδια η νομοθεσία λειτουργεί ως Δούρειος Ιππος για τη διαιώνισή του αν και αυτό αποτελεί πηγή των μεγαλύτερων οικονομικών δεινών με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυδαίδαλο και κοστοβόρο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που υπήρχε ακόμη στην Ελλάδα το 2008.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας χθες στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Φίλης Αρναούτογλου, που μίλησε με θέμα «το ρουσφέτι στην ελληνική νομοθεσία» κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου παραδεχόμενος ότι, η συνταγματικότητα των ρουσφετιών δεν μπορεί να ελεγχθεί -τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους- από τα Δικαστήρια λόγω του έννομου συμφέροντος.

Οπως εξήγησε, υπάρχουν ατομικά ρουσφέτια και νομοθετικά. Τα ατομικά είναι για παράδειγμα η προαγωγή του α’, ο διορισμός του β’. Τα νομοθετικά διαταξούλες που ψηφίζονται από τη Βουλή. Ο κ. Αρναούτογλου είπε ότι οι προσπάθειες προσβολής των ρουσφετιών σκοντάφτουν στο έννομο συμφέρον, καθώς χρειάζεται εκείνος που κάνει την καταγγελία να θίγεται ο ίδιος προσωπικά.

Ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότεινε να εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νομιμότητα όχι ενός νομοσχεδίου, αλλά ενός σχεδίου νόμου. Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής σε μία Αρχή, όπως στο Γενικό Επίτροπο Διοίκησης ή στο Συνήγορο του Πολίτη, ώστε καταγγελίες με σοβαρά στοιχεία να εξετάζονται. «Αυτή τη στιγμή τα ρουσφέτια στο μεγαλύτερο μέρος τους ουσιαστικά δεν ελέγχονται από τα Δικαστήρια» συμπλήρωσε.

Εξυπηρέτηση ημετέρων

Δούρειο ίππο χαρακτήρισε εξάλλου τη νομοθεσία στην Ελλάδα για την κυριαρχία του ρουσφετιού, ο πρόεδρος τους Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης.

Οπως εξήγησε, οι τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, ήταν πάντα ένας τρόπος εξυπηρέτησης ημετέρων, αλλά όχι ο μοναδικός. Ενδεικτικά ανέφερε την προφορική συνέντευξη στη διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, τη διατήρηση του καθεστώτος των εκτάκτων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, τις αποσπάσεις, τις προσλήψεις υπαλλήλων στη Βουλή κομματικών στελεχών, τις μετατάξεις από το Στρατό στην Πολεμική Αεροπορία.

«Κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές έδιναν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ή ακόμη και σε χιλιάδες ρουσφέτια, να περιβληθούν τον μανδύα της νομιμότητας» είπε και αναφέρθηκε στο ρόλο που παίζει ο σταυρός προτίμησης στις βουλευτικές εκλογές, τον οποίο όπως είπε θέλουν και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι.

Απαύγασμα το ασφαλιστικό

Η συζήτηση άνοιξε με τον Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλη Ζουμπουλάκη, ο οποίος επικαλέστηκε ως τρανό παράδειγμα του αποτελέσματος του ρουσφετιού το ίδιο το πολυδαίδαλο και κοστοβόρο ασφαλιστικό σύστημα. Οπως εξήγησε, το 2008 υπήρχαν ακόμη στην Ελλάδα τόσα ταμεία, ώστε κάθε κοινωνική τάξη να έχει τη δική της ασφαλιστική μεταχείριση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου