ΤΟΠΙΚΑ

Περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία στη μονάδα ΟΚΑΝΑ του Βόλου

περιστατικά-από-όλη-τη-θεσσαλία-στη-μο-59551

Διακόσια είκοσι περιστατικά εξυπηρετούνται από τη μονάδα ΟΚΑΝΑ του Βόλου, αρκετά εκ των οποίων προέρχονται από διάφορες θεσσαλικές πόλεις, Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα.

Δεκάδες ενήλικοι χρήστες ουσιών, οι οποίοι επιθυμούν να απεξαρτηθούν, και διαμένουν σε διάφορες θεσσαλικές πόλεις, ταξιδεύουν μία ή και τρεις φορές την εβδομάδα, αντίστοιχα, προκειμένου να συναντήσουν τους ειδικούς του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο.

Η έλλειψη αντίστοιχων υποδομών σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, σε συνάρτηση με την πληθώρα των αιτημάτων που δέχεται η δομή που λειτουργεί στη Λάρισα, οδηγεί αρκετούς στην κατεύθυνση του Βόλου. Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος Θεοδόσης Γιαμουστάρης, υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, η μικρή λίστα αναμονής είναι ένας από τους λόγους που στρέφει αρκετούς ενήλικες, οι οποίοι επιθυμούν να απεξαρτηθούν, στη δομή του Βόλου.

Υπάρχει πληθώρα αιτημάτων από άλλες περιοχές, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ κατά την τελευταία εισαγωγή, τα δύο πέμπτα προέρχονταν από περιοχές εκτός Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, 25 άτομα είναι καταγεγραμμένα στη λίστα αναμονής της τοπικής δομής, ενώ στόχος των υπευθύνων είναι να μηδενιστεί το διάστημα αναμονής, προκειμένου «όταν απευθύνεται κάποιος σ’ εμάς, να παίρνει συγκεκριμένη ημερομηνία εισαγωγής στο πρόγραμμα», όπως επισημαίνει ο κ. Γιαμουστάρης.

Ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετούνται δεν έχει μεταβληθεί επί της ουσίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά και προέρχονται από όλη τη Μαγνησία, παράλληλα με τις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις, χερσαία και νησιωτική.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία κατέχουν πάντα σημαντική θέση στο ευρύτερο πλαίσιο των ενημερωτικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών από το θρανίο.

Στο μεταξύ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα όλα τα περιστατικά, ειδικά σε δύσκολες εποχές όπως η συγκεκριμένη που διανύουμε. «Είναι σημαντικό για μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε την ολοκληρωμένη θεραπεία, δηλαδή, να απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν εγκατεστημένη τοξικομανία, να μην έχουμε λίστα αναμονής, που είναι βασικό για μας, ώστε όταν κανείς διατυπώνει αίτημά του για θεραπεία, να δίνεται άμεσα, συγκεκριμένη ημερομηνία», υπογραμμίζει ο κ. Γιαμουστάρης. Παράλληλα ο ίδιος τονίζει ότι είναι πολύ βασικό το τμήμα της κοινωνικής επανένταξης, που είναι το τελευταίο στάδιο στην πορεία απεξάρτησης ενός ανθρώπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου