ΤΟΠΙΚΑ

Χειμερινό… καλοκαίρι

χειμερινό-καλοκαίρι-851206

Ο καιρός «τρελάθηκε», με τους μετεωρολόγους να περιμένουν το σαββατοκύριακο να σημειωθούν ρεκόρ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών.
Συγκεκριμένα στην Αττική, όπως και τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Κόρινθο, τη Λαμία, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως και έξι βαθμούς πάνω από τη μέση μέγιστη τιμή των τελευταίων 30 χρόνων, κάνοντας πολλούς να σκέφτονται ακόμη και το… σενάριο της παραλίας.
Ειδικότερα στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου, όταν κατά μέσον όρο αυτήν την εποχή δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τους 21 βαθμούς.
Για ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει μία φορά στα 50 χρόνια, έκανε λόγο ο κ. Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας, αναφέροντας ότι ο λόγος είναι τα κύματα ζεστού αέρα, που φτάνουν στη χώρα μας από τα νότια.

Ο λογαριασμός αργότερα

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες του ΑΠΘ, που χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρο το φαινόμενο. Η αύξηση της κατανάλωσης νερού για γεωργία και βιομηχανία θα σημάνει αύξηση του κόστους παραγωγής προϊόντων, που θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή.
Πρωτόγνωρο φαινόμενο άγνωστης αιτιολογίας, αλλά και διάρκειας χαρακτηρίζει τη ζέστη της εποχής ο καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Χρήστος Μπαλαφούτης. Οφείλεται στο ότι, για άγνωστο λόγο, ο αεροχείμαρρος που κινείται κάθε χρόνο από δυτικά προς ανατολικά και προκαλεί τον χειμώνα έχει σταθμεύσει στη Βόρεια Ευρώπη. Μέχρι πέρσι περνούσε πάνω από την Κεντρική Ευρώπη και τη χώρα μας και προκαλούσε τον χειμώνα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ανομβρία προκαλούν μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και των επιφανειακών νερών, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο νερό για άρδευση και βιομηχανία, τονίζει ο καθηγητής Υδραυλικής του Περιβάλλοντος Δημήτρης Τολίκας. Ηδη, λόγω της υπεράντλησης, εξαντλούνται οι παράκτιοι υδροφορείς σε Μακεδονία και Θράκη, όπου η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει πέσει ώς και 70 μέτρα. Αποτέλεσμα είναι η διείσδυση θαλάσσιου νερού και η υφαλμύρωση του γλυκού νερού, που γίνεται ακατάλληλο για ύδρευση και γεωργία.
Η υψηλή θερμοκρασία σημαίνει αύξηση της εξάτμισης του νερού και ανάγκη για περισσότερο νερό για πότισμα χωραφιών. Αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής, επισημαίνει ο καθηγητής Γεωπονίας Γιώργος Ζαλίδης. Ηδη, τονίζει, λόγω της αλατότητας του νερού στους κάμπους παρατηρήθηκε μείωση της ποιότητας του εδάφους, που συνεπάγεται λιγότερο έδαφος για καλλιέργεια και, κατ επέκταση, λιγότερη παραγωγή.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρώιμη καρποφορία των δέντρων. Με την πρώτη παγωνιά οι καρποί θα καταστραφούν, τονίζει ο καθηγητής Δενδροκομίας Μιλτιάδης Βασιλακάκης. Αυτό θα σημάνει απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς ροδάκινων και βερίκοκων, που συνεπάγεται απώλεια για την εθνική οικονομία.

Μπερδεύτηκαν

Ο φετινός χειμώνας, που θεωρείται ο θερμότερος από το 1880, «μπέρδεψε» τα είδη που είχαν πέσει σε νάρκη, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν και να αρχίσουν την αναπαραγωγή τους νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Παράλληλα, πτηνά που δεν μεταναστεύουν, όπως τα κοτσύφια, έχουν φτιάξει φωλιές για τα νεογνά τους.
«Αυτά που απειλούνται περισσότερο είναι τα πτηνά που διαβιώνουν όλο τον χρόνο στη Νότια Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη νεοσσούς οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στις κακές καιρικές συνθήκες» αναφέρει ο κ. Γιάννης Τσουγκράκης από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Λόγω του ζεστού χειμώνα έχουμε παρατηρήσει και αύξηση του αριθμού των πελαργών και άλλων μεταναστευτικών πτηνών, που παρέμειναν φέτος στη χώρα μας. Και αυτά μπορεί να έχουν προχωρήσει στην αναπαραγωγική διαδικασία και να απειλούνται τα νεογνά τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου