ΤΟΠΙΚΑ

Ειδική συνεδρίαση για τα καταδυτικά πάρκα~ Παγώνουν όλες οι διαδικασίες

ειδική-συνεδρίαση-για-τα-καταδυτικά-π-596197

Στο Βόλο θα συνεδριάσει προσεχώς με μοναδικό θέμα τα υποβρύχια μουσεία το περιφερειακό συμβούλιο

Τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στο Βόλο με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των καταδυτικών πάρκων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και των δήμων, αποφάσισε ομόφωνα χθες το απόγευμα το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι συλλόγων αλιέων και άλλων φορέων από τη Μαγνησία που διαφωνούν με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, σημειώθηκε αρχικά ένταση για διαδικαστικά θέματα καθώς είχε υποβληθεί αίτημα προ ημερησίας συζήτησης αλλά τελικά επήλθε ηρεμία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός καλωσόρισε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τους αλιείς και τους υπολοίπους εκπροσώπους φορέων από την περιοχή της Μαγνησίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρχε κανένας λόγος να ταλαιπωρείστε και να έρχεστε στη Λάρισα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου και να έρθω εγώ σε εσάς. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Με αφορμή δε, τις ενστάσεις που διατυπώνονται από αλιευτικούς και άλλους φορείς της Μαγνησίας για το θέμα των καταδυτικών πάρκων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός δήλωσε: «Ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε για όλη τη Θεσσαλία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να βρεθεί αντιμέτωπος με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Για το λόγο αυτό είμαστε ξεκάθαροι ως περιφερειακή αρχή: θα γίνει ότι αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Αν οι τοπικές κοινωνίες θεωρούν συμφέρον ότι πρέπει να γίνουν τα καταδυτικά πάρκα, ας γίνουν. Αν πάλι θεωρούν ότι δεν τους συμφέρει, να μη γίνουν. Εμείς είμαστε με τους ψαράδες και την κοινωνία. Αυτό που προέχει υπέρ πάντων είναι το καλό της Θεσσαλίας.

Οσοι πάλι επιχειρούν με τον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση να διατηρηθούν στην επικαιρότητα, να γνωρίζουν ότι το τέρας του λαϊκισμού δε θα αφήσει κανένα χέρι «αδάγκωτο», ούτε αυτό που το ταΐζει συστηματικά».

«Δεν είναι θέσφατο το επιχειρησιακό σχέδιο»

Υπέρ της συνεννόησης ώστε να προκύψει η καλύτερη λύση για τις τοπικές κοινωνίες, τάχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε διατυπώσει και στο Διοικητήριο Μαγνησίας στη σύσκεψη με εκπροσώπους αλιέων και του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

«Δεν είναι θέσφατο το επιχειρησιακό σχέδιο. Μέχρι το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στο Βόλο, δεν θα γίνει καμία ενέργεια για τα καταδυτικά πάρκα. Εμείς θέλουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να διαμορφώνουμε προοπτικές ανάπτυξης και είναι λάθος κάποιοι να εκμεταλλεύονται πολιτικά την ανησυχία των αλιέων. Τίποτα δεν θα γίνει αν δεν το θέλουν οι ίδιοι», κατέληξε.

Το ψήφισμα των αλιέων

Στο ψήφισμα που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρονται τα εξής: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλιευτικής παραγωγής Δήμου Αλμυρού, ο Σύλλογος Αλιέων Ν. Πηλίου, ο Σύλλογος Αλιέων Βόλου και ο Σύλλογος Αλιέων Σκοπέλου με το παρόν θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής: Εχοντας ενημερωθεί για την προμελέτη έργου ενιαίου καταδυτικού πάρκου στην περιοχή του Παγασητικού και στις νήσους Σποράδες από την εταιρεία «Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.», έχοντας συζητήσει με τα μέλη μας επαγγελματίες αλιείς και έχοντας έρθει σε επικοινωνία τα τέσσερα συλλογικά όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο της παράκτιας αλιείας στο Νομό Μαγνησίας έχουμε καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

  • Υπάρχουν αρκετά νομικά κενά και ασάφειες σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία Καταδυτικών Πάρκων και Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, καθώς και αντιφάσεις ανάμεσα στους ισχύοντες νόμους και τις προτάσεις της προμελέτης, που καθιστούν το έργο ανέφικτο.
  • Παρά τα νομικά κενά που παρουσιάζονται γίνονται ενέργειες που οδηγούν στην υλοποίησή του.
  • Οι θαλάσσιες εκτάσεις που δεσμεύονται (όπως φαίνεται στην προμελέτη, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα του έργου όπως και με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο) για αποκλειστική χρήση καταδύσεων αναψυχής είναι πολύ μεγάλες για τα δεδομένα του νοτιοδυτικού Παγασητικού.
  • Θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού και του φυσικού πλούτου του βυθού των θαλασσών δεν μπορεί να γίνεται αποκλείοντας τους ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα, ούτε μπορεί να γίνεται μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τη γνώμη τους.
  • Θεωρούμε ότι η όποια ενημέρωση έχει γίνει μέχρι στιγμής από αρμόδιους προς τις τοπικές κοινωνίες κ προς τους αλιείς είναι ελλιπής καθώς δεν έχουν συζητηθεί αναλυτικά όλες οι συνέπειες που το συγκεκριμένο έργο θα έχει στις ζωές τους σε καθημερινή βάση.

Με βάση όλα τα παραπάνω αιτούμαστε:

  1. Να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που έχουν παρθεί σε επίπεδο δημοτικό και περιφερειακό σχετικά με αυτή την προμελέτη και
  2. Να σταματήσει κάθε ενέργεια που προωθείται ουσιαστικά παράνομα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου