ΤΟΠΙΚΑ

Με ταχυδιυλιστήριο…

με-ταχυδιυλιστήριο-851206

Η «καρδιά» του συμπλέγματος των έργων για το φράγμα Παναγιώτικο, το ταχυδιυλιστήριο, θεμελιώθηκε χθες από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα και το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το Νότιο Πήλιο μέχρι και το Τρίκερι. Την πεποίθησή τους ότι θα τεθεί σε λειτουργία το έργο από το καλοκαίρι του 2009 εξέφρασαν οι αρμόδιοι φορείς.
Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ταχυδιυλιστηρίου και των δύο τμημάτων του παραλιακού κλάδου του δικτύου, από το Φράγμα μέχρι τη Μηλίνα και στη συνέχεια μέχρι το Τρίκερι, τα οποία έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, θα αξιοποιηθεί εν μέρει το Φράγμα Παναγιώτικο και θα είναι δυνατή η μεταφορά περίπου 1.250.000 κυβικών μέτρων νερού σε ετήσια βάση τόσο για την άρδευση 4.000 στρεμμάτων καλλιεργειών στην περιοχή της Κορώπης και, κυρίως, για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των οικισμών του Νοτίου Πηλίου μέχρι και το Τρίκερι.

Σημειώνεται ότι βάσει της σχετικής μελέτης υπολογίζεται ότι με τα εν λόγω έργα θα καλύπτονται οι αντίστοιχες ανάγκες για χρονική περίοδο πέραν των 40 ετών.

Το ταχυδιυλιστήριο αποτελεί ένα «μικρό εργοστάσιο», του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους κατασκευής του αφορά στην προμήθεια και στην εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Μετά από εντολή της Νομαρχιακής Αρχής προωθήθηκαν ήδη από τα τέλη τα τέλη Αυγούστου από τον Ανάδοχο οι απαιτούμενες παραγγελίες προμήθειας του μηχανολογικού εξοπλισμού σύγχρονης τεχνολογίας επεξεργασίας του νερού με φίλτρα ενεργού άνθρακα.

Με την εν λόγω τεχνολογία καθίσταται δυνατή η υλοποίηση του έργου με σχετικά μικρότερη συνολική δαπάνη, σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με σχετικά περιορισμένη επέμβαση στο περιβάλλον σε σχέση με την αρχική προμελέτη του έργου.

Ο Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας τόνισε πως «το συγκεκριμένο έργο αντιστοιχεί σε 1,8 εκ. ευρώ, τα οποία και είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει η ύδρευση. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται και το δευτερεύον δίκτυο και υπολογίζουμε ότι τη νέα χρονιά θα μπορούμε να δώσουμε νερό άριστης ποιότητας στους πολίτες».

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας επισήμανε πως «θεμελιώνουμε την καρδιά του συμπλέγματος αυτών των έργων, με τα οποία θα δοθεί μια οριστική λύση στο μείζον και χρονίζον πρόβλημα της υδροδότησης των παραλιακών οικισμών του Πηλίου. Το γεγονός όμως ότι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη θέση οφείλεται στις ενέργειες της παρούσας νομαρχιακής αρχής και στην καλή διοικητική διαχείριση του προβλήματος».

Ο κ. Παπατόλιας αναφέρθηκε και στον κίνδυνο εμπλοκής του έργου στο συμβούλιο της Επικρατείας, της ακύρωσής του και της απένταξής του. «Ελπίζουμε ότι μέχρι και το τέλος του έτους θα είναι περίπου ολοκληρωμένο το 80 με 90% του έργου και φιλοδοξούμε ότι από τις αρχές αυτού του καλοκαιριού θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία και να ανακουφίσει πραγματικά το θέμα της υδροδότησης των παραλιακών οικισμών του Πηλίου».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην βοήθεια που πρέπει να δοθεί από τη πολιτεία, δηλώνοντας σχετικά ότι «η πολιτεία πρέπει να αποδώσει τη δέουσα προσοχή και προτεραιότητα στο έργο και να στηρίξει οικονομικά την ΝΑΜ για τις περαιτέρω ενέργειες με ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ, που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ωφέλειες που συνεπάγεται αυτό το έργο για όλους τους οικισμούς του Πηλίου».

Ως «το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο Νότιο Πήλιο» χαρακτήρισε το φράγμα ο Δήμαρχος Αφετών κ. Θόδωρος Κουτσοφλίνης. «Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στο Νότιο Πήλιο για να λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα. Ελπίζουμε δε ότι με το ρυθμό των εργασιών μέχρι το καλοκαίρι το Νότιο Πήλιο θα μπορεί να υδρεύεται από το Φράγμα», είπε σχετικά ο κ. Κουτσοφλίνης.

Το Φράγμα Παναγιώτικο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα πέντε επιμέρους έργων τα οποία είναι:
1. Το Φράγμα Παναγιώτικο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από το 2003.
2. Ο Νότιος – Παραλιακός κλάδος δικτύου, από το Φράγμα μέχρι Μηλίνα, μήκους περίπου 37 χλμ., ο οποίος έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα.
3. Ο Νότιος – Παραλιακός κλάδος δικτύου από τη Μηλίνα μέχρι το Τρίκερι, μήκους περίπου 17 χλμ., ο οποίος ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του έτους.
4. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, το Ταχυδιυλιστήριο που θεμελιώνουμε σήμερα και θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80 με 90% μέχρι τέλη του έτους.
5. Ο Βόρειος – Ορεινός κλάδος του δικτύου, από το Φράγμα προς τους οικισμούς : Νεοχώρι – Λαμπινού – Καλαμάκι – Συκή – Αργαλαστή – Μετόχι – Λαύκος – Προμύρι – Πλατανιάς και άλλους παραλιακούς, προς το Αιγαίο, οικισμούς, ο οποίος προγραμματίζεται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται στα 10 εκ. € περίπου.

Στην τελετή θεμελίωσης παραβρέθηκαν και οι κ.κ. Δήμαρχος Μηλεών Απόστολος Αρέθας, Δήμαρχος Σηπιάδος Σταμάτης Βακούλας, Δήμαρχος Αργαλαστής Μιλτιάδης Γαϊτανάς και ο Πρόεδρος Τρικερίου Νίκος Φορτούνας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου