ΤΟΠΙΚΑ

Καραμπελιάς: Ζούμε την παρακμή του παρασιτικού εκσυγχρονισμού

καραμπελιάς-ζούμε-την-παρακμή-του-παρ-59566

Την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία του ελληνικού κόσμου, από την Άλωση έως την Επανάσταση, διατρέχει το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά «1821: Η Παλιγγενεσία» τόμος β΄ του τρίτομου έργου 1204-1922, Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση χθες στην αίθουσα του Συλλόγου των «Τριών Ιεραρχών» στο Βόλο.

Ο συγγραφέας και ιστορικός τόνισε πως: «ο νεώτερος ελληνισμός αρχίζει από το 1204, οπότε και συγκροτείται η σύγχρονη ελληνική συνείδηση. Και σε όλη αυτήν την περίοδο μέχρι και την ελληνική επανάσταση, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν αφενός τους Οθωμανούς, αφετέρου τους Δυτικούς που φοβούνται τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνικού κράτους. Και με το βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να απαντηθεί μια αποδομητική λογική που λέει ότι η Επανάσταση του 21’ είναι δημιούργημα της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτό είναι μύθευμα και αποδεικνύεται από τις 67 εξεγέρσεις και επαναστάσεις που προηγήθηκαν της Επανάστασης του 21’.

Επισήμανε πως σήμερα ζούμε την παρακμή του παρασιτικού εκσυγχρονισμού, δηλαδή ένας εκσυγχρονισμός που δεν στηρίχτηκε στη δική μας παράδοση, αλλά στηρίχθηκε σε εισαγόμενα στοιχεία. Επομένως δεν πρόκειται για μια απλή οικονομική κρίση. Και η μεγάλη ιστορική διαδρομή του έθνους επιχειρείται να αλλοιωθεί».

«Η δυναμική της παλιγγενεσίας», διατρέχει την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία του ελληνικού κόσμου, από την Άλωση έως την Επανάσταση. Δυναμική που θα κορυφωθεί με τις απόπειρες της σύνθεσης, το «Πεδεμόντιο» των Επτανήσων, την «άγρια ανωμαλία» της Σάμου, τη Φιλική Εταιρεία, ως προανάκρουσμα του ’21. Διονύσιος Φιλόσοφος και Λάμπρος Κατσώνης, Βελεστινλής και Λούκαρις, Φαναριώτες και κρυφό σχολειό, Δασκαλογιάννης και Υψηλάντης, Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας, ένα παλίμψηστο και μια πηγή γόνιμης αντιπαράθεσης που θα διαμορφώσει το πρόσωπό μας, πολυεδρικό και… ανολοκλήρωτο. Για το βιβλίο μίλησε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρ. Μπουκώρος, επισημαίνοντας ότι το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση των αιώνων της σκλαβιάς των Ελλήνων από τους Οθωμανούς και φωτίζει με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση. Το βιβλίο έχει να προσφέρει πολλά στην ιστοριογραφία, αλλά και στην κουλτούρα για το ποιοι είμαστε, περιέχει άγνωστες μέχρι σήμερα αναφορές και στην οικονομική κατάσταση του Πηλίου την εποχή εκείνη και δίνει απάντηση στα ερωτήματα για τον χαρακτήρα του επαναστατικού αγώνα κατά του Οθωμανικού ζυγού.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων πως λέγεται ότι η ιστοριογραφία στηρίζεται στο διάλογο και στον ανταγωνισμό των ιστορικών. Με την έννοια αυτήν, το βιβλίο του Γ. Καραμπελιά που παραθέτει απόψεις Σχολών της ιστορίας, είναι μια συνεισφορά στο διάλογο περί ιστορίας. Η ανάγκη του εκσυγχρονισμού που υπογραμμίζει ο συγγραφέας θεωρώντας ότι το έθνος εξελίχθηκε στη βάση της ορθόδοξης θρησκείας είναι σωστή, αλλά τίθεται το ερώτημα, αν μπορεί να υπάρξει τέτοιος εκσυγχρονισμός, αν πρώτα δεν εκσυγχρονιστεί και η Ορθοδοξία.

Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη οι κ.κ. Θαν. Σαμαράς, δημοσιογράφος Αντ. Σμυρναίος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ιστορικός κ. Κώστας Μοράρος και συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μέλη του Συλλόγου «Τρεις Ιεράρχες», συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων της πόλης κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου