ΤΟΠΙΚΑ

Οραμα γίνεται πραγματικότητα από τη «Μαγνήτων Κιβωτός»

οραμα-γίνεται-πραγματικότητα-από-τη-598051

«Σάρκα και οστά» παίρνει το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου με αποκλειστικό χορηγό τον Ομιλο ΗΡΑΚΛΗΣ – Τον Σεπτέμβριο η Ναυτική Εβδομάδα – Δημιουργείται Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

Το καινούργιο, μεγαλεπήβολο σχέδιο, το μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου που παίρνει «σάρκα και οστά», με αποκλειστικό χορηγό τον Ομιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, οι δράσεις που εντάσσονται στο πλάνο της φετινής χρονιάς και οι πολυεπίπεδες προσπάθειες που υλοποιούνται στο πεδίο της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης, αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες η «Μαγνήτων Κιβωτός», στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας να μετατίθενται τον Σεπτέμβριο, οι υπεύθυνοι της «Μαγνήτων Κιβωτός» ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ για τον προγραμματισμό δράσεων, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, με την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Αναφερόμενος στο μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτός», υπογράμμισε ότι «είναι δράση που προέκυψε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για το περιβάλλον».

Αναπτύσσοντας στο πλαίσιο των δράσεων της «Μαγνήτων Κιβωτός», υπογράμμισε τη σημασία της τρισδιάστασης αποτύπωσης των πέτρινων γεφυριών, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επανακατασκευή του παλιού γεφυριού της Τσαγκαράδας και την διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο συνέδριο που θα διοργανωθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στην περιοχή, με θέμα τον Ρήγα και τον ελληνικό διαφωτισμό, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ενώ ανέφερε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και η επιστροφή στην καθημερινότητα, η Ναυτική Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης «Αγιος Απόστολος ο Νέος» που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, με στόχο την επιμόρφωση του πληθυσμού.

Το μονοπάτι του Πηλίου

Εμφαση δόθηκε στο μεγάλο μονοπάτι του Πηλίου, που ξεκινά από το Καμάρι και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου. Πρόκειται για ιδέα του Νίκου Μαγγίτση και των συνεργατών του, που υλοποιείται με αποκλειστικό χορηγό τον Ομιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, με την προοπτική να αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού φίλους της πεζοπορίας και τους λάτρεις του Πηλίου. Η παραπάνω ιδέα, με πολλές προεκτάσεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού, «υιοθετήθηκε» από τη «Μαγνήτων Κιβωτός» στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες και φυσικό περιβάλλον».

Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Μιχάλης Βλάχος και η διευθύντρια επικοινωνίας του Ομίλου Ηρακλής Εύη Ιωαννίδου, που αναφέρθηκαν στα 110 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου, την κοινωνική προσφορά και τις ευρύτερες δράσεις που αναπτύσσονται, επισημαίνοντας, παράλληλα, τις δράσεις προβολής του μεγάλου μονοπατιού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «όραμα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», με την κ. Ιωαννίδου να επισημαίνει την διαρκή παρουσία του Ομίλου σε δράσεις που έχουν ως στόχο την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και της επιχειρηματικότητας.

Για το έργο μίλησαν επίσης ο Νίκος Μαγγίτσης και ο μελετητής Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, περιγράφοντας τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή, σε πολλαπλή βάση, προσφέροντας, παράλληλα, πεδίο εκπαιδευτικών επισκέψεων σε μαθητές.

Αποκλειστικός χορηγός o Ομιλος Ηρακλής

Τον σεβασμό και την αφοσίωσή του για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μια φορά ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική χορηγία της δράσης «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail). Η μεγαλεπήβολη αυτή δράση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων μετά την Ελληνική Επανάσταση, που συντονίζεται από την Επιτροπή και φέρει την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ενώνει τις δυνάμεις του με το φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» και τον Α.Ο. Αγριάς «ΑΘΛΟΣ» και κάνει πράξη «Εναν άθλο ακόμα για τη Φύση», στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ενας άθλος ακόμα». Με πηγή έμπνευσης την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του τόπου και οδηγό το όραμά του για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην καλλιέργεια των αναπτυξιακών προοπτικών, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την ενδυνάμωση της κοινωνίας της Μαγνησίας, μέσα από αυτό το περιβαλλοντικό και συνάμα αναπτυξιακό έργο στην περιοχή του Πηλίου.

Ειδικότερα, «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» αποτελεί μία πεζοπορική διαδρομή μεγάλης απόστασης 160,8 χιλιομέτρων, που διασχίζει όλη τη χερσόνησο του Πηλίου, από το Καμάρι Κεραμιδίου έως και την Αγία Κυριακή στο Τρίκερι. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, τα μονοπάτια αυτά, εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας για την περιοχή, θα καταστούν προσβάσιμα και θα αποκτήσουν νέα ζωή. Η διαδρομή θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές του τόπου, τονώνοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος της δράσης αυτής είναι να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας, προσελκύοντας τουρίστες, περιπατητές και δρομείς ορεινού τρεξίματος τόσο από την ελληνική όσο και τη διεθνή κοινότητα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτός» Ιγνάτιος δήλωσε σχετικά: «Την όμορφη αυτή ιδέα για τη δημιουργία του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» με πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και την προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο, υλοποιεί ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον».

Ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανέλαβε την αποκλειστική χορηγία της δράσης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το σεβασμό και την αφοσίωσή του για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες όπου έχει παρουσία. Σε συνεργασία με τους Δήμους, την Εκπαίδευση και τους τουριστικούς επιχειρηματίες της κάθε περιοχής, καθώς και με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, με «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» θα ξαναγίνουν τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα, την γαστρονομία, τα ιστορικά μνημεία και τις ομορφιές του Πηλίου με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον».

Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ Εύη Ιωαννίδου ανέφερε σχετικά: «Εδώ και 110 χρόνια, στον Ομιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευσή μας να δημιουργούμε αξία για τους εργαζόμενους και συνεργάτες μας, τους τοπικούς εταίρους, την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Με διαχρονική προτεραιότητα να αποτελούμε παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε, υλοποιούμε «Εναν άθλο ακόμα» στην Μαγνησία. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ πολιτισμού και ανθρώπου».

Ποικίλες δραστηριότητες

Στις δραστηριότητες, διαδικτυακές και διά ζώσης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός» Νίκος Τσούκας, επισημαίνοντας ότι «το προηγούμενο διάστημα, παρά τις αντιξοότητες, ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, «δεν έμεινε σε κενό γράμμα, αλλά ανέπτυξε δραστηριότητες εκδοτικές και διαδικτυακές».

Ποικίλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες αναφέρθηκε, παράλληλα, ο οργανωτικός γραμματέας του φορέα, Αλέξανδρος Καπανιάρης, παρουσία των μελών του ΔΣ.

Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στο εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Εξίσου σημαντικό πεδίο τα δωρεάν εξ αποστάσεως μαθήματα της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, καθώς επίσης η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Αγιος Απόστολος ο Νέος», που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού, με έδρα το Αλιβέρι και στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων. Παράλληλος στόχος ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η παροχή συμβουλευτικής σε ενήλικες, με την τοπική Εκκλησία να αποδεικνύεται πρωτοπόρος σε όλα τα πεδία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου